Last news in Fakti

30 Септември, 2021 20:37 12 135 23

Цените в Германия скочиха до най-високо ниво за три десетилетия

  • инфлация-
  • германия-
  • потребителски цени-
  • скок-
  • три десетилетия

Стоките и услугите са поскъпнали средно с 4,1%

Цените в Германия скочиха до най-високо ниво за три десетилетия - 1
Снимка: Shutterstock

Германските потребителски цени се покачват с най-бързите темпове от близо три десетилетия, подхранвани от затрудненията в предлагането и поредица от временни напрежения, съпътстващи възстановяването на икономиката след пандемията, пише Investor.

Инфлацията скочи до 4,1% през септември, надвишавайки средната оценка на икономистите, според данни на Федералната статистическа служба. Само енергията беше с 14% по-скъпа от миналата година, когато широкообхватните ограничения заради коронавируса ограничиха търсенето и цените.

През август инфлацията бе 3,9%. За септември икономистите, анкетирани от "Ройтерс", очакваха увеличение до 4,2%.

Стоките и услугите са поскъпнали средно с 4,1%.

Най-големите икономики в Европа - като всички изпитват силен растеж след края на блокирането в началото на лятото - отчитат подобна тенденция. Франция, Италия и Испания бяха сред тези с инфлация далеч над 2% - целта, която Европейската централна банка си постява за еврозоната.

Икономистите прогнозират, че ръстът на цените в региона от 19 държави ще се ускори до 3,3% този месец, най-високият за 13 години. Тези данни се очакват в петък.

Досега политиците настояваха, че скокът е до голяма степен преходен, отразявайки статистически ефекти, включително промени в германските данъци върху продажбите и графика на продажбите през лятото, които ще изчезнат догодина.

Наскоро обаче те също така подчертаха риска, че недостигът на материали и транспортните проблеми могат да доведат до по-устойчив ценови натиск, който в крайна сметка може да доведе до по високи заплати. Ако това се случи, ЕЦБ трябва да е готова да отговори, каза членът на Управителния съвет Габриел Махлуф в интервю за Bloomberg TV.

Новите прогнози се очакват през декември и ще помогнат на длъжностните лица да определят курса на парични стимули, след като мерките за пандемия изтекат в началото на следващата година. Въпреки че са възможни ревизии за тази година, инфлацията едва ли ще бъде достатъчно силна в средносрочен план, за да оправдае рязка промяна в позицията.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много бе 4,1 %

    44 0 Отговор
    Тука от раз с 20% ги вдигат през месец.
  • 2 хммм

    23 36 Отговор
    ЕС ще удари по гражданите на страните членки. Както Гумен Кашиков Радев удари българските домакинства.
  • 3 Бойко остави бомба

    40 8 Отговор
    с тока.
  • 4 Ай сектър

    27 8 Отговор
    Сега е момента Русия да наложи санкции на Германия за случая RT.
  • 5 Бай Тошо

    34 2 Отговор
    При нас имаме Аец ама европата не давала да бачка изцяло ,затова на метанче и въглища че да е по скъпо
  • 6 Врачка

    38 11 Отговор
    В Германия олиото е 2-3 пъти по -ефтино.

    Коментиран от #20

  • 7 Лудница

    40 0 Отговор
    Да и тука е так всичко скача, ние нали сме рамо до рамо с германците но само по цени на стоките не и на заплатите
  • 8 бай икономисто

    26 6 Отговор
    Печатането на пари в ЕС , води до точно това. Никой не иска да ви работи за шарени хартийки. Нито Китайците ,нито Руснаците.
  • 9 Христов

    15 27 Отговор
    Хайде, не е толкова страшно. Цените растат, но заплатите също. Аз лично не съм усетил разликата. Живея по-добре от преди десет години. Тогава получавах 6 евро на час, а сега 20. Цените растат на всякъде, не само в Германия.

    Коментиран от #11, #18

  • 10 Ко,ко?

    14 5 Отговор
    Беки и там ги удари?! Бре,капитализъм бре!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мехмед от Германия....

    15 7 Отговор
    Тези няколко % увеличение бълха ги ухапала!Добре сме си тук в Германия!При двама работещи и докарващи прилични заплати и изплащане на ипотека не е проблем увеличението на цените.....

    Коментиран от #21

  • 13 киро немеца

    12 7 Отговор
    Като гледам все грешни работи пишете, да в Германия са по високи, но не цените на стоките, а заплатите. Да в България са по ниски, но не цените на стоките, а заплатите. Хайде чюс от киро немеца, яжте си цървулите, а аз съм на вюрсчета

    Коментиран от #16

  • 14 MGehwer

    14 3 Отговор
    Муха ги ухапала 90 процента от германците, да му мислят другите 10 процента дето са на социал!
  • 15 Karantinis

    13 2 Отговор
    Хора,проверете,ограмотете се и тогава пишете такива статии.Проблема идва от увеличението на суровините в световен мащаб,не само в Германия.За справка:при цена от 1.0 евро за дизел през 2020 год,сега е 1.44 евро!?Е,господа разбиращи и анализиращи,от къде идва проблема?Не ги мислете немците...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Димитър

    5 0 Отговор
    Не е точно така,от 01.01.2021 всичко се вдигна с 5%,включително детските надбавки и заплатите.
  • 18 no name no face no number

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "Христов":

    Хехехе 20 евро бруто и като какъв депутТ или мениджър на фирма егати и скока от 6 на 20 нещо мноооого ти е дълго нослето и къси крачетата. Не искар да вдигат заплатите в Германия, оправдават се, че работата намаляла заради короната, но работа има то безкрай, но стиснати не им се дават, а кафето стана минимално 2 евро бира и картофки 8-9 нафта около 1,50 бензин около 1,70 +-.

    Коментиран от #19

  • 19 hhh

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "no name no face no number":

    20 евро на час правят минимум 38000 евро годишно. Заплата на мениджър е поне 80 000 евро. Та не знам как ги правиш тези сметки...
  • 20 сноу

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Врачка":

    И-и ..това къде го видя ,на сън ли..или само да си чешем езиците...В Германландъ или вече по-точно Германистан олиото е 1.49 евро, а рапицовото 1.19 евро...Е..та за колко пъти става въпрос дето ги смучеш от пръсти
  • 21 Лея 13

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Мехмед от Германия....":

    Тъй ли? А тези двама работещи като платят разходите по квартира, храна, дрехи, телефон, транспорт и още някои непредвидени колко де факто им остават свободни пари на месец?Я стига с тая пропаганда и фукане, няма защо да преувеличаваш нещата.За самите немци, които трупат огромни пари от години и са супер стиснати по природа, наистина не е проблем това нарастване на цените.Но за нашего брата не е така.
  • 22 икономисти

    2 0 Отговор
    За растеж на икономиката се счита увеличаване на цените и инфлацията...Държавите теглиха милиарди заеми и ги раздадоха, а сега трябва да се връщат. Как да се съберат пари? Като се увеличат цените на енергоносителите. Това води до повсеместно поскъпване.
  • 23 123

    1 0 Отговор
    Идва голяма инфлация. Поскъпване на тока. Ограничения за автомобили.