Last news in Fakti

31 Януари, 2013 19:39 1 614 0

За пръв път лошите кредити намаляват

  • лоши кредити-
  • бнб-
  • икономика-
  • ангелов-
  • криза

За първи път от началото на икономическата криза (последното тримесечие на 2008 г.) се наблюдава спад на лошите кредити, отчете днес БНБ. Заемите, чието просрочие е над 90 дни, са намалели през последното тримесечие от 17.25% на 16.62%. Съотношението на нетните кредити с просрочие над 90 дни също се понижава от 11.6% до 10.62%.

„Рано е още да се каже дали става въпрос за тенденция, но все пак това е положителен знак за развитието на икономиката. По-бързото разчистване на лошите кредити е полезно не само за самите банки, които ще освободят капитал, с който могат да поемат нов риск и да отпускат нови кредити, но и за икономиката, тъй като много производствени активи ще намерят своя нов собственик и ще допринасят за постигане на растеж”, коментира икономистът Георги Ангелов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА