12 Юли, 2021 20:39 5 907 57

Кирил Петков: ББР трябва да съществува, а не да се приватизира

  • кирил петков-
  • ббр-
  • магистрали-
  • концесии

На Асен Василев е предложено да оглави МОСВ или да бъде министър без портфейл

Кирил Петков: ББР трябва да съществува, а не да се приватизира - 1
Снимка: бТВ

„Имахме разговори през уикенда за проектоправителството на „Има такъв народ“. Благодарим за поканата, реално за мен икономиката, финансите и образованието са свързани, защото една икономическа стратегия не може да бъде независима от финансовата стратегия“, обясни за bTV министърът на икономиката Кирил Петков.

Днес стана ясно, че от партията на Слави Трифонов са поканили трима служебни министри да се присъединят към проекто-кабинета им, но те са отказали. Това са министърът на финансите Асен Василев, министърът на икономиката Кирил Петков и министърът на образованието проф. Николай Денков.

„Реално, когато предложиха ние да се присъединим към тяхното правителство, въпросът беше, че на министъра на финансите не му беше предложен този пост поради разлика във вижданията каква да бъде финансовата стратегия на държавата“, обясни Петков.

Той отбеляза, че на Асен Василев е предложен пост министър на околната среда или министър без портфейл. „Ние решихме, че е по-добре да е човек от техния екип. Явно имат различна визия за част от идеите“, отбеляза Петков.

„Винаги съм казвал, че за мен е чест през последните седмици да съм човекът, който представлява данъкоплатците. Много се радвам, че имахме тази възможност, с удоволствие бих помагал пак. За мен е важно България да бъде напредничава държава, да имаме много по-големи успехи и вярвам, че можем“, заяви служебният министър на икономиката.

Според него министерството на финансите и министерството на икономиката реално вървят ръка за ръка, защото по думите му не може един министър на икономиката да си измисля някакви стратегии без да са финансирани от бюджета.

„Пожелаваме му успех, нормално е различни хора да имат различни визии, надявам се, че ще успеят. Нашите виждания са, че или го правим по начин, по който ние сме убедени, че е най-правилният или няма да пречим. Не сме участвали в изборите, така че не можем да имаме други претенции“, коментира Кирил Петков.

За идеята на ИТН Българската банка да развитие (ББР) да се приватизира, Петков посочи, че според него е хубаво тази банка да съществува. „Обаче като абсолютно прозрачна, за малкия и среден бизнес, с лимит от 5 млн. и новия професионален мениджмънт, да финансира малки иновативни компании“, посочи той.

„Тази банка трябва и има възможност да остане във вида, в който в момента я докарахме след 8 седмици борба. Банката, както беше преди ние да влезем, нямаше никакъв смисъл за българската икономика и общество“, коментира Петков.

Според него е много добре да имаме такъв инструмент. „Не случайно големи икономики като Канада имат Банка за развитие. Те всъщност имаме една определена функция – малките предприятия, които са иновативни и рискови, които не могат да вземат нормални кредити от търговските банки, да имат място, където да отидат“, отбеляза още Кирил Петков.

За магистралите първият приоритет, върху който бих се концентрирал, не са толкова тол системи и концесии, посочи той за плана на ИТН магистралите да бъдат концесионирани и достроени. „За мен по-голям приоритет е да се спрат кражбите, отклоняването на средства и да сме сигурни в качеството на магистралите“, смята Петков.

„Реално тези милиарди, които видяхме, че бяха минали без обществени поръчки, това трябва да се спре. Ние – екипът аз, Асен Иванов и проф. Николай Денков, вярваме, че първа цел е да се спрат кражбите, след това да се преструктурират институциите така, че да могат да работят и след това да вкарваме елемента на положителен бюджет, да няма дефицит и т.н. Просто е различна визията“, обясни още Кирил Петков.

„Искам да поздравя екипа на ИТН за добрите изборни резултати, които постигнаха. Ще стискам палци след някоя и друга седмица, когато се върна в частния сектор, да видим, че се справят добре“, добави той.

Служебният икономически министър отбеляза, че правителството продължава да работи следващите седмици.

„Всеки един ден трябва да имаме реални резултати, нищо не се е променило във визията на служебния кабинет. Имаме отговорност и не можем по никакъв начин да забавим нейния ход. Надявам се, че България ще продължи по посоката, която това служебно правителство зададе“, заяви Петков.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЪМПЕЗИ

    126 12 Отговор
    СЛАВИ ЧАЛГАДЖИЯТА ЗАБИ НОЖ В ГЪРБА НА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ....И НЕ САМО..А И НА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ...

    Коментиран от #16, #38

  • 2 Жалко

    178 6 Отговор
    за тия пичове. Скоро не бяхме виждали по-кадърни и печени, но толкоз...
  • 3 666666

    102 7 Отговор
    Славчо ако подходи разумно ,ще остави сегашното правителство.Но се съмнявам.

    Коментиран от #41

  • 4 Майна

    76 11 Отговор
    Той ПЕЕВСКИ ОПОСКА КТБ, СЕГА И ББР ЗАЩО НЕ????СЛАВЧО ДИРЕКТНО ГО ПРОЧЕТЕ...
  • 5 Маерш бе асане

    41 7 Отговор
    Слави командир 😆😆😆😆😆😆😆😆торбичките под очите му говорят всичко
  • 6 Майна

    63 7 Отговор
    Не е предложил на БОЙКО РАШКОВ, ЩО ЛИ.......??????
  • 7 Браво

    133 9 Отговор
    Чест и почитания г-н Петков!!!Дано някой ден застанете на кормилото на тази истрадала държава.Вие вдъхновявате вярата ,че в България все още има и достойни и високообразовани хора.Успех!!!
  • 8 Напротив

    21 54 Отговор
    Чалгара е отвратителен и напълно неспособен да управлява, но специално за приватизацията на банката по абсолютна случайност е прав.
    Държавни банки не трябва да има изобщо, защото в противен случаи само се източват средства от бюджета. По принцип така стоят нещата с всички държави и общински дружества. Колкото по-малко са държавните неща толкова по-малко има от какво да се краде. Държавата винаги е лош собственик и е невъзможно да защитава интереса си, защото разчита на служители и чиновници а те винаги са уязвимо звено от към корупция. Колкото по-малко държава толкова по-малко проблеми. Пазара трябва да е напълно свободен и да се намалят драстични и държавните регулации и бюрокрация. Те са пагубните и задушават истинския бизнес и създават олигархията.

    Коментиран от #18, #51

  • 9 Гацо Бацов

    14 1 Отговор
    Кеф цена нема
  • 10 Трябва,трябва,трябва..

    18 4 Отговор
    Каквото Трябваше,стана вчера!
  • 11 Слави

    31 9 Отговор
    Изгоря
  • 12 Гост

    52 4 Отговор
    за това никога няма да се оправим, просто не можем да си позволим да ни управляват хора като министрите Петков и Василев, жалко за нас стреснатите от мафията и кааскета, те трябва да крадат, а ние да се страхуваме!
  • 13 сара

    50 4 Отговор
    Следва още продължение, с мъка, с пот ... чакат ни тежки дни. Да се въоръжим с търпение. Нито ГЕРБ, нито ИТН ще ги бъде.
  • 14 Румпелщилцхен

    86 5 Отговор
    Честно казано предпочитам да отиваме на нови избори, за да може да остане това служебно правителство и да работи. За първи път от 30 год има истинско правителство макар и служебно.
    Нещо системата ни е увредена и куца.

    Коментиран от #33

  • 15 Перо

    64 3 Отговор
    Прав е Петков! Сега,ако се концесионират магистралите,ясно е кой ще е концесионер за десетки години,тези,които откраднаха милиардите,същото е и с мажоритарните акционери на банката!
  • 16 67778

    4 35 Отговор

    До коментар #1 от "РЪМПЕЗИ":

    Нали затова сме го избрали ве - да не допуска соросоиди вкл ДБ във властта. Браво на Слави

    Коментиран от #32

  • 17 И тоя

    6 32 Отговор
    Хариза 34 милиона в един меморандом, ама му викат браво тия смозък колкото грахово зърно.Липсата на мозъка у българите е голям проблем в тази държава

    Коментиран от #28

  • 18 asd

    28 7 Отговор

    До коментар #8 от "Напротив":

    Ае млъквай там бе имбецил. Тръгнал някакъв прошляк акъл, който няма да раздава!
    Това че вие там сте крадци, блюдолизци и необразовани нагаждачи не означава нищо. Тръгнал някакъв мюмюн да разтегля локумите... "държавата е лош собственик"...дрън-дрън...
    Много по-просто е. Вие сте крадци и боклуци!

    Търговията и трафика на органи как е а? А трафика на хора?
    ХАХАХАХАХАХАХА
  • 19 Пак Излъган

    60 2 Отговор
    Съжалявам, че гласувах за ИТН. Трябваше да останат тези двама министри от Харвард и да се слуша техния план за развитие.

    Коментиран от #21

  • 20 гтнгтн

    6 32 Отговор
    Не моем да разберем как хора учили уж икономика могат да подкрепят държавната намеса. Банката досега беше държавна и се източваше - Слави е прав - приватизация трябва. А дали е възможно да остане държавна и да не се източва - на теория да, на практика по скоро не
  • 21 Анонимен

    50 7 Отговор

    До коментар #19 от "Пак Излъган":

    Само Радев може да направи добро правителство. Останалите водачи на партии нямат връзка с реалността и главния мозък.
  • 22 Госあ

    38 5 Отговор
    Даже Кирето има някакво чувство за държавност и няма как да е иначе след като е бил в сащ. Чалгарите ще сринат и последното останало от бедната майка България след мавъра и баце.
  • 23 Перо

    38 4 Отговор
    П.С. Ако се приватизира ББР ще се получи поредната търговска банка,от която БГ няма никаква полза,защото регулациите им спират кредитирането на малките фирми,които не отговарят на измислените условия,а печалбата им се инвестира в чужди банки за сигурна,макар и малка лихва. А малките фирми са много затруднени,без държавна помощ за финансиране. Нито една чужда банка в БГ не финансира и трудно кредитира на нашия пазар и реално тези банки работят за чужди икономики!
  • 24 Олимпия Лутън Гьон

    1 3 Отговор
    Ибиомаата ,се едно снимката е от" Вазелин " и Йон Три Болта ....

    Коментиран от #40

  • 25 Трифонов е

    27 1 Отговор
    много по-ясен огледален образ на тиквата, отколкото пеевски. И двамата са със съществени образователни пропуски, комплесари, нарциси, тирани (с разликата, че тиквата е и много хитър и подъл). И двамата, извън пределите на България са големи кръгли нули "0". Трифонов ми прилича на англичаните от снощи, които нямаха психиката и смирението на победителите и водени от арогантността си, заложиха на младежи без голяма практика и силна психика. И логично загубиха.
  • 26 Йон

    6 1 Отговор
    I gАt chills, they're multiplyin', and I'm lуууsin' controоооl
    Cause the power you're supplyin', it's electrifyin' сигур си от Енергото ,Олимпио
  • 27 Олимпия

    1 3 Отговор
    Асъм от Олинпик Галата ве качамак
  • 28 Голем смях

    3 21 Отговор

    До коментар #17 от "И тоя":

    Не ги е харизал напразно..Направиха врътка с германците и този боклук се нагуши.Никога няма да има такъв завод в Ловеч,а този боклук си знае че никога вече няма да е министър и сега му е времето да си оправи живота.Сигурно и зеления чорап е захлебил.

    Коментиран от #30

  • 29 Вот Тебя

    20 2 Отговор
    Слави изкал да приватизира ББР и да раздаде магистралите на концесия за да се вдигнат таксите до небесата като чадър и шезлонг на плажовете на концесия!
  • 30 Бойко

    0 3 Отговор

    До коментар #28 от "Голем смях":

    А..добрутро ....предизборни чалъми сме виждали ,виждали..... дип ,че мечките ги напрайха незаконни ,че и мечка щяха да изкарат да ме имитира ,жива мечка
  • 31 choko

    33 1 Отговор
    Харесвам такива политици:

  • 32 А дали е така

    18 1 Отговор

    До коментар #16 от "67778":

    Гусин "Ве", значи не си чел достатъчно добре "новите" лица и политики на Славун, които приоритетно са възпитаници или финансирани от една, две фондации... Като ги прочетеш внимателно ще ти стане ясно, че пак си излъган!
  • 33 Юлия

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Румпелщилцхен":

    Даа, напълно съм съгласна с Вас!!!
  • 34 нормален

    25 4 Отговор
    като няучен работник в областта на икономиката и финансите ,подкрепям казаното от г-н Петков.Още повече че определянето на приоритетите следва да става на основата на системно- структурния подход,а не на общи случайни домисли.А на г-н Станислави ще препоръчам дане се захласва по западното образование и кой какво е учил и работил,което няма достатъчно дълбока научна стойност.Видяхмя ги прехвалените юпита на ююююююсимеон и принц Кирил какво свършиха при НДСВ-нищо съществено

    Коментиран от #35

  • 35 Гъгъгъ

    1 6 Отговор

    До коментар #34 от "нормален":

    бъббъбъбъбъ
  • 36 Диоген

    24 2 Отговор
    В края на краищата това правителство на Трифонов отива на гласуване в Парламента.Ако ДПС,ГЕРБ и БСП не го одобрят и гласуват против-отива се на избори.Слави има 60 депутати.Парламентът решава дали да има правителство или не.Слави само предлага.Разбира се правителството на Президента е по- качествено,но Парламентът решава.Май трябва да станем президентска република,за да има ред в България?!
  • 37 хмммм

    17 0 Отговор
    Интересно кой има интерес да се приватизира ББР. Някой иска да я прилапа и тази банка, която би трябвало да помага на дребния и следен бизнес.
  • 38 Истината

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "РЪМПЕЗИ":

    В момента Слави Трифонов ,си нахлузи маската на Хунтата!


    Слави , Слави, да не си намериш място ,
    с гаврата с която ни "оправи" ?

    Гнусотията и въшките, ти изпълзяха на челото !
    Самоубийството , сам си докара!
  • 39 несериозен

    22 2 Отговор
    Служебното сегашно правителство е по-добро от това на Слави. Преоритетите на Слави са сбъркани. На първо място трябва да е дълбоката съдебна реформа, а не таблети, космонавти и 1% субсидия за партиите!!!
  • 40 Посетител

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Олимпия Лутън Гьон":

    Наистина! Напомняше ми на някого, но не се сещах на кого! Набито око имате!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ПЕЕВСКИ

    5 1 Отговор
    Ще си приватизирам ББР да си оправя дълговете към нея. А и да лапнай некой чужд бизнес!
  • 43 Fenasi Kerim

    13 0 Отговор
    За съжаление се обърках. Очаквах Слави да е имал някаква договорка с Петков, Василев и Рашков. Но такова нещо очевидно няма. Гласуваш за ИТН получаваш булашика, мpъcните чинии на мадридския мошеник и няколко млади за цвят. При нови избори няма да подкрепя Слави. Харесва ми музиката му, предаванията му също но толкова. Направих грешка. На следващи избори няма да подкрепя Слави. Няма изобщо да гласувам.
  • 44 Верно ли

    20 2 Отговор
    Много го харесвам това момче и дори се радвам, че е отказал на Учиндолския. Сега го харесвам още повече!
  • 45 Fenasi Kerim

    4 2 Отговор
    В събота и неделя съм в почивка. В събота работих цял ден у дома. Правя ремонт. Вечерта си взех душ. В неделя сутрин айде викам да не работя да отида да гласувам пък после ще работя. Но страшна жега. Седнах да пия бира и да следя резултатите от изборите. А можех да си свърша някоя работа в неделя. Правя две стаи плюс баня, всичко оставих в Неделя. Вече ще си гледам работата и няма да се занимавам с избори.
  • 46 Fenasi Kerim

    18 0 Отговор
    Турчин съм. Гласувал съм за ДПС преди доста години. После станах почитател на Борисов. Гласувах за Герб. Това че си турчин не означава че задължително ще гласуваш за ДПС. Аз съм бивш депесар и гербераст. Сега бях за Слави. Вече няма за кого да гласувам. И се отказвам. Тьаи вечер гледам по евроком млади хора пият бира в парка и не се интересуват. И аз съм вече пас няма да се занимавам. Оправия няма да има. Вместо да се занимава с пенсионери, с безплатни лекарства за децата, за пари за млади семейства с поне средно образование с две деца той ще ми праща македонци в космоса.. Лека на всички.

    Коментиран от #50

  • 47 пак ли

    11 0 Отговор
    Всеки път едно и също . Още не сме разнищили как се извърши приватизацията на хиляди държавни предприятия и кои днешни милионери ограбиха хората и държавата, а сега и ББР. Ейййй, не се спряха.
  • 48 Мухаа,хаа!

    15 0 Отговор
    Ами за какво е предложил Малкия Мук,за Баш- Шеф? защото е Цар на Приватизирането.Колкото е дребен,толкова е опасно вреден! Този млад мъж,за два месеца, реорганизира банката.Слвуц,ще е пробута на онези,- с многото пачки.Най вероятно,пореден външен инвеститор.Почти сигурно,англосакс.Инч Хай,заедно с опуления миленчо са техни креатури,още от времената на Испанския тарикат. И тогава,народа по същия начин лудна по Цар- Месия.С две изречения- Ще ви оправя за 800 дни! и " Вервайте ми! Така ни оправиха,че разпродадоха държавата на кило.Сега някой помни ли Шулевица- прилапала АД- Слънчев бряг! Едва ли. Най богатата жена- екс министър в югоизточна Европа. Ами монтанската Долореска- само от есетровия риболов- квотите, наистина " изби рибата". Скромния и дом под Витоша във формата на сфера, в грубия строеж над 2 милки в евро.А куневица- протеже на една френска банка- под нейно ръководство и в нейн интерес закри 4 работещи реактора.За да обезкърви България,а франсето да финансира АЕЦ при Мамалигите.И успя без проблем.Тези,ако дойдат на власт,ще ни върнат тридесет години назад.Достатъчна им е една година управление,за да концесионират магистралите,и почти всички интересни общиниски имоти.Вземат ли и ББР- власт не им трябва.Сами ще си тръгнат.За чии им е власт,в опоскана до последната летва държава.
  • 49 Хора,Българи

    12 1 Отговор
    Единственото спасение за Държавата,е нови избори.До тогава,да продължи днешния служебен кабинет. За два месеца,успяха да наплашат ,закрепостили се от 30 г,във цялата икономика олигарси и свръх едър бизнес.Слави е тяхната подводница.Затова- да си отворим най сетне заспалите зъркели,и да изберем масово други- по можещи,и най важното: Милеещи за държавата.А Славуца трябва да бъде тотално елиминиран.Иначе,не ни очаква добро.
  • 50 Лилия

    8 0 Отговор

    До коментар #46 от "Fenasi Kerim":

    Разочарованието Ви е разбираемо. Но не губете надежда! Лека вечер и на Вас.
  • 51 Емил Станоев

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Напротив":

    Вместо да пишеш някакви съчинения , провери как е в други държави.Като почнеш от Франция и стигнеш до Канада има държавни предприятия . И най-фрапиращият случай ще ти дам защото явно не разбираш : ЧЕЗ - каква фирма е ?? ЕОН - каква е ? Корупция има там кадето Управлението го позволява -- пример Тиквонии .
  • 52 АЛФ от Мелмак

    3 0 Отговор
    Приветствам неистовото желание на дългия индивид да излъчи 1сапиенс от мъжки пол,1 сапиенс от женски пол и.....1 македонец.Мъжкия може да е ББ или СТ/все едно КОЙ/,женския КН а за македонец може ЗЗ.И.....ето нови лачени Междузвездни войни с невероятни главни герой.Да си стоят някъде в галактиката и да не се връщат.Ние ще тъжим за тях вечер с напитка и мезета в ръка и ще говорим на поколенията,как е имало някога ВЕЛИКИ неуспели да досъсипят район от планетата Земя.
  • 53 циган

    2 1 Отговор
    А на никой ли не му минава през акъла, че Славчо може да прави всичко това нарочно, за да продължи да работи служебното правителство.

    Коментиран от #54

  • 54 Ром бизнесмен

    1 3 Отговор

    До коментар #53 от "циган":

    Целта е президенска република и Масква
  • 55 ДоНегласувалите

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Не сме участвали в изборите, така че не можем да имаме други претенции.
    КОЙТО НЕ Е ГЛАСУВАЛ, ДА НЕ МРЪНКА!
  • 56 айдук

    1 1 Отговор
    а ти гласува ли ........... за бойко крадеца ?
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.