Last news in Fakti

14 Юли, 2021 20:40 2 101 34

Радев: Японските инвестиции са възможност за развитие на нов модел на бизнес отношения в България

  • японски инвестиции-
  • японско-българската бизнес асоциация-
  • хироши нарахира

Румен Радев се срещна на “Дондуков“ 2 с представители на Японско-българската бизнес асоциация

Увеличаването на японските инвестиции в България е възможност за развитието на качествено нов модел на отношенията между бизнеса и институциите и бизнеса и обществото, както и за промяна на икономическата среда в страната. Това заяви президентът Румен Радев, който днес се срещна на „Дондуков“ 2 с представители на Японско-българската бизнес асоциация. В срещата участва и посланикът на Япония у нас Хироши Нарахира.

Държавният глава изтъкна последователните действия на президентската институция за постигането на нова динамика в икономическото и инвестиционно партньорство между България и Япония. Президентът Румен Радев проведе редица срещи с японския бизнес и институции при посещението си в Япония през 2019 г. по случай на интронизацията на император Нарухито. През 2020 г. на среща за насърчаване на инвестиционното сътрудничество между България и Япония, домакин на която беше българският президент, беше представена и инициативата за създаване на Японско-българската бизнес асоциация.

Румен Радев изтъкна огромния неизползван потенциал в отношенията между България и Япония и допълни, че страната ни цени високо предвидимостта и коректността на японските компании, които инвестират у нас. Държавният глава отличи и предимствата на страната ни за привличане на инвестиции: геостратегическо разположение, стабилни макроикономически показатели и качествен висококвалифициран човешки капитал.

Посланикът на Япония у нас Хироши Нарахира приветства заложеният от българския държавен глава приоритет за засилено сътрудничество в областта на науката, образованието и иновациите в рамките на Инициативата „Три морета“. Компании от Япония имат интерес да инвестират в регионални проекти в сферата на „интелигентната“ транспортна, енергийна и дигитална свързаност в Източна Европа. „Без прогресивно образование и иновации в научноизследователска и развойна дейност не може да говорим за качествено партньорство в нито една област“, подчерта Румен Радев. Обща бе позицията, че най-важният фактор за привличане на инвестиции у нас и в региона е устойчивото развитие на бизнес средата.

Председателят на управителния съвет на Японско-българската бизнес асоциация Владислав Михов благодари на държавния глава за подкрепата и заяви, че организацията ще подпомага както навлизането на японски фирми на българския пазар, така и на български компании, които да намерят свои търговски партньори в Япония.

По време на разговора посланик Хироши Нарахира отбеляза динамично развиващата се стартъп екосистема в България и тенденцията млади българи да се завръщат със своите идеи и бизнес планове, които да реализират в страната си. Посланикът на Япония отправи покана за участие на български компании в Международно изложение, което предстои да се проведе през 2025 г. в Осака.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брендица

    7 17 Отговор
    Радев какви ги вършиш? 2020 ЕС ни ограничи чужди инвестиции, 2021 САЩ ни пусна "Магнитски". Това са сериозни инвеститори. Трябва да изчистиш първо името на България и тогава да предприемаш такива ходове

    Коментиран от #11

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    27 7 Отговор
    НАЙ ДОСТОЙНИЯ ПРЕЗИДЕНТ РУМЕН РАДЕВ
  • 3 Абее

    8 12 Отговор
    Радев ни е вожда,уважавам го! Ама нерде Токио,нерде Москва.И без Ванга българоците знаем че Русия ни е Спасителя и Инвеститора,други няма,не е имало и няма да има!

    Коментиран от #9

  • 4 Брей ама му стара

    18 6 Отговор
    Те и посланиците се размърдаха, брово Радев... преди 3м и те не искаха да си развалят рахат-локума с мутрите и контактуваха само с мафиотския бос
  • 5 ТаУмВзе

    4 8 Отговор
    Брей, толкова бързо Радев стана хамериканец, че чак и японец. Чудесни сме.
  • 6 Наблюдаващ

    5 11 Отговор
    Вятър работа , като завода за електромобили
  • 7 русенец

    4 4 Отговор
    Нови инвестиции със старите бизнесмени?:) Абсурд!
  • 8 Човек

    11 3 Отговор
    Японците ни уважават от време оно(сещайте се защо) лошото е, че държавата се обърка много заради политиците и надали ще се случат тия инвестиции, ама а дано!Иначе браво на президента за инициативата, така трябва!

    Коментиран от #16

  • 9 Брендица

    7 4 Отговор

    До коментар #3 от "Абее":

    Правилно. На изток няма как да се прескочи Русия, която години наред поддържаше нашата държава

    Коментиран от #14, #23, #30

  • 10 Ние

    7 8 Отговор
    Радев, японците едва ли са те разбрали, като цитираш лозунги и тезиси от априлския пленум на БКП. Намери си нормален човек да ти пише речите.
  • 11 Госあ

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Брендица":

    Хубав коментар, но за инвестиции от якудза става. Мицубиши нема да инвестират.
  • 12 пройчо

    3 2 Отговор
    カボチャはコンドームです/ Тиквата е презерватив/ !

    Коментиран от #15

  • 13 Анонимен

    5 5 Отговор
    Какво толкова се прехласвате. Информирали се хората лично от президента. Ни договор са подписали ни пари са вложили. А, Радев като е почнал можеше да им бъде и екскурзовод. Това му е нивото.
  • 14 Браво ма

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Брендица":

    Подкрепяш Краля си.И да не се епилираш,ей! Искам те както мама те е родила..

    Коментиран от #17, #20

  • 15 Камикадзе 🛩

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "пройчо":

    スラビはハゲの麻薬中毒者です. Та какъв е Слави😁?
  • 16 Госあ

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Човек":

    Уважават ни, защото в БАН сме имали третата сметачна машина в света и сме продавали компютри и калкулатори елка. Имали сме традиционни отношения в биотехнологиите и по специално завода за ензими в Ботевград, мотокари, платки и така нататък.

    Коментиран от #18

  • 17 пройчо

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Браво ма":

    Аз съм против замяната на Тлъстата Тиква --с Дългата Тиква Цигулка,щото принципна разлика м/у тях няма :))

    Коментиран от #19

  • 18 Камикадзе 🛩

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    И още нещо: На международното изложение EXPO–70 в Япония, императорът Хирохито посреща Тодор Живков с думите „Добре дошли отново след 3500 години!” и обръщението „братовчеде”.

    Коментиран от #22, #24, #34

  • 19 пройчо

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "пройчо":

    до #15 беше .
  • 20 Брендица

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "Браво ма":

    А кого да подкрепям като руското ми име е 31.07.Виталия☺. Означава старото име на Италия. Уау 11.07.2021 кои са евро2020 шампиони не на нашите избори де?

    Коментиран от #21

  • 21 Брендо Брендице Брендилио Дидем

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "Брендица":

    Ще ви стопя и четирите!По Кралски!
  • 22 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Камикадзе 🛩":

    Определено знаят къде и коя е България. Културата не е на последно място. Но за съжаление това са стари лаври.
  • 23 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Брендица":

    Надеждата ми е, че все някога руснаците ще проявят дипломация и ще се случи оста Пекин -Москва-Токио. Различията Пекин-Токио не са непреодолими.

    Коментиран от #25

  • 24 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Камикадзе 🛩":

    А това обръщение означава, че ни смятат и нас за богоизбрани ;)
  • 25 Брендица

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    Каква дипломация търсиш? Китай си получиха важната! автономия Синдзян Уйгур на 01.10.1955 от Андропов. Що се отнася до Япония - Маршалските острови 1979 независимост от САЩ. И в двата случая България е в небрано лозе

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Брендица":

    Просто се надявам на стабилна ос,която да нормализира орбитата на глобалната геополитика и оттам и живота в Източна Европа. И това зависи до голяма степен от Русия и споразумение за Курилите.
  • 27 Въпросче

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Брендица":

    Какъв Андропов през 1955 г. ?

    Коментиран от #28

  • 28 Брендица

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Въпросче":

    Има участие?! Също и е предлагал пари на Тито да се откаже от Пиринска Македония. Не случайно е наречен загадката Андропов
  • 29 мдда

    5 1 Отговор
    Бавноразвиващият се цървул се срещнал с японци..
  • 30 100

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Брендица":

    Така ни е поддържала, че чак ни е окупирала.
  • 31 Тва требва да имаш 0 мозък

    1 0 Отговор
    Че да инвестираш у бегето или изобщо да се занимаваш с каквото и да е в клоаката без значение кои е на власт
  • 32 Ерец

    0 0 Отговор
    “В срещата участва и посланикът…” Авторката има ли елементарни познания по журналистика ? Когато се споменава посланик на чужда държава е задължителна формата на учтивост в случая - Негово Превъзходителство г-н Хироши Нарахира.Още повече , когато става въпрос за инвестиции.

    Коментиран от #33

  • 33 Ти па се е дно хирошито ше прочете тука

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Ерец":

    Ка го наричаме😂😂😂😂
  • 34 Ааааа

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Камикадзе 🛩":

    Интересно, изникват много въпроси!
    По темата, може да се радваме, че отношенията между България и Япония се раздвижиха. Имаме много общо помежду си. Само да ви осветля, освен доброто име на страната изградено в миналото, в момента има много българи (стотици със сигурност поне) работещи за японски компании. Уважението им е базирано на постоянството, труда и капацитета на тези наши съграждани.
    Както винаги съм твърдял, не е нужно все да се гледа т.н. "Западен модел", завърташ врат в другата посока и там е Япония. Япония, която е дала солидните основи за развитие на целият регион. Къде са едни от най-силните и бързо развиващи се икономики в света, а, да, там са!