Last news in Fakti

11 Март, 2013 12:40 9 436 16

Русия трупа злато

  • русия-
  • злато
Русия трупа злато - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

Хора и държави напоследък инвестират в нещо, което се смята за вечна стойност: златото. Особено Русия форсира покупките на ценния метал. По този начин Кремъл иска да намали и зависимостта си от щатския долар, предаде „Дойче веле“.

Това я нарежда в компанията на държави като Китай, Саудитска Арабия и др. И все пак никоя друга страна в света не изкупува толкова много злато в момента, колкото Русия. По данни на МВФ, през последните десет години руската централна банка е купила 750 тона злато. Русия се нарежда на осмо място в света по големината на своя златен резерв от почти 1 000 тона. Същевременно страната увеличава и собствения добив на скъпоценния метал.

През 2012 година от руски златни мини са добити 226 тона злато. Увеличаването на златните резерви е от голямо значение за страната. Златото е относително сигурно вложение във времената на финансова нестабилност по световните пазари. "Колкото повече злато има в страната, толкова по-независима е тя в случай на катаклизми, засягащи долара, еврото, британската лира или която и да е резервна валута", твърди депутатът от управляващата партия "Единна Русия" Евгений Фьодоров.

Русия печели доста добре от засилените инвестиции в злато. Цената на благородния метал се покачи с почти 400 процента от 2005 година насам. По време на посещение в центъра на руската златна индустрия в Магадан, Путин поощри увеличаването на златните резерви. Той заяви, че централната банка не бива да се колебае да изкупува злато. След това изказване руските банкери проявиха завидна активност.

Златен залог за спокойствие

Русия обаче не е единствената държава, която увеличава златните си резерви. През последните години Индия закупи нови 200 тона злато, Саудитска Арабия - 180 тона, а Мексико - 118 тона. Преди избухването на финансовата криза западните централни банки бяха сред продавачите. По време на кризата обаче повечето от тях промениха стратегиите си или изцяло спряха продажбите.

Новата треска за злато сред емисионните банки по света има своето логично обяснение. Всички те искат да разполагат по-свободно с валутните си резерви и да станат по-независими от долара. Златните резерви оказват и успокоително психологическо въздействие. Особено над хората в задлъжнелите западни държави.

В Германия, Швейцария и в някои други европейски страни се води обществена дискусия за това къде да се съхраняват златнитe резервr, защото голяма част от техните запаси на ценни метали са депонирани в чужбина. Германската Бундесбанк вече обяви, че през следващите години ще върне в страната депонираните в САЩ златни наличности. В Швейцария вероятно ще се проведе и референдум за връщането на златото в страната.

Владимир Путин няма подобни грижи. Държавното злато се намира в трезорите на страната. Пазителите на валутата в Москва обаче не казват дали камарата златни кюлчета ще се увеличава и в бъдеще. По традиция емисионните банки интервенират на златния пазар когато цените се понижават. А това не се случва често. От октомври миналата година насам цената за унция злато се понижи от 1 800 на 1 600 долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
  • 2 Едикой си

    1 0 Отговор
    "Ще дойде време когато Курск ще бъде под вода и много хора ще плачат" /Курск е град в Русия/.
    "Ще дойде времето когато, златото ще излезе над земята, но водата ще се скрие"
    Ванга

    Какво ли е имала в предвид петричката женица...??
  • 3 Гост

    1 0 Отговор
    Това с "Курск" (подводницата!!) вече се случи...

    Коментиран от #11

  • 4 Бай хой

    1 2 Отговор
    Продажните гербери закриха държавния резерв.
    Кой то иск да има държава трябва да работи за сигурен резерв.
  • 5 румбо

    1 0 Отговор
    То САЩ яко печатат долари и всички гледат да се спасяват.Само че Китай харчи доларите си(огромни количества) за растеж на икономиката, а Русия трупа злато(и оръжие)Какво следва от това?Войни от всякакъв вид.
  • 6 Актив

    0 1 Отговор
    Себестойността на златото и земята винаги ще върви нагоре!!! Аз за това си трупам земя и от инвестиция преди пет години за 15к Евро стана на 40к Евро. Да е жива и здрава кризата.....

    Коментиран от #7

  • 7 Ваккханалия

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Актив":

    Да бе то затова тия дето се набълбукаха със скъпите имоти сега си ги чукат от главата и отчитат 50% загуба. Ще те видим догодина къде ще ти отидат активите като всичко живо се изнесе към Европа и тука останат една камара имоти за продан. Ще се радваш ако им вземеш жълти стотинки.
  • 8 + НОВА ШВАБИЯ +

    1 0 Отговор
    РУСНАЦИТЕ ИЗКУПУВАТ ЗЛАТО . РУСНАЦИТЕ УВЕЛИЧАВАТ ДОБИВА НА ЗЛАТО . РУСНАЦИТЕ ЖИВЕЯТ НА ТЕРИТОРИЯ ПРЕПЪЛНЕНА С РЕСУРСИ . БЪЛГАРИТЕ НЕХАЯТ ЗА ЗЛАТО . БЪЛГАРИТЕ ДАДОХА ЗЛАТНИТЕ СИ ЗАЛЕЖИ НА ЧУЖДА КОМПАНИЯ (срещу комисион от... 2% ... ??? ) БЪЛГАРИТЕ СА НАЙ – БЕДНИТЕ В ЕВРОПА А ТЕРИТОРИЯТА ИМ Е КРЪСТОПЪТ НА БАЛКАНИТЕ ... ПАРАДОКС ! РЕСУРСИТЕ НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ СЪЩО НЕ СА ЗА ПОДЦЕНЯВАНЕ НО ... БЪЛГАРИТЕ СПЯТ И НЕХАЯТ . БЪЛГАРИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СТАВАТ ВСЕ ПО – БЕДНИ . ТЕНДЕНЦИЯТА ВЕЧЕ СЕ ОТРАЗЯВА МЕСЕЧНО . – БЪЛГАРИЯ НАВЛИЗА В ПОРЕДНИЯ ФАЛИТ .
  • 9 тито

    1 0 Отговор
    Истината е една-колкото и да ги плюваме руснаците и управлението им те се развиват и вървят напред. Путин и управленческият му апарат изправиха страната и заслужиха уважението си в цял свят.Има една максима--щом не се харесваш на силните(сащ) значи си на правилният път.....А нас ни ;обичат и харесват;..........Русия винаги е била сила и винаги ще бъде--независимо харесва ли им на другите това.Имат потенциал, вяра в себе си и обичат родината си.........А НИЕ????????

    Коментиран от #10

  • 10 трайчо

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "тито":

    ние искаме демокрация, ама кой как я разбира е друг въпрос...
  • 11 Едикой си

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Мда...тогава са се чудили как може този град пък да остане под вода... а то се случи с подводница...та въпроса със златото е същия.
    Да ли няма водата да стане по-скъпа от злато...мисля че натам отиват нещата...
  • 12 до Трайчо

    0 1 Отговор
    Трайчо,няма никаква демокрация, брат--всичко е утопия,също като комунизма-голяма лъжа--измама от световен мащаб.Който може да обясни от какво се сьстои демокрацията-нека да напише.......
  • 13 бати батев

    0 0 Отговор
    Какво ни интересува какво правят,да си гледаме нашата къщурка
  • 14 ами айде де

    0 0 Отговор
    Напълно съм съгласен с №12. Нека някой от нас да напише-- що е това демокрация и къде я има по света...Нека се разбере какви са критерите на народа ни за демокрация и готов ли е той за такъв строй?
  • 15 СССР

    0 0 Отговор
    и комунизма ли е лъжа имахте привилегията да живеете на подобен режим и ако ми кажеш че сега след като сте демокрация и капитализъм още след 90г се живее по хубаво от тогава най добре иди да те прегледат докато още не е късно говоря на всички които си мислят още че демокрацията някога ще ги огрее и бълнуват че ще имат къщи и коли като на холивудски звезди няма строй който да е дал толкова много на народите от комунизма имено и затова капитализма иска да го унищожи защото я си представи какво ще стане ако някой гражданин на запад се събуди и попита защо да плаща цял живот за всичко и да живее на вечни кредити без да има собственост а тия на изток при комунизма почти всичко им е безплатно и си имат собственост и най важното храната им е чиста натурална а не гмо и химия която те прави вечно болен което разбира се носи огромни печалби на техните фармации които им пускат по някое друго вирусче за да продължат да им плащат от страх да не умрат
  • 16 тито

    0 0 Отговор
    Първо приятелю-СССР никога не сме живяли в комунизъм-просто защото той е невъзможен-говоря за този от дебелите книги....Второ не съм писал никаде че сега живеем по-добре,напротив ---сега се изгубихме в мъглата на бленуваната и прекрасна демокрация....станахме безлични и безотговорни РОБИ на човешките права.....Трето пиши по-смислено и по-граматически за да могат да те приемат на сериозно.....а не за някой неграмотен.... И четвърто ТОВА което си написал е ЧИСТАТА ИСТИНА, но дай го малко по-смислено.Остани си със здраве и успех......