Last news in Fakti

6 Март, 2013 14:38 1 118 0

Намаляват таксите за Търговския регистър

  • търговски регистър

 

С промени в Тарифата за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията, правителството в оставка намали значително таксите, събирани по Закона за търговския регистър. Измененията са в изпълнение на мярка от Плана за намаляване на административната и регулаторна тежест за бизнеса.

Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Отпадат таксите за вписване в търговския регистър на консорциум и холдинг (таксата досега е 1700 лв.). За консорциумът ще се прилагат правилата за гражданското дружество или за дружеството, във формата на което е организиран консорциумът. Холдинговото дружество пък е акционерно дружество, командитно дружество с акции или дружество с ограничена отговорност, което има за цел под каквато и да е форма да участва в други дружества или в тяхното управление със или без да извършва собствена производствена или търговска дейност. Проверката, която се извършва в търговския регистър при регистрацията им съвпада с проверката, която се извършва при регистрацията на съответния вид дружество, под формата на което е организиран консорциумът или холдингът.

С цел да не се допуска различно третиране на европейските и националните дружества, са отпаднали някои и са намалени значително други от таксите, събирани за европейските дружества – напр. отпадат такси от 960 лв., а при други от 960 лв. стават 130 лв., 230 лв. или 460 лв. в зависимост от предоставяната услуга. За заявленията, подавани по електронен път, таксите са наполовина. Тази промяна в постановлението ще доведе до прекратяване на наказателна процедура на Европейската комисия срещу България.

Проектодокументът и докладът към него бяха публикувани за обсъждане в интернет страницата на Министерството на правосъдието и в портала за обществени консултации www.strategy.bg.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА