Last news in Fakti

25 Май, 2021 13:12 5 997 23

"Градус" извади цифри срещу твърденията на Илчовски

  • светослав илчовски-
  • градус

От компанията разпространиха обобщена справка за покупките и продажбите на основни зърнени култури

"Градус" извади цифри срещу твърденията на Илчовски - 1
Снимка: БГНЕС

“Градус” АД представя на вниманието на обществеността обобщена справка за покупките и продажбите на основни зърнени култури в дъщерно дружество „Градус – 3“ АД. Целта на справката е анализ между средните покупни и продажни цени на дружеството и тези на лицето Светослав Илчовски.

Следва да се има предвид, че цените се влияят от редица фактори като:
• Отдалеченост на нашата база и тази на доставчика;
• Времеви период на сключването на сделката;
• Наличие и размер на авансово плащане по сделката;
• Качеството на доставените култури;


Анализ на покупките
През 2017 година от г-н Илчовски за закупени следните култури: слънчоглед, пшеница и царевица. При пшеницата и царевицата отклонение от средните цени няма. При слънчогледа се наблюдава несъществена разлика от 3% в полза на “Градус – 3” АД, като тази разлика е вследствие на следните фактори:

1. “Градус – 3” АД е платило авансово приблизително 30% от покупките от г-н Илчовски през 2017 година;

2. По-ниското качество на част от доставената продукция;

3. Доставката на част от стоките за сметка на купувача;

През 2018 година от него е закупена царевица. Отклонението в средната цена отново е около 3%, но този път в полза на лицето Илчовски.
През 2019 година са закупени церeвица и пшеница с отклонение отново 3% в полза на лицето Илчовски, докато при слънчогледа разликата е 5 % в обратна посока. Флуктоациите са естествени и са изцяло функция на пазарни фактори.
През 2020 година е закупена царевица без отклонение от средната цена.

За периода 01.01-30.04.2021г. не са сключвани сделки с въпросното лице.

Анализ продажбите
Слънчоглед 1 962 985лв., или 0.8 % от консолидираните продажби на „Градус“ АД
През 2017 г. Илчовски също купува от Градус 3, но предимно пшеница и ограничени количества слънчоглед. На 24.10.2017 г., Градус 3 продава на ЕТ Светослав Илчовски 3 633.305 тона слънчоглед на цена от 540 лева без ДДС на тон или 1 961 984.70 лева без ДДС за цялото количество слънчоглед.

С тази сделка Градус 3 реализира количество слънчоглед, първоначално предназначено за негов контрагент, с който има сключен дългосрочен форуърд договор за доставка на слънчоглед при цена от 660 лева на тон без ДДС.

Поради неизпълнение от страна на купувача по въпросния договор след като Градус 3 вече е било осигурило предварително заявените количества, Градус 3 е трябвало да намери бързо купувач, за да го реализира макар и на загуба (в случая по цена от 540 лева на тон без ДДС по сделката с Илчовски).

Впоследствие, с оглед установените между Градус 3 и ЕТ Светослав Илчовски трайни и, към онзи момент, добри търговски отношения, Градус 3 продължава да изкупува допълнителни количества слънчоглед на цена от 640 лева без ДДС на тон.

Поради продължаващия ангажимент на Градус 3 да изкупува големи количества слънчоглед и постигнато съгласие между страните покупните цени да бъдат изравнени с продажната цена на тези единствена сделка и то за ограничено количество с оглед на оборотите между страните.

Резултатът от тези насрещни операции е, че нито една от страните не реализира печалба или загуба. По насрещните доставки са извършени ефективни плащания в пълен размер на дължимата цена на 12.12.2017 г., съответно 13.12.2017 г.

За разлика от г-н Илчовски, Градус АД е предоставило на регулаторните органи пълният пакет счетоводни документи в това число фактури, приемо-предавателни протоколи за приемо-предаване на стоката, кредитни известия за корекция в цената на доставената стока и протоколи на основание чл.163а, ал.2 ЗДДС, които ясно оборват всякакви твърдения за фиктивност на сделките.

През същата година Градус 3 продава на Илчовски и пшеница за 2 774 990 лв. Тази сделка отново е ограничена и представлява едва 1.13 % от консолидираните продажби на “Градус” АД. Стоката е реализирана с 10% отклонение от средните продажни цени на Градус – 3 АД за този вид култура в полза на лицето Илчовски, тъй като продажбата е извършена в разгара на сезона, когато цените са най-ниски. Пшеницата е закупена от трима други доставчици и е реализирана печалба за дружеството.

През 2018 година е направена сделка за несъществена сума в размер на 176 хил.лв.

В следващите години продажби към г-н Илчовски не са се състояли.

През 2018 г. се наблюдаваха сериозни сътресения в Турция, където Групата реализира значителни количества слънчоглед. От 01 Януари 2018г. до 01 Август 2018г. турската лира се обезцени с повече от 40 % или от 3.76 лири за 1 долар до 6.54 лири за 1 долар, което доведе до ниска платежоспособност на контрагентите ни в тази държава.

Тези обстоятелства накараха Групата да се съсредоточи върху сделки с по-голям марж на печалба, по-нисък риск и по-малък обем на сключените сделки. Всичко това е подробно описано в годишен консолидиран доклад за дейността на Градус АД за 2018г.
Това е видно и от изнесените данни за обемите на сключените сделки по години.

Заключение
Предоставените счетоводни данни доказват по един безапелационен начин, че:
• Всякакви твърдения на г-н Илчовски за фиктивни сделки между него и “Градус” АД противоречат на фактологията;
• Всякакви твърдения от г-н Илчовски, че е продавал земеделска продукция на “Градус” АД на значително занижени цени не отговарят на истината;
• Всички сделки между Градус – 3 и г-н Илчовски се осъществяват на цени, съпоставими с пазарните и в съответствие с пазарните фактори, което допълнително оборва всякакви твърдения за какъвто и да било натиск върху него.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БУДА

    66 14 Отговор
    Някой в тази държава още ли се съмнява кой са мутрата от сик и шайката , прокурора мафиот и как се рекетира бизнеса ? Само питам ?

    Коментиран от #8, #19

  • 2 Никакви

    51 9 Отговор
    числа , никаква конкретика , нищо професионално и достоверно не виждам ! Че и Цветановия адвокат си вземел тоя пилчар "невинен" .
  • 3 Фактъ

    64 6 Отговор
    За продажбата на дарените фурми има ли фактура ???
  • 4 Бибитко

    61 7 Отговор
    Иван Пилето, на който старозагорци дължат до голяма степен замърсяването на въздуха от димящите комини на "Бисер Олива", сега се старае да замаже положението с твърдения, коренно противоположни на онези, които даде пред комисията "Манолова". Да се отречеш от думите си, казани публично, е достатъчно ярко характеристика на тази смешна личност.

    Коментиран от #18

  • 5 Хаха

    40 4 Отговор
    "Прeз 2017 гoдинa oт г-н Илчoвcки зa зaкупeни cлeднитe култури: cлънчoглeд, пшeницa и цaрeвицa. При пшeницaтa и цaрeвицaтa oтклoнeниe oт cрeднитe цeни нямa."
    "През 2017 г. Илчовски също купува от Градус 3, но предимно пшеница и ограничени количества слънчоглед."
    Купуват, т.е. фактурират едни от други едно и също, пък после "нямало" кухи обороти.... Дрън, дрън!
  • 6 ЛАРА

    43 9 Отговор
    РОМЪТ ОТ ГРАДУС! ПРИ БАЙ СТАВРИ!,ВЕДНАГА!, НЕ НЕ ИНТЕРЕСУВА СТЪКМИСТИКАТА

    И ХОРА ,НЕ КУПУВАЙТЕ ОТ ТОЗ МОШЕНИК
  • 7 информиран

    32 7 Отговор
    Пилето затъна в калчищата...та гледе всячески да се раздалечи от потъващия кораб на ГЕРБерастите. Пилето помага на ГЕРБ, но и на шиши, а в последно врме дори на крадливите патрЕоти!
    Суверенът ще ги възмезди, като ГЕРБ акостират в жестока борба за 2рото място, а патерицата им ВМРО и останалите патрЕотари ще гледат само по БНТ заседанията на Народното събрание!
  • 8 Антимафия

    26 4 Отговор

    До коментар #1 от "БУДА":

    Тука има огромни суми от ДДС,
    което е лети , свободно
    като Совалка между небето и земята?
    Сега разбираме, колко е лесно да лъжеш с ДДС?
    А му приключели делото на" Пилето"?
    Кой му беше ментора в Прокуратурата?

    Коментиран от #14

  • 9 Българка

    34 6 Отговор
    От Градус да публикуват информация за неплатените от тях 10 милиона ДДС за фиктивен износ към Румъния. Да публикуват и сравнят оборотите от продажба на зърнени култури в годината, когато излизат на финансовия пазар и търгуват акциите си. Веднага ще се види, че има кухи обороти, както твърди Илчовски, защото оборотите са 3 пъти или 300% по-вискоки.
    Явно много ги е страх от осветяване дейността на Иван Пилето и връзките му с Борисов, щом правят такива ускилия да замазват
  • 10 Българка

    17 4 Отговор
    "Рeзултaтът oт тeзи нacрeщни oпeрaции e, чe нитo eднa oт cтрaнитe нe рeaлизирa пeчaлбa или зaгубa. Пo нacрeщнитe дocтaвки ca извършeни eфeктивни плaщaния в пълeн рaзмeр нa дължимaтa цeнa нa 12.12.2017 г., cъoтвeтнo 13.12.2017 г."
    Изравняването на оборотите не означава и изравняване на финансов резултат! Кой и д и о т може да твърди такова нещо. При равни обороти на две фирми, едната може да фалира, а другата да реализира огромни печалби
  • 11 Ставри

    13 6 Отговор
    Много време им отне тая справка.Нещо което се прави да 20 минути.
  • 12 Верно ли

    19 5 Отговор
    Тея сами ще се закопат! Извадили цифри, като че ли баба Пена от бакалията ще ги чете, а не икономист, дето е наясно за какво точно иде реч.
  • 13 Това е стъкмистика

    12 5 Отговор
    Манипулатори! Така както плащат данъци, така и обосновават твърденията си.
  • 14 Пилето

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "Антимафия":

    Дирежира прокуратурата, на неговата хранилка е.
  • 15 Пипи Чорапчето

    14 3 Отговор
    Царевица, пшеница, тук-там слънчоглед, а фурми - йок!;)
  • 16 Пилето

    7 3 Отговор
    А племеитки кога ще има
  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    13 3 Отговор
    Що не ги сложат на полиграфа???Да се види и то публично,единия го вади другия го вади.Да го извадят на полиграфа!Дал ли си Кюлче,водил ли си оная..мата хари...как беше в Дубай,олко данъци покри,е такива неща от живота....
  • 18 Еййййй йй тия с тва

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бибитко":

    Златно олио колкото кило зехтин ОКЪДЯХА И УМИРИСАХА С ТОА ПОЛЕЗЕН СПОРЕД РИОСВ ПУШЕК И КЬДЕЖ ОТ КОМИНИТЕ СИ.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 истината

    7 1 Отговор
    НЕ МУ ВЯРВАЙТЕ! Далавераджия е! Личи му. Един ден говори едно, друг ден казва че се е объркал, трети ден ще каже нещо съвсем друго.
  • 21 ахахахаха

    0 1 Отговор
    Ахахха, заинтересованата страна дава направо заключения.

    Даже не заинтересована, а престъпната.
  • 22 ХАН КРУМ

    0 0 Отговор
    Като го гледа те този ИВАН АНГЕЛОВ и в парламента и след разпита с адвоката,който отговаряше вместо ангелов,смята ли някой ,че този може да организира и управлява бизнес ,реален за милиони?този примитивен начин на поведение и изказ са обидни за за всеки ,човек постигнал с труд и интелект нещо в този живот.целия фалш и опростачване на обществените отношения,прелива чашата на търпението.има прокуратура и съд.от горните писаници на ГРАДУС ПРОСТО НЯМА СМИСЪЛ–интересен е чадъра над този бизнис, протекциите,унищожаването на пазарните механизми с държавна помощ. и как всички върят надолу, а този приближен интелект на друг високопоставен интелект ,пори смело пазарите по света,включително и този на фурмите,като спедитор му е цял министър–плоско,кухо и обидно.
  • 23 гражданин

    1 0 Отговор
    Със законни средства, един по един, всички комунисти ще посетят изправителното заведение.