Last news in Fakti

21 Януари, 2013 15:10 2 336 12

Борисов: Ще разкрием защо могъщ инвеститор напусна проекта "Белене"

  • бойко борисов-
  • rwe-
  • напусна-
  • "белене"-
  • проект
Борисов: Ще разкрием защо могъщ инвеститор напусна проекта "Белене" - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев ще представи пред депутатите в парламента договора с германската компания RWE и причините, поради които тя е излязла от проекта АЕЦ "Белене", съобщи пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов във връзка с открития наскоро „в кашоните“ договор за конфиденциалност с RWE.

Големият немски инвеститор е изразил съмнение, че НЕК е в състояние да плати своята част от договора в размер на 5 милиарда евро. Това е основната причина за оттеглянето му от проекта, докато БСП заблуждава хората, че управляващите са отблъснали умишлено RWE, обясни Борисов. 

„Действително съм учуден - докъде може да стигне една наглост. Как може - на бялото да се каже черно? Как може така откровено да се лъже и в същото време да се разчита, че този договор за конфиденциалност, който имаме подписан навремето, един ден няма да излезе наяве. Министър Делян Добрев сега го намира в кашоните".

"Дори да понесем някаква отговорност, особено когато се готви референдум, когато близо 14 милиона лева държавата ще похарчи за нещо, което БСП категорично – Станишев, Димитров и компания - са знаели, а в момента лъжат... Казал съм на министъра да отиде утре в парламента, за да се прочете всичко това. То е следното: първо, Станишев лъже хората, че ние сме изгонили RWE. По безспорен начин в докладите на RWE е описано защо си тръгват още 2008 г.", добави Борисов.

„Те категорично казват това в тези доклади, след това НЕК, получавайки ги, пише до Петър Димитров, където казват ясно и точно, че RWE не приема условията по подписаното допълнение номер 5. Големият немски акционер, за който те говорят, не приема да се подпише споразумение номер 5 и други съществени за тях условия като конкретизиране на детайли по ОВОС, организация на проекта и най-вече необходимите за осигуряване от българска страна обезпечения", заяви премиерът.

„RWE декларира, че при учредяването на смесеното дружество, ще покрият акционерния си капитал в размер до 10 млрд. евро, като на този етап не предвиждат да инвестират допълнителни средства до физическо приключване, до края не са предвидени други средства в RWE. С тези 10 млрд. евро, и с еквивалентната вноска на НЕК, ще се покриват различни плащания за нуждите на проекта, но не и плащания към „Атомстройекспорт" по бъдещи строителни дейности през 2009 г. Тези хора говорят гигантска лъжа. В момента Станишев, Петър Димитров и компания извършват гигантска манипулация и лъжа към всички нас", каза още премиерът Бойко Борисов.

"За какви 3,5 млрд. говори Станишев, защо лъже народа?", попита министър-председателят. По думите му 5 млрд. евро на НЕК и още 5 млрд. евро на RWE са 10 млрд. евро още през 2008 г. Като към тях се прибави 1 млрд. за електропреносна система и още 1 млрд. за ядрени хранилища - близо 12 млрд. евро, което е над 23 млрд. лв. общо, пресметна премиерът.

"Сериозната компания от Германия пита - откъде ще вземат парите", изтъкна той.

По думите му българите трябва да знаят това, дума по дума, защото, ако някой се подлъже да каже "да" за този проект, трябва да каже - откъде ще дойдат 10 млрд. евро за проекта. Именно заради огромната сума от 10 млрд. Евро няма друг инвеститор, смята той. „Това са 22-23 млрд. лв. и нагоре от българския бюджет”, предупреди Борисов.

Ние сега събираме 700 милиона лева, за да вдигнем пенсиите от април, и ги събираме лев по лев, за да отидат при хората. Как си представят отнякъде да дойдат 22 милиарда лева, попита реторично премиерът.
БСП продължават да тиражират невероятни лъжи за цената на проекта за АЕЦ "Белене", категоричен е Борисов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bold

    1 0 Отговор
    Натикай ги в затвора комунистите за народна измама.
  • 2 сиси

    1 0 Отговор
    Омръзнаха ни лъжите на Станишев абе как не се намери някой да му каже че е нагъл.Ами хората не са прости и могат да преценят вече кой ги лъже и кой не.
  • 3 ники

    1 0 Отговор
    станишка не е ли по добре да се занимаваме с земеделие отколкото с тази централа
  • 4 уйчо

    1 0 Отговор
    Абе какво открихте? Това се знае от 4 години, цената...кой ще плати инфрактруктурата, хранилищата за отпадъци, извеждането от експлоаятация, загробването за 100 години.. 3 млрд евра тово за снимката ли е? Има ли малоумници да вярвят на Крадците от БСП. Жената на Кадиев е най-големия износител на ток за 2010 г!!!
  • 5 ох на батя

    1 0 Отговор
    На станишката баща му е акционер в Газпром!!!!!!!!
    Дали му е зле на станишката, как мислите?
  • 6 кик

    1 0 Отговор
    ахахха немците сами са си тръгнали ?ами да след като са изто4или нек и немците са видели за каво става дума и сега видите ли ама те сами си тръгнаха..........ЗАЩО СЪЗДАДОХТЕ ПРЕДПОСТАВКИ ДА СИ ТРЪГНАТ НЕМЦИТЕ??????????/
  • 7 руснака

    0 0 Отговор
    и кое му е странното? като гледам другите проекти на Росатом, средна цена на централата е около 10млрд евро, защо се учудват? От къде ще дойдат парите? Ами Русия ги дава като кредит! Бат Бойко иска да се прави на независим, затова не иска кредит от Русия, ама какво му е виновен Станишев за това?!?
  • 8 неудоволетворен

    0 0 Отговор
    Защо чак сега излизат наяве тези "кашони"?!Този иначе симпатичен министър трябва да си подаде оставката, след като не знае къде какво "се крие" в подопечното му министерство.
  • 9 atomenpenis

    0 0 Отговор
    Станишко и Димитришко, като искат толкоз АЕЦ да го построят на местото на народното събрание.Аз пари немам- а ми требат.БКП-БСП-ДПС-НДСВ - е немали закони за тези крадци или линч
  • 10 испанец

    0 0 Отговор
    Турците като по будали строят,Румънците още по будали строят две,ние тарикатите не искаме.Добре ама то всичко си има край.Един ден всичко което остана от онзи строй ще остарее и ще спре.И ще внасяме ток.И познайте кой ще го внася.Ами който си има банка и респективно парици.Кой е той оставям да познаете.А по въпроса колко струва АЕЦ мисля че и колкото и да струва това е нещо което се продава добре и от него се печели.Но на това му се казва далновидност,което у някой от нашите управници явно липсва.Или греша.

    Коментиран от #11

  • 11 Циганин

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "испанец":

    По-добре си стой у Испаня и не ми разсъждавай за неща дето не са ти съвсем ясни!
  • 12 в..г..з..

    0 0 Отговор
    Борисов,
    за Белене разбрахме.
    КАЖИ СЕГА,ЗАЩО ВАРНА Е НАКАЗАНА.
    КАЖИ СЕГА,ЗАЩО ВАРНА Е НАКАЗАНА.
    КАЖИ СЕГА,ЗАЩО ВАРНА Е НАКАЗАНА.
    Може ли да не даваш пари за Варна,за да накажеш конкурентите си от частния бизнес??????????????????????
    Варна ще ти изяде втория мандат,аз ти обещавам.