Last news in Fakti

18 Януари, 2013 12:20 1 535 1

Оспорваме иска от € 1млрд. за АЕЦ „Белене“

  • росатом-
  • иск-
  • аец белене

 

България ще оспори в съда иска на "Росатом" от 1 млрд. евро за отказа от АЕЦ "Белене" и е убедена, че ще спечели. Това е заяви в Москва вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, цитиран от Интерфакс. Според Дянков споразумението между двете компании е изтекло през март миналата година, а НЕК не е подписвал договори за изготвянето на реактори за блоковете на атомната централа, докато това споразумение е било все още действащо.

Искът на "Росатом" включва стойността на всички работи, изпълнени по проекта, стойността на оборудването с дълъг цикъл на производство, загуби и др., припомня агенция "Финмаркет".

В края на март 2012 г. България взе решение да се откаже от АЕЦ "Белене". Тогава руската страна обяви, че руските предприятия вече са произвели част от оборудването за първия реактор на "Белене". България обеща да купи готовия реактор и да го използва за нов блок на АЕЦ "Козлодуй". Тъй като преговорите влязоха в задънена улица, "Атомстройекспорт", която е собственост на "Росатом", предяви иск срещу НЕК за обезщетение от 58 млн. евро. Руската компания го внесе през юли 2011 г. в Международния арбитражен съд в Париж. През октомври 2011 г. НЕК от своя страна внесе иск за 61 млн. евро срещу руската компания "Атомстройекспорт" в арбитражния съд в Женева. "Атомстроекспорт" увеличи иска до 1 млрд. евро

Действията на "Росатом" вбесиха премиера Бойко Борисов и финансовият Симеон Дянков, който обясни, че руснаците нямат никакъв шанс в съда и "ако трябва, пак ще ги пляскаме", припомня в. „Сега“. Борисов пък се закани, че ако руският президент Владимир Путин е знаел за "вероломно" заведения иск", то няма да му е приятна срещата им за подписване на проекта за строеж на газопоровода "Южен поток" през българска територия. Борисов дори попита какво повече иска Москва от нас при положение, че всичко за "Южен поток" било подписано и то въпреки недоволството на Брюксел. През ноември договора за "Южен поток" все пак бе подписан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    сега като се от белене няма да имаме централа и пак ще плащаме а нек маи са заложили и електропреносната система като гаранция