31 Август, 2021 11:13 1 795 6

Балтова с новина: Мярката "Отново заедно" за учениците продължава

  • стела балтова-
  • отново заедно-
  • ученици

Продължават и мерките "Заетост за теб", както и за субсидиране на седалките за чартърните полети

Балтова с новина: Мярката "Отново заедно" за учениците продължава - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на туризма Стела Балтова съобщи за БТА, че има принципно съгласие от финансовото министерство и в момента се обсъжда мярката за 9% ДДС в туризма да се приложи до края на 2022 г. Това ще стане възможно, ако всички плащания бъдат картови и банкови.

Мярката "Отново заедно" продължава, което е особено важно за зимния туристически сезон, като оставащите средства ще се насочат именно за този период. Продължават действие мерките "Заетост за теб", както и за субсидиране на седалките с 35 евро за туристическите чартърни полети. Разработва се и схема за подкрепа на бизнеса за оперативните му разходи, каза министърът.

Част от актуализирания бюджет за тази година ще бъде използвана за сектор "Туризъм", защото от тези 400 млн. лева има около 240 млн. лева, които ще бъдат предназначени за мярката "60 на 40", каза още министърът.

Тази мярка ще е с нов дизайн, включително и "75 на 0" на средногодишна база, което е нашето предложение, защото туристическият сектор има сезонен характер на работата и на приходите си, допълни Балтова. От останалата част - около 150-160 млн. лева, министерството настоява да има средства, които да бъдат целево насочени в туризма. Парите са нужни за реклама и маркетинг за предстоящия зимен сезон, за подкрепа на екскурзоводите. Министър Балтова изтъкна и необходимостта повече средства да се отделят за тестове, които могат да бъдат насочени в подкрепа на събитийния туризъм.

През октомври се очаква да започне обсъждането на мярка по линия на REACT-EU, която е на обща стойност 200 млн. евро и се администрира от Министерството на икономиката. Министърът уточни, че това няма да е директна безвъзмездна помощ, а ще бъде обвързана с определени показатели - инвестиции за "зелен" бизнес, дигитализиране на дейността и други параметри. Ще бъде сериозна помощ, включително и за туристическия сектор, отбеляза министърът.

Министерството продължи администрирането на схемите за предоставяне на държавна помощ под формата на преки безвъзмездни средства за туристическия бизнес и скоро ще бъде изплатена помощта от 16,5 млн. лева на около 120 туроператора за възстановяване на средства за нереализираните пътувания.

Ако страната влезе в "червена зона" според националния здравен план, неработещият бизнес ще се възползва от мярката "60 на 40", каза министърът в отговор на въпрос. Тя посочи, че на последната среща с бизнеса, с участието на финансовия министър, е било изтъкнато, че това е мярката, от която те са получили най-значима подкрепа. Същевременно министърът подчерта важността и на други мерки, които ще помогнат на бизнеса да покрие оперативните си разходи. Тя напомни, че в плана се предвижда възможност при ваксиниран персонал и ваксинирани посетители да няма ограничения в дейността. За изходящия и входящ туризъм остават изисквания за ваксинация, отрицателен PCR тест, както и при определени условия да се използват безплатни антигенни тестове. Освен това в страната се очаква да пристигнат над 1,5 млн. такива тестове, които ще са предназначени за входящ и изходящ туризъм, напомни министърът.

Все още не са определени карантинните хотели за София и зимните курорти. Скоро ще има среща с бизнеса за предстоящия зимен сезон, защото смятаме, че е добре да се предвидят такива места, включително и в нашите зимни курорти, каза министърът.

В отговор на въпрос Балтова уточни, че миналата година всяка държава е имала възможност да избере механизъм, по който да разработи своя национален план за възстановяване и развитие. Тогава българското правителство е избрало механизъм, в който няма секторни направления, каза министърът, попитана защо в националния план липсва сектор "туризъм".

Въпреки това служебното правителство е предвидило редица възможности за участие на сектора по плана - например в частта за енергийната ефективност, напомни министърът. Освен това има възможност за участие на сектора с проекти за дигитализация и дигитални умения, допълни Балтова.

Общият брой на туристите, посетили България това лято, е близо 3,5 млн. по неокончателни данни на системата ЕСТИ, каза министърът. От тях около 2,1 млн. са българи. Броят на чуждестранните туристи, които са летували в страната, е около 2,5 пъти по-голям спрямо миналата година. Това са несъпоставимо по-високи резултати спрямо лятото на 2020 г., коментира министър Балтова. Тя допълни обаче, че те не са съпоставими с данните за рекордната за страната 2019 г. и изтъкна, че по последни прогнози на Световната организация по туризъм, те могат да бъдат достигнати през 2024 г.

В отговор на въпрос при вариант служебното правителство да остане дали е готова да продължи работа в ресор "Туризъм", министърът заяви, че в момента подобни перспективи не са били обсъждани.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    5 0 Отговор
    Не останаха роби, да гърбят по 12 часа и да получават Яко гавра!
  • 2 Майна

    5 0 Отговор
    Какви червени зони,жбе!Изпълнителни послушници на този геноцид!ЩЕ БЪДЕМ ЗАЕДНО ,НО БЕЗ ВАС, ПРОДАЖНИЦИ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО!

    Коментиран от #3

  • 3 честен ционист

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Скоро целият свят ще бъде в червената зона на ционизма-социализъм, ти не чу ли какво каза другарят Нафтали?

    Коментиран от #4

  • 4 Майна

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Наистина си ми симпатичен, защото разбирам ,че много тънко действаш срещу този геноцид..,надявам се и другите да го усетят..ПОЗДРАВИ ОТ БОРЕЩА СЕ СРЕЩУ ТАЗИ ПЛАНДЕМИЯ ГЕРМАНИЯ
  • 5 Аха

    3 0 Отговор
    Е.г.а.т.и туризмът! Ще изтипосат хиляда мерки и глупави ограничения пък чакайте да има туристи.Аз лично не мога да отида на почивка със тоя маскарад.По скоро минаваш през ада вместо на туристическа почивка.Всяка зима ходя на Банско ,ама ако е така по добре да се пързалям на село на близката бърчинка.А вечерта с компанията ще ядем и пием в дедовия стар гараж Без маски и седящи един до друг .
  • 6 Последен Коментар

    2 0 Отговор
    ..ще субсидират с 35 евро седалка в туристическия бизнес.. А бе дебелаци, защо не субсидирате някое родно производство или рекламата му навън с тези пари?!? Или ще субсидирате тъпканите с "ваксини"/паразити чужденци за да сеят заразите си нас!?! Нещастници!!!