Last news in Fakti

12 Март, 2024 04:31 680 1

ББР подкрепила над 27 000 предприятия

  • ббр-
  • предприятия-
  • подкрепа

Това прави по около 1 100 компании на година, съобщават от банката

ББР подкрепила над 27 000 предприятия - 1
Снимка: ББР

Групата на Българската банка за развитие (ББР) e подкрепила 27 333 микро-, малки и средни предприятия, показват резултатите на банката от нейното създаване през 1999 г. до днес.

Това съобщават от ББР като добавят, че това прави по около 1 100 компании на година, предаде NOVA.

Капиталът на банката от 1,2 млрд. лв. е многократно мултиплициран и е довел до осигуряването и отпускането на финансиране от 7,4 млрд. лв за българския бизнес, включително и по специални правителствени мандати, отбелязват от институцията.

Банката има 22 международни партньора, от които през годините е получила средства в размер на 2,47 млрд. лв.

В съобщението се посочва, че ББР е единствената банка у нас, която освен директно финансиране, отпуска ресурс и чрез други кредитни институции. Отчита се, че размерът на индиректните кредити по така наречените он-лендинг програми е 1,61 млрд. лева, а с гаранционните програми за споделяне на риска търговските банки са отпуснали кредити на бизнеса на стойност 3,6 млрд. лева.

ББР е създадена е през 1999 г. под името Насърчителна банка, като тогава ѝ е възложено да подпомогне икономическото и социалното развитие на страната. Основният акционер в началото на дейността ѝ е Министерството на финансите. Към момента ББР е 100% собственост на българската държава, а неин принципал е Министерството на иновациите и растежа. Банковата група включва четири дъщерни дружества - Националния гаранционен фонд (създаден през 2008 г.), ББР Микрофинансиране (правоприемник на Програма JOBS на ПРООН, създадена през 2010 г.), ББР Лизинг и Фонд за капиталови инвестиции (създадени през 2019 г.).


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    2 1 Отговор
    27000 предприятия на Шиши и 333 предприятия на Боко !