1 Юли, 2021 11:50 4 565 16

"Градус" готвят още дела

  • градус-
  • съд-
  • дела

Предоставихме абсолютно цялата документация, която се изиска от нас преди изтичане на указания краен срок

"Градус" готвят още дела - 1
Снимка: БГНЕС

Георги Бабев, член на Съвета на директорите на „Градус“ АД с разкрития пред „Труд“.

- Г-н Бабев, в разпространена до медиите позиция „Градус“ АД обяви, че завежда дела срещу бизнесмените Светослав Илчовски и Павел Стоименов. Какво целите с това действие?

- Ако трябва да сме напълно точни, „Градус“ АД заведе иск по чл. 45 от Закона за задълженията и договорите към г-н Светослав Илчовски за обезщетение на неимуществени и имуществени вреди в размер на 10 милиона лева. Компанията също така сезира Комисията за финансов надзор за разпространяване на невярна информация от г-н Илчовски с цел пазарна злоупотреба. Това са исковете, които компанията е завела. В допълнение ние бяхме информирани от членa на Съвета на директорите на дружеството г-н Иван Ангелов, че той в лично качество е предприел съдебни действия срещу г-н Илчовски и г-н Павел Стоименов в още пет съдебни иска.

На въпроса какво целим - още след първата медийна и политическа атака срещу компанията в началото на май ние заявихме, че ще защитим интереса на своите акционери и клиенти с помощта на българската съдебна система. Дълбоко вярвам, че в една правова държава подобни атаки срещу легитимен и безупречен бизнес трябва да бъдат санкционирани. В противен случай изпращаме много лош сигнал към българските и чуждестранни инвеститори, че всеки може да лъже по техен адрес и след това да няма никакви последствия.

- Подготвя ли компанията други съдебни искове?
- Един от съдебните искове на члена на съвета на директорите Иван Ангелов е за обезщетение за имуществени вреди, свързани с обезценяването на акциите на „Градус“, чийто размер може да надхвърли 5 милиона лева. Размерът на вредите може да се увеличи многократно, ако подобни искове бъдат заведени и от други акционери в „Градус“ АД. С нас вече се свързаха и други акционери на компанията, които обмислят да търсят правата си по съдебен път. Отделно от това юристите на „Градус“ АД подготвят още съдебни искове. Атаката срещу дружеството беше мащабна и с много участници, като смятаме да потърсим съдебна отговорност на всеки един от тях. Компанията ще съди всеки, който се опита да навреди на имиджа u и акционерите, това трябва да е ясно.

- Определяте случилото се в парламента като атака срещу „Градус“ АД. Очаквате ли други такива атаки?
- Нямам друго обяснение за тази политическа и медийна офанзива, чиято основна цел бе да се навреди на компанията и на нейните акционери. Разбира се, подготвени сме за продължаване на тези атаки. Подготвени, но не и притеснени. Работим с факти и предоставяме конкретни данни на обществеността, оборвайки манипулативните твърдения, произведени от тази безпрецедентна медийна и политическа кампания. Отворени и прозрачни сме в своята дейност. Знаем, че правото е на наша страна и очакваме авторите на атаката да бъдат установени и да понесат своята отговорност.

- Докато вие завеждате дела обаче, има призиви за разследване на компанията. Притеснява ли ви това?
- Не просто не ни притеснява, а веднага след началото на безпрецедентната атака срещу компанията приветствахме започването на проверки от страна на всички отговорни институции. За „Градус“ АД е много важно да покаже на своите инвеститори и партньори, както и на цялата общественост, че дружеството дължи своя прогрес само и единствено на устойчив модел на управление, коректност и спазване на нормативните уредби в страната, касаещи дейността му. Надяваме се проверките да приключат възможно най-бързо, за да може клеветите и манипулациите по наш адрес да се оборят с конкретика и факти.

- Припомнете ни какви проверки текат в момента и на какъв етап са?
- Към настоящия момент текат проверки от две институции - Комисията за финансов надзор и Националната агенция по приходите. Проверката от КФН започна на 20.05.2021 г., но все още нямаме резултати.

Предоставихме абсолютно цялата документация, която се изиска от нас преди изтичане на указания краен срок. Предадени са около 300 електронно подписани файла, съдържащи множество документи и справки. Нямаме никакви съмнения в нашата изрядност и се надяваме скоро да имаме обратна връзка от КФН, за да може да защитим своята репутация. Държа да споделя, че добросъвестно съдействахме на КФН, въпреки че в искането за предоставяне на информация липсваше конкретно основание за нарушаване разпоредбите на съответните нормативни актове, влизащи в обхвата на надзора на комисията. Въпреки това, пак искам да подчертая, че ние приветствахме проверката и очакваме резултатите.

Текат проверки и от НАП. По връчените искания е предоставена информация от дружествата „Градус“ АД, „Градус-3“ АД, „Жюлив“ ЕООД. Текущо се подготвя и изпраща такава по връчени искания за предоставяне на информация и от други дъщерни дружества.

- Какви са загубите от спада на борсовата цена след думите на Светослав Илчовски пред парламентарната комисия по ревизия?
- Първото изслушване на лицето Илчовски в парламентарната комисията се състоя на 5 май тази година. На предходната борсова сесия на БФБ акциите на „Градус“ АД затвориха на цена от 1,59 лв. След манипулативните твърдения, казани от Илчовски, цената падна до 1,35 лв. за акция към 11 май. Това се равнява на загуба от над 15% или приблизително 58,5 млн. лв. Постепенно инвеститорите осъзнаха, че не лъжливите обвинения, а здравият фундамент на компанията е важен и цената възстанови част от загубите.

- Има ли притеснения у институционалните инвеститори, в частност пенсионните фондове, или банките?
- Не, категорично. Доверието на институционалните инвеститори в стабилността и потенциала за растеж на компанията е голямо. Това се видя и на общото ни събрание, проведено на 11 юни, на което участие взеха над 95% от акционерите на дружеството. Между другото на него продължихме своята политика по разпределение на сериозни дивиденти, в размер на почти 5,36 млн. лв. Вярвам, че сегашните ни акционери тепърва ще генерират доходност от инвестициите в „Градус“ АД, защото компанията има изключително стабилни финансови резултати, партньорски отношения с водещи компании от целия свят, нулев дълг и устойчива дивидентна политика.


Бел.ред.
Хората вярват, че новият парламент ще защити мажоритарните избори. Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    36 3 Отговор
    Пилето Градус Иван нали вече направи самопризнания пред всички.Защо не е в затвора?
  • 2 go4eto

    22 3 Отговор
    мамини благи на снимката. хахаха . мили родни картинки

    Коментиран от #7

  • 3 :))

    14 2 Отговор
    "Градус" готвят още дела" ****** да приготвят и още от Ония ,5 боновите,че Оня фанА мазоли и ептен изтрещЕ :))
  • 4 1618

    33 4 Отговор
    Фирма "Градус" са типичен пример за корупция и рекет с благословията на Борисов! Борисов трябва да бъде съден за престъпления срещу народа!Гешев- отстранен от Прокуратурата!
  • 5 Асан

    26 3 Отговор
    Иван пилето да му спретнат дело за пачките и златото на Тиквата и фурмите 🎃🤣☪️🇹🇷
  • 6 гадно

    24 1 Отговор
    След като се видя как пилето наприказва маса глупости на оня брифинг сега могат да плашат само гаргите.
  • 7 Бачо Киро

    11 9 Отговор

    До коментар #2 от "go4eto":

    И аз като ги видях Илчовски и Стоименов в Народния съд на Манолова се учудих как може да викат бизнесмени на тия гащници.
  • 8 Перо

    16 5 Отговор
    И Манолова е приготвила няколко дела срещу Градус и свързаните мутри! ГРОБ го няма вече!

    Коментиран от #15

  • 9 Темида

    14 3 Отговор
    Няма ли кой да провери кланицата на Градус в Стара Загора??? Кой знае при какви ужасни условия отглежда животните тоя при.ат. Хората в града пищят от смрадта и мръсотията, а кметът се прави на глух и сляп!
  • 10 Българка

    11 2 Отговор
    Самият Иван Ангелов- Пилето пред комисията ""Манолова" каза, че е продал фурмите и е реализирал печалба.Фурмите първо бяха обявени от бившия икономически министър като дарени консумативи за предпазване от ковид 19 от ОАЕ. След като Биволъ оповестиха, че не са предпазни средства, а фурми , бойковото правителство ги обяви като полезно хранително дарение. Явно е, че тази сделка, която е от фирма на Пеевски и Пилето и със съпорт от мутренското бойково правителство е гнила и вони! Трябва сериозно разследване какво точно е изнесено от България с държавния самолет. И питам защо "Градус" АД и Иван Пилето не са добавени в списъка на санкционираните по "Магнитски" Очеизвадно е , че имат общи бизнес интереси!
    Очевидно е, че Иван- Пилето е от приятелския кръг на Борисов, че интелектът му е като на пиле. Явно , че шайката е удряла рамо за изграждане на бизнеса му.
    Какво се случва с фермата на Пилето за норки и загробването им в пещери и земеделски земи. Защо Иван- Пилето няма повдигнато обвинение по НК ? Защо продължава да дирибейства, че и да завежда дела?
  • 11 Пламен

    6 0 Отговор
    Едни мутри съдят други мутри.То,само по физиономиите им личи
  • 12 Българка

    14 2 Отговор
    От отчетите на "Градус" АД е видно, че в годината, когато им е трябвал висок оборот, за да излязат на финансовия пазар, дружеството в пъти повишава еднократно обаче оборота, но не от пилета и яйца, а от търговия със зърно. Това доказва твърденията на Илчовски, че има кухи обороти от продажбата на една и съща продукция няколко пъти. Това освен данъчно престъпление , е и престъпление по НК- най-малко документи с невярно съдържание с цел облагодетелстване. Пилето разчита на Гешев и нереформираната правосъдна система, която защитава престъпниците. Затова и бързат с делата
  • 13 Бойкот

    9 2 Отговор
    Да съдят, аз повече не купувам от "Градус", не искам да храня бойковисти!
  • 14 наблюдател

    0 0 Отговор
    абе да ни ги сготвят на висок градус,че хаспела, крика и байо манивелата чакат нови патенца
  • 15 1912

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Перо":

    A мутрата на Кюстендил Манолова кога ще я съдят г-Жа Галева.
    Или госпожа Лъжа както е нарече Румен Петков
  • 16 ИНЖ

    0 1 Отговор
    Колкото и дела да заведат, всички разбрахме какво се е случвало последните 10-15 години. И защо толкова малки и средни фирми "фалираха"!? На 11-ти да им го "забодем" на Тиквата и Пилето с 200! ;-)