Last news in Fakti

13 Март, 2013 15:38 1 063 1

БФА: Нужен е одит в енергетиката

  • бфа

Българската фотоволтаична асоциация (БФА) подкрепя създаването на социален енергиен фонд, като мярка в помощ на най-нуждаещите се. Секторът очаква спешен и цялостен ценови и регулаторен одит на дейностите в енергетиката. Необходим е изцяло нов състав на ДКЕВР.

Това стана ясно от пресконференция на организацията.

„Настояваме за пълен ценови и регулаторен одит, който да покаже публично за какви услуги, колко и защо плащат гражданите и бизнеса“, заяви председателят на БФА Никола Газдов. „Нужно е да се назначи изцяло нов състав на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, който да участва активно в проверките на дейностите в сектора и да се заеме с опитимизиране на проблемните регулации. Сегашният състав на ДКЕВР е нелегитимен, тъй като всички членове на комисията са в оставка.“, допълни Газдов.

От БФА алармираха, че Евгения Харитонова, назначена миналата седмица като председател на ДКЕВР, се намира в конфликт на интереси. Към днешна дата Харитонова все още фигурира като член на съвета на директорите на НЕК, което автоматично отхвърля възможността ДКЕВР да бъде независим регулаторен орган.

Членът на Управителния съвет на БФА Владимир Аличков представи икономически данни от сектора. Той напомни и за незаконната „цена за достъп”, която бе определена от ДКЕВР при пълна липса на икономически аргументи и прехвърля на частните ЕРП до 39% от прихода на ВЕИ производителите.

По думите на Аличков „БФА подкрепя идеята на КНСБ за създаване на социален фонд, който да събира отчисления от всички производители на електроенергия в България, в рамките на 5-6% от печалбата им. Средствата следва да подпомагат на най-нуждаещите се и с тях те да покриват голяма част, около 30-40%, от енергийните си разходи.“ Според Аличков, по такъв начин може да се приеме трайно решение на проблемите с невъзможността на широки социални групи да заплащат сметките си за ток.

Недискриминационният подход следва да се отнася до всички производители на електроенергия в страната, а незаконната „цена за достъп“ за ВЕИ да отпадне. БФА подкрепя и идеята за диференцирани цени на ток, при които до достигане на дадено количество потребена енергия, цената да е по-ниска. Тези мерки ще повлияят благоприятно и за подобряване на енергийната ефективност в страната.

„Всички решения на служебното правителство и на бъдещия нов състав на ДКЕВР следва да бъдат приемани по прозрачен, недискриминационен и честен начин. Това ще разсее съмненията, че новите лица ще продължат старата политика“, заяви Газдов.

За целта работната група ще търси общи решения на актуалните предизвикателства, свързани с управление на електроенергийната система, произтичащи от необичайно ниското вътрешно потребление и намалелия износ на ток. ЕСО прие предложенията на БФА за повече прозрачност и ще публикува в интернет детайлни данни за производството на електроенергия от различните типове технологии, както и за потреблението на ток в страната.

ЕСО и НЕК успокоиха производителите, че ВЕИ няма да бъдат изключвани от мрежата, освен при опасност за сигурността на системата. Работната група между ЕСО, НЕК и ВЕИ производителите следва да изработи механизъм за комуникация и реакция при наличие на крайно критични ситуации.

По този начин ще се избегне изключването на ВЕИ централи, за сметка на доброволно краткосрочно ограничаване на малък процент от производствения капацитет, единствено при крайна необходимост.

БФА обяви, че ще внесе искане за среща с новия министър на икономиката, тъй като следващите няколко месеца са критични за българската енергетика и е нужно да се предприемат спешни мерки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошко

    0 0 Отговор
    Фотоволтаични електрически централи
    1. До 5 кВт - 760,48 лв./ МВтч
    2. Над 5 кВт - 699,11 лв./ МВтч
    Тази цена спомага за извършването на делавери граничещи с престъпления.
    1. Внасят се панели втора употреба с КПД = 2 %.
    2. Купуват дизел генератори и произведения от тях ток го продават като "екологичен".
    3. Целта е: така наречените "бизнесмени" да се доберат първи до лицензите и да се подсигурят с договори с висока изкупна цена.