7 Август, 2021 06:22 7 805 72

Богомил Манчев: АЕЦ "Белене" ще е по-евтина от нови блокове в Козлодуй

  • богомил манчев-
  • аец козлодуй-
  • аец белене

Експертът прогнозира енергиен колапс, ако се затворят въглищните централи

Богомил Манчев: АЕЦ "Белене" ще е по-евтина от нови блокове в Козлодуй - 1
Снимка: БГНЕС

Да, АЕЦ „Белене“ стои на трупчета като проект, като ние плащаме за консервиране на оборудването на площадката 10 млн. лева. Това каза в ефира на БНТ ядреният експерт Богомил Манчев, цитиран от Фрог нюз.

Има процедура да се даде мажоритарен дял за стратегически инвеститор за втората атомна централа. Но според него трябва държавата да решава за „Белене“. Този проект е български, затова държавата трябва да бъде 100% собственик. Няма никакъв технически или финансов проблем, за да построим атомната централа и икономиката ни да работи, категоричен бе той.

По думите му местенето на един реактор в 7-ми блок и после да мислим за строителството и на 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ е много сложна работа. Там няма площадка, а за да се лицензира ще ни отнеме години…Ако направим два нови блока на АЕЦ „Козлодуй“, това ще ни струва 15-16 милиарда. А за АЕЦ „Белене“ ще похарчим само 10 млрд. лева. Но той не вижда политическа воля да се защити българския национален интерес.

Експертът прогнозира енергиен колапс, ако се затворят въглищните централи. Зелената сделка ускори качването на цената на тока. Но не може да бъдат предоговорени параметрите по Зелената сделка, това е трябвало да бъде направено години преди това.

Енергетиката се управлява не в един мандат. Трябва да има приемственост и да се следва основния гръбнак, по който работи икономиката, за да вървим напред и държавата да си поеме своята отговорност, категоричен бе Богомил Манчев.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен

    19 97 Отговор
    Белене окончателно ще загроби България.

    Коментиран от #6, #9, #50, #64

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ежко

    31 58 Отговор
    Богомил Манчев има бизнес интереси в Белене.Там тортата е разпределена от времето на Румен Овчаров.Боко като разбра,че няма никаква лична полза и не може да докопа и лев от проекта,го спря и се заговори за нов блок в Козлодуй.
    Така,че когато Манчев говори така е все едно като Нефтохим да приказва как петрола няма алтернатива.Имайте едно наум.

    Коментиран от #21

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 скептик

    46 9 Отговор

    До коментар #1 от "Пламен":

    ковачки, ти ли си?
    загробиха я такива "мислители" като тебе.
  • 7 Мангол

    19 67 Отговор
    Манчев и Георгиев с помощта на саученика им овчаров и дългата ръка на мацква сведоха България до руска колония. Направили се Белене ставаме роби за цял живот.

    Коментиран от #18, #53, #65

  • 8 бг патриот

    18 26 Отговор
    Ток от братска Турция ще е най-евтин.

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Демокрад

    41 9 Отговор

    До коментар #8 от "бг патриот":

    А директно от ФАЩ ще е без пари!!!
  • 11 124

    68 11 Отговор
    Простата тиква твори 12 г. безумия и не се накраде. Белене можеше вече да произвежда ток... Но идва възмездие за мутрата.

    Коментиран от #59

  • 12 Малко история

    59 6 Отговор
    С постановление № 9 от 20 март 1981 г. правителството, оглавявано от Станко Тодоров одобрява площадка Белене за изграждане на втора атомна електроцентрала.
    През 1981 – 1987 г. е изготвен технически проект за изграждане на 4 блока с реактори ВВЕР-1000/V-320, а през 1987 г. реално стартират строителните дейности. През същата година с Наредба № 3 от 24 ноември се уреждат организационните и техническите изисквания, изпълнението на които е необходимо условие за осигуряване безопасността на новата централа.
    Първата копка е през 1987 г. Проектът е на "Атоменергопроект" - Киев, и на българската "Енергопроект".
    През 1988 г. с разпореждане № 5 от 19 април се приема като предпланов документ „Програма за развитие на енергетиката до 1995 г. и в перспектива до 2005 г.”, а АЕЦ „Белене” е включен в списъка на основните енергийни обекти. Пусковият срок е определен съответно – за I реактор – 1992 г., а за II – 1994 г. Изменниците и предателите спряха строежа по чуждо нареждане, една година, само една единствена година преди пуска на първи енергоблок. За такава измяна в сталинските времена се разстрелваше незабавно, с присъда на Особеното съвещание на НКВД.
    До 1990 г. са изпълнени 40% от строителните дейности и е доставено 80% от оборудването.
    Същата година заради протести на "Екогласност" проектът е замразен с Решение № 106 на Бюрото към МС за финансиране на разходите, които произтичат от това.

    Коментиран от #56, #61

  • 13 жалко

    60 4 Отговор
    Простите, лъжливи и крадливи герберасти 12 г само грабиха и лъгаха, и сега вече цената на тока ще върви нагоре, а българите ще плащат новите цени от скъсаните си портфейли. Доказахме че сме прост народ, щом допуснахме един от най простите разбойници 12 г да се гаври с България. Сега ще си платим за глупостта, по скъпи ток, вода и от там всичко в магазина. За 12 г крадците от гепи не можаха да построят дори оградата на Белене. В други по разумни държави централата вече щеше да работи. Но ние гласуваме за най простите и ще си платим за глупостта.
  • 14 Ю.Кортес

    7 43 Отговор
    Те си купуват жилища по Лондон и Ню Йорк,той ще ни слага тук 40 годишни чернобилки

    Коментиран от #57, #58

  • 15 някой

    58 5 Отговор
    До сега, ако я бахме построили, за толкова години щеше да се е изплатила и да е на печалба. Но явно някой не желаят това да се случи. Искат да превърнат България в енерго зависима държава и поне за сега успяват. Дано най-после се намерят мъдри хора и да я построят най-после тази централа. Виждате, че малко да се вдигнат температурите и енергетиката ни се задъхва. Какво има да се мисли още?!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бойко Таралежа

    51 3 Отговор
    Тиквата в торба за 12 години разреши на свои хора да си построят вецове и слънчевки за да папат. Ама то с ток от Искъро не става тъпанари. Без атома ше взимаме ток от шалварите...ама може и това да е целта на тиквун нали със султана са си дружки...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Госあ

    38 2 Отговор
    седесарчетата са против изграждането на каквото и да е, освен плод'зеленчуци. Нали ве.

    Коментиран от #24, #27

  • 20 незнайко

    48 2 Отговор
    Най накрая някой да каже нещо обнадеждаващо . Досега отдавна да имахме АЕЦ Белене, но СЛУШАМЕ и козируваме на ЕС ! Това е един огромен проект започнат преди 1990 година и застапарен, както (малко нереално сравнение ) детската болница в София и много други . Фронция е най отговарна за спирането на строежа. Как така МАЛКА БЪЛГАРИЯ ще има 2 атомни централи ???
  • 21 Бежко

    11 8 Отговор

    До коментар #3 от "ежко":

    Има интереси в Белене, а в Козлодуй няма, така ли? Направо смешно. Има и други експерти, които ще дадат мнение, но е ясно, че преместването не е безплатно

    Коментиран от #69

  • 22 Jacques Yves Moineau

    2 25 Отговор
    Манчев, Манчев! ! Доста си прозрачен.
  • 23 Българин

    39 3 Отговор
    " Този проект е български, затова държавата трябва да бъде 100% собственик. Няма никакъв технически или финансов проблем, за да построим атомната централа и икономиката ни да работи, категоричен бе той."

    Ама друго си е "частен инвеститор" да напълни чекмедже на Бойко. 😜.
  • 24 Тая

    21 1 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    разсипническа партия трябва да се забрани, а разбойниците й да се преместят на един остров близо до втора атомна
  • 25 Коко

    35 2 Отговор
    Има много предатели които изпълняват заповедите на ес и фащ, затриха Козлодуй и Белене затриха армията ни здравеопазването ,образованието,икономиката,престъпна приватизация, убиха и животновъдството и истинската храна а също и земеделието,от десет милиона сега сме пет, честито на демокрацията

    Коментиран от #45

  • 26 болен соросоид

    27 4 Отговор
    Само ВЕИ ток, на поне 250 лв.за магават, вместо 50лв от Козлодуй. Скъпо е, но е думократично и няма на сме енертийно зависими от Русия. А и ТЕЦовете на Ковачки, ДПС и тиквата ще са конкурентни на тази цена. Пък и ще дишаме чист въздух от торенето на боклуци и ще плащаме въглеродните им емисии. И да се увеличи държавната помощ за американските Марица 1 и 3.
  • 27 така е

    22 1 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    Те седесарчетата са толкова ограничени, че дори и плод-зеленчуци не искат да се правят, освен ако не се продават там вносни.

    Коментиран от #30

  • 28 asan

    2 34 Отговор
    ако ви построя за 10 милярда соларки и ветрогенератори ще ви залея с
    толкова ток че и да изкате немож го изхарчи . атомните централи са толкова опасни целия свят го проумя само професорите тук реват. е никои няма да им разреши и това е 100% сигурно само мечти и харчене на пари

    Коментиран от #34, #36, #39

  • 29 Реалист 2

    22 1 Отговор
    Тези "частни" инвеститори на АЕЦ означават собствениците нялъде в Калифорния и запада да печелят от АЕЦ, ( защито една АЕЦ е винаги на печалба ) а българина да трепери да не гръмне.😯

    Само Държавни Атомни Централи !
  • 30 Госあ

    11 0 Отговор

    До коментар #27 от "така е":

    Да,това имам предвид. бананите и доматите от Турция. А, и хотели, разбира се. Я, к'во хубаво стана черноморието
  • 31 3.14К

    28 1 Отговор
    3ксперта на учиндолеца Хиновски, псевдоикономиста Мартин Димитров и продажния толуп, направиха и немислимото да провалят проекта.

    Коментиран от #71

  • 32 С това вайкане 😰

    24 1 Отговор
    АЕЦ Козлодуй спира след няколко години, режим на тока и внасяне от вън. От износител при бай Тошо, сега ще сме вносител. Борисов се съгласи 2027 година да се спре изЦяло АеЦ Козлодуй.
  • 33 БОКИЧА СЪМ

    25 2 Отговор
    Спрях Белене за да може султана да си направи преди нас Акую и да ни продава ток. Южен Поток го спрях по същата причина и постигнах диверсификация на газа. Важното е да сме енергийно независими от Русия. И САЩ да не казват кой е корумпирания висш политик.

    Коментиран от #72

  • 34 т-п соросоид

    29 0 Отговор

    До коментар #28 от "asan":

    Целия свят строи нови ядрени мощности. САЩ, Великобритания, Франция мислят за промишлеността си и знаят че без евтин ток няма конкурентоспособност. И плащат на прости БГ соросоиди да ни държат на дъното и да сме зависими от турски внос.
  • 35 Госあ

    27 0 Отговор
    ЕС унищожи българската енергетика индустрия и земеделие. В замяна получихме шадравани и шарени плочки на Витошка и къщи за гости. Хахахахаха
  • 36 т-п соросоид

    20 0 Отговор

    До коментар #28 от "asan":

    А соларните технологии и изискването на ЕС за определен процент ток от ВЕИ е за да си осигурят пазар за производството на фотосоларни панели и да си развиват технологиите. Банановите колонии като нас ги субсидират и лапат мухите.

    Коментиран от #40

  • 37 Наблюдател

    22 2 Отговор
    Синята мафия осигури на България пълно енергийно робство от турците и Саш :
    - Турция ни взе Южен поток и държи кранчети на газта.
    - Саш ни тровят с тецове, че им и плащаме милиарди годишбо на Брюксел, че ни тровят с вредни емисии.
    - сега искат да ни вземат и Белене! ⚠️ Ами да закриваме държавата. Натото ни победи.
  • 38 Васил

    17 1 Отговор
    Много ясно че ще е по евтина само искам да попитам пинокио от ДБ когато нуждата от ток нарасне заради ле колите а въглищните централи няма да работят от къде ще взима ток
  • 39 За асан..

    19 0 Отговор

    До коментар #28 от "asan":

    Асане, никога вятърните "мелници" и
    сегашните волтарици няма да заме
    нят на този етап ядрените централи. Трябва много знания дда имаш за да
    даваш подобни мнения. Ставаш жа
    лък! Подобни като тебе политици
    унищожиха всичко в България и още
    продължават!! Заради подобни при
    мати два милиона ги няма и ще про
    дължават да бягат!!

    Коментиран от #63

  • 40 Статистик

    23 1 Отговор

    До коментар #36 от "т-п соросоид":

    Мизерна ни държавица е с най-висок мафиотски слънчевки и вятърни центрлки в ЕС. Дето продават 5-7 пъти по-скъп ток.
    Че и хабят плодородна земя.
  • 41 добричък

    3 14 Отговор
    Всичките ни съседи и енергийни партньори са против атомните ни централи. Трябва да се съобразим с тях и да закрием Козлодуй.

    Коментиран от #43

  • 42 pbdan

    7 17 Отговор
    Добре, че не построихме АЕЦ "Белене" в срок. Сега щяхме да имаме 4 реактора по 1000МВт и да се чудим какво да ги правим когато консумацията през пролетта и през нощта пада до 2300МВт. Всички реактори щяха да са с още 15-20г. живот. За 10г. трябваше да ги спираме всичките и да мислим за нещо ново. Като че ли не сбъркахме с отлагането.

    Коментиран от #44

  • 43 pbdan

    12 0 Отговор

    До коментар #41 от "добричък":

    Кои съседи, Румъния дето ще разширява "Черна вода" или Турция с нейните също руски реактори?
  • 44 добричък

    6 1 Отговор

    До коментар #42 от "pbdan":

    Именно! По-скъпата електроенергия завишава себестойността на продукцията от земеделие и индустрия, и ги прави най-конкурентни на пазарите за луксозни изделия за бита.
  • 45 Нали

    1 4 Отговор

    До коментар #25 от "Коко":

    Благодарение на демокрацията комунистите станахте най-богатите хора в България!

    Коментиран от #51

  • 46 добричък

    2 0 Отговор
    Бутикови П-образни профили, студен валц.
  • 47 Професора

    10 1 Отговор
    Няма ли,, АЕЦ Белене "България загива икономиката умира почвате да купувате ел. енергия от Турция или Румъния и умирате!
  • 48 КОНТРАТА

    12 2 Отговор
    Френсйите лобисти в РБ и слугите на козяк искат бг да бъде енергийно зависима. Соросоидите разправят, че,, АЕЦ Белене" бил на в земетръсна зона строен обаче нищо не казват за, АЕЦ,, Черна вода" на Дунав в Румъния която е точно на разлома,, Вранча" строена и там няма проблем! Това за нова полщадка на терен на АЕЦ Козлодуй за 7ми блок са абс. глупости там няма място за 7ми блок, това бяха лъжите козяшкия слуга Боко !
  • 49 Gen Gurko

    11 1 Отговор
    Досега отдавна щяхме да сме построили Белене, ама зеленото лоби, чуждите подривници като Котев, Хиновски прочие лица, оревайха орталъка и отъпкаха пътеки в услужливите продажни медии. Сега вече всички искат чиста енергия, ама централата ще ни струва пет пъти по-скъпо. А за хнаграда Хиновски е депутат от ИТН и техен енергиен съветник, без изобщо да е голям специалист в областта.
    Ситуацията наподобява тази с Южен поток, който обаче турците спонойбо си построиха, а ние надничаме зад дувара завистливо.

    Коментиран от #54

  • 50 НАФАРФОРИЙ

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пламен":

    Герб се мъчат всячески да ни загробят като спряха строежа на аец белене
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Любознайко

    5 1 Отговор
    ТикватаКомунист ли бил?
  • 53 За мангол.!!!

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Мангол":

    Не направим ли Белене, теко ни и горко! Няма да е дискотека, ами абсо
    лютно тъмнина! На всичко отгоре це
    ната на внос ще бъде още по висока.
    Друга алтернатива ще са свещи, газе
    ни лампи и както е в Африка, просто
    няма да ползваш ток.
  • 54 Анонимен

    7 0 Отговор

    До коментар #49 от "Gen Gurko":

    Истината е, че дойде Джо Маклейн( пардон) Маккейн с още двама сенатори, "напляскаха" Орешарски и заминаха в небитието Белене и Южен поток! После клекнаха Бойко и Народното събрание! После платихме на руснаците 600 000 000 евра защото ни осъдиха през 2016г.! Та така!
  • 55 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 8 Отговор
    Манчев, не ме стряскай! Не, не вярвах да си толкова прост....Някoй мнoгo гo e яд, чe e нaмeрeнo eдинcтвeнoтo вярнo рeшeниe нa прoблeмa c купeнитe рeaктoри ВВЭР-1000. Oчaквaм "брaтушкитe" дa зaпoчнaт c нoмeрaтa cи...
  • 56 Анонимен

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Малко история":

    АЕЦ-Белене беше с изцяло чешко оборудване ; реактори, парогенератори, турбини, генератори, трансформатори.... всичко по линия на СИВ от Шкодаекспорт! Но не! Милко Ковачев и "царя" основното оборудване го продадоха на руснаците за "мерси"! Остатъка го разпродаде Борислав Лоринков! После през 2006г. Станишев и Овчаров проекта "Белене" го "реанимираха"! През 2008 тия същите двамцата подписаха анекса, после Джон Маккейн "напляска" Орешарски! После руснаците ни осъдиха за 600 000 000 евра! И така!
  • 57 Анонимен

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ю.Кортес":

    Не правиш разлика между РБМК и ВВЕР, колега! И във Фукушима реакторите са тип РБМК, каквито са и Чернобилските. Разликата е земетръс+цунами във Фукушима и страховит инат на пълномощника на ЦК на КПСС в Чернобил! ВВЕР поради съществени разлики не може да "гръмне" като РБМК!
  • 58 Браво Стевчо

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "Ю.Кортес":

    Проектът Белене няма нищо общо с чернобилските реактори.
  • 59 Тиквун

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "124":

    шо фе ?ша пукясаш ли?
  • 60 Ръдърфорд

    1 6 Отговор
    опорките от масквабад.
    нале би-си-пи икспердите прогнозираха недостиг още 2012.
  • 61 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 5 Отговор

    До коментар #12 от "Малко история":

    Проектирането на АЕЦ „Белене” стартира преди „Вранчанското” земетресение през 1977 г.
    При направените сондажни проучвания на площадката, на не голяма дълбочина, се достига до базалтова скала, която се приема за скалната обвивка на земята.
    Това е идеална земна основа в сеизмично отношение.
    При следващите фази на проектиране, се правят допълнителни сондажи и се установява, че въпросната скала е само голяма морена, довлечена през ледниковия период.
    Предварителните сондажи случайно са попаднали върху нея.
    Всичко останало са льосови наслаги и наноси.
    Въпреки това се решава да се строи. От ЦК на БКП чрез Мин. съвет, се поставя, едва ли не, партийно поръчение,- да се намери решение на проблема.
    Предлага се направа на баластрена възглавница деб. 4-5 м, която да замени част от слабите почвени слоеве.
    Започва изграждането на възглавницата.
    Учените от БАН, прилагайки "Спектралния метод" за определяне на сеизмичните сили, взимайки характеристиките на "Вранчанското" земетресение, установяват, че влияние върху сеизмиката, оказват земните пластове на дълбочина до около 100 м.
    Такава баластрена възглавница е немислима.
    Започват препирни между ядреното лоби и гео-физиците.
    До този момент изразходваната сума е около 3 млн. лв.
    Не може да се установи, кой е виновен за хвърлените на вятъра милиони.
    Строителството продължава.
    Най- накрая надделява разумът и обектът е спрян.
    След фиаското на комунистическата идеология, с решение на Народното събр

    Коментиран от #62

  • 62 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 6 Отговор

    До коментар #61 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    продължение:.............

    След фиаското на комунистическата идеология, с решение на Народното събрание, строителството е преустановено.
    Избора с площадката Белене е грешка, проектантска грешка, но ако се признае тази грешка, някои трябва да си платят С РЕПУТАЦИЯТА. А познайте кои са те. За това са и всички маймунджулъци с АЕЦ „Белене” вече 30 г. Лапачите-консултанти по АЕЦ Белене, са налапали близо 500 млн. за „консултации”, а на лице има една покрита със строителни отпадъци площадка.
  • 63 asan

    0 1 Отговор

    До коментар #39 от "За асан..":

    колко си невей ти си гознаеш аз няма нуйда да ти го казвам
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Бодак

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мангол":

    Няма как 51 щат на Америка -- Булгерийън, да е руска колония. И няма как хора невладеещи нито банките си, нито полезните си изкопаеми (златото е изнасяно на Запад, тука не остава нищо -- също колония), нито печатат сами парите си, нито медиите си, нито имат информационна независимост -- вместо това американски монопол ( без право на диверсификация), нито възловите стопански отрасли - почти всичко е във владение на Западни корпорации, т.е. няма как превърналите се в Атлантически роби, да бъдат руски роби
  • 66 Васил

    5 1 Отговор
    Много ясно и на малките деца им е ясно че атомната енергия е най евтината ама нали нашите тъпаци в парламента решиха да пълнят бездънните дупки във въглищните централи. С тези пари дето отиват там досега да бяхме вдигнали две атомни. Всяка година в Мариците потъват 2 милиарда лева!!! от бюджета
  • 67 Енергетик

    1 5 Отговор
    БеляНе няма нищо общо с икономиката. Това е едър корупционен проект, източващ българските пари.
  • 68 Сатана

    3 0 Отговор
    А Боко ходи чак в Иран да продава обурудването за АЕЦ Белене.
  • 69 ежко

    3 3 Отговор

    До коментар #21 от "Бежко":

    Не, ама откакто ликвидирахме малките реактори, поне далекопроводите останаха.И пътища, и площадки, и складове.На това му се казва инфраструктура.На Белене дори бетона вече сигурно е компрометиран, абстрахирайки се от модификациите които сигурно ще струват повече от това да построиш нещо направо ново.От яисто екологична гледна точка -Белене е за предпочитане.
  • 70 Франция е с най много Атомни централи!!

    1 0 Отговор
    Да се до строи АЕЦ Белене! Там бяха оставили за директор един наследник от Една Еврейска фамилия свързана с Енергетиката, разпродава ше, каквото можеше!! Този да бъде махнат от там, аи жена му му беше някаква замесничка???
  • 71 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "3.14К":

    Тоя "умник" Хиновски да обясни от къде ще произвеждаме необходимия ток след Козлодуй НО на приемлива цена ?
  • 72 КОЙ

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "БОКИЧА СЪМ":

    Както съм казал турките ще ни съсипят с помоща на атлантическите им партньори