Last news in Fakti

31 Януари, 2013 19:37 1 211 4

Министерства взели бонуси за милиони

  • бонуси-
  • министерство

Няколко министерства са си раздали бонуси за над 5,5 млн. лв. общо, става ясно от официална справка, поискана от „Дарик“ по Закона за достъп до обществена информация.

Сред рекордьорите са Министерствата на Лиляна Павлова и на Нора Караджова. Бонусите са раздавани в момент, когато Симеон Дянков отказа коледни добавки за пенсионерите. Самият той обаче не предостави справка за бонусите в неговото министерство.

Засега сред министерствата, които не са отказали информация, рекордьор е това на околната среда и водите, в което чиновниците от две дирекции, работещи с европари, са получили близо 810 000 лева бонуси. Останалите също са имали допълнителни стимули, като общият размер на бонусите в останалите дирекции е близо 896 000 лева.

Малко под 800 000 са раздадени в Министерството на транспорта. Над 800 000 лв. са раздадени във външното министерство на Николай Младенов.

В Агенция "Пътна инфраструктура" бонусите са близо 900 000.

В регионалното министерство на Лиляна Павлова са раздадени 630 000 лева бонусите само на 651 щатни бройки.

Близо 142 000 лева бонуси са били разпределени сред служителите в спортното министерство през миналата година. В документа се уточнява, че средно един чиновник е получил допълнително възнаграждение в размер на 810 лева. В олимпийската 2012 г.  обаче спортната ни делегация се завърна от Игрите в Лондон с далеч несъответстващите на тези стимули два медала.

В образователното министерство на Сергей Игнатов са получили бонуси в размер на близо 55 000 лева - повече от два пъти по-малко от допълнителните стимули във ведомството на Свилен Нейков.

Малко повече от 142 000 лева са бонусите във военното министерство. В Министерството на културата бонусите са 344 600 лева: парите са разпределени между 155 щатни служители, а средномесечната допълнителна сума е 185 лева.

В Сметната палата допълнителни стимули не са раздавани.

В нито едно ведомство не е получавана 13-а заплата. Политическите ръководства на министерствата не са получавали бонуси.

По примера на финансовото министерство, икономическото министерство и подчинената му агенция за насърчаване на малките и средни предприятия отказаха достъп до информация. През миналата година стана ясно, че в агенцията са раздавани големи бонуси, въпреки че не се справя с работата си като междинно звено по оперативна програма "Конкурентоспособност", след което тази функция й беше отнета.

От икономическото министерство, без да посочват конкретни суми, уточниха, че до средата на годината, когато влезе в сила новият закон, бонуси не са получавани.

Ето част от отговора на икономическото министерство:

Действалите преди 1 юли 2012 г. разпоредби на чл.67, ал.3, т.6, чл.88 от Закона за държавния служител и чл.1, ал.4 от Постановление №67 на Министерския съвет от 2010 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности предоставиха възможност при проявен професионализъм, личен принос при постигането на определената цел и при образцово изпълнение на служебните задължения да се получат допълнителни възнаграждения, обвързани с постигани резултати от служителите. Въпреки регламентираната възможност, служителите на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма не са получавали допълнителни възнаграждения до м.юни 2012 г.

С влизането в сила от 1 юли 2012 г. на нормативните промени, касаещи заплащането на служителите в държавната администрация, в разпоредбите на чл.67, ал.7, т.5 и ал.8-10 от Закона за държавния служител, чл.107а, ал.13, т.5 и ал.14 и 15 от Кодекса на труда, както и чл.19, т.5, чл.24 и чл.25 от Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, приета с Постановление №129 на Министерския съвет от 2012 г, е регламентирана възможност за изплащане на допълнителни възнаграждения за постигнати резултати. Същите се определят за точно и в срок изпълнение на поставените задачи, въз основа на оценка на структурните звена в министерството и на определените служители, съгласно утвърдените Вътрешни правила, които са достъпни за всички служителите в министерството. В законовите разпоредби е посочено изрично, че изплащането на допълнителните възнаграждения за постигнати резултати е възможно четири пъти годишно - през април, юли, октомври за текущата година и през януари - за предходната година.

Разходите за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати са в размер на не повече от 30 на сто от разходите за заплати, възнаграждения и задължителни осигурителни вноски по бюджета на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Размерът на допълнителното възнаграждение за постигнати резултати, което отделен служител може да получи за една година, не може да надвишава 80 на сто от начислените му за съответната година основни заплати.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    0 0 Отговор
    За нищото което са свършили може и по една пенсия да си раздадат. А който се е вързал на лъжите на тиквеника си е за негова сметка. Изборите наближават. Блгари вземете се в ръце и да ги изметем. Никога вече ГЕРБ. Ако Българите гласуват купените цигански гласове няма да ги спасят.
  • 2 2649

    0 0 Отговор
    Не е морално спрямо пенсионерите. За тези, които смятат, че справедливо са ги получили - вижте минималната пенсия и цената на резервоар гориво.
  • 3 Бай Гън

    0 0 Отговор
    Агенцията за малкия и средния бизнес малко ли фирми закри за 3 години.Заслужили са си бонуса.
  • 4 7777

    0 0 Отговор
    Нямам думи.Вси4ки са един дол дренки..До Бай хой добре за кого да гласуваш,които и да дойдат на влас една и съща 23год???