Last news in Fakti

4 Април, 2013 20:25 2 209 7

Българската енергетика - тежко болна и под стрес

  • ток
Българската енергетика - тежко болна и под стрес - 1
Снимка: БГНЕС

Състоянието на българската енергетика е много тревожно – тя е тежко болна и функционира под стрес. Такава оценка направи пред bTV икономическият министър Асен Василев, наблягайки все пак на прогнозата, че криза в сектора няма да има.

По повод намаленото с 50% производство на АЕЦ „Козлодуй” министърът успокои, че и миналата година тази мярка е била наложена по чисто „сезонни” причини.

„Заради дъждовете и налагащото се изпразване на язовирите, които са пълни и съответно има голямо производство на ВЕЦ-овете – възможно най-евтиният за потребителите ток. Има наблюдателен център, който денонощно следи язовирите - нямаме аларми за опаснот от преливане”, увери още Василев.

По думите му към момента енергопотреблението в България е на най-ниското си ниво за последните няколко години. Причините обаче също не били обезпокоителни – „времето вече е топло, никой не ползва печки и климатици, а освен това има и повече зелен ток, както и такъв от ВЕЦ”, обясни ресорният министър.
Той даде и две основни причини за по-малкия износ на електроенергия у нас – „криза има не само у нас, но и у съседите, а и те имат доста мощности и намаляло потребление към момента”. Втората и по-важна причина се кореняла в структурната промяна при ценообразуването на тока в България – въведена такса за пренос, която правела нашия ток става непродаваем навън. Юристи работят по решаването на този проблем без да има намеса в закона, информира още Асен Василев.

Икономистът изрази задоволство от образуваните 5 наказателни производства срещу лица от енергийната сфера след задълбочена проверка на прокуратурата. Според Василев обаче, за да се решат натрупваните дълго проблеми в системата, е нужна „силна ръка” – сериозен регулатор в лицето на ДКЕВР.

„ДКЕВР няма как да бъде закрит, но трябва да стане силен регулатор, подобно на този в банковия сектор”, даде накратко рецептата министърът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо

    0 0 Отговор
    Асене, Асенчо бе... хич потреблението не е намаляло заради кошмарните сметки за ток нали? В момента се отоплявам на дърва па лятото се охлаждам на отворен прозорец... Пусни ми евтин ток и веднага включвам климатика за да помогна на системата да се избави от стреса, а тя на мен от пушека зиме и жегата лятоска :)
  • 2 СССР

    0 0 Отговор
    ей го и тоя нали ви казах няма значение кой ще застане на креслото и той ще е същия защтото всички те обичат паричките а там се плаща много ама много нека да каже на какви цени се купува зеления ток и кои са собствениците им къде е прозначноста или някои се плашат от нея
  • 3 Трибал

    0 0 Отговор
    Тооо направо ма фпечатли със начина си на изразяванье!Напинья са като гладен на .ранье и нищо не излаза!А бе шашкънино,я като по диф да та питам нещо?Що баш сеги коги еврейскиьо съюз тръгна да рови из л..ната къде на.раате със ЧЕЗ-а,зеете да спирате нам си кво,а го не спираате от лани да речем направо?А бе шашкънино що ма караш да почна да та фула,и да са керлувам с тебе?
  • 4 кунева

    0 0 Отговор
    народа е виновен
  • 5 comment

    0 0 Отговор
    Вдигнете още цената на тока, пък чакайте потребление! Налепете още такси и таксички...!
  • 6 567890

    0 0 Отговор
    За да ти одобрят проекта за фотоволтаична или вятърна централа
    по времето на ГЕРБ,трябвало е да се плати между 100000 и 200000 евро рушвет.
    Затова и са повече от изискваната норма на ЕК.
    Сега всички тия собственици на вятърни и соларни централи дето пискат,че ги изключват- МИЛИЦИЯТА/полицията/ да ги разпита спешно на детектора,затова кой е дал,колко е дал и на кого ги е дал.Публично да ги разпита и резултатите да излязат преди изборите.
    Ще стане ясно кой унищожава БГ-то.
    Да публикуват и договорите за гарантираното изкупуване на енергия от американците.
    Нас ни убиват бавно с централи като Козлодуй,а тока ни е по скъп от на другите.
    Да пуснат от затвора тия дето са крали кокошки и на тяхно място
    политиците с офшорните сметки...
    Подкопаха системата на страната и трябва да го отнесат.
  • 7 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Не само енергетиката а и икономиката и бизнеса са тежко болни Ама то това си е нормално докато има едни душевно болни дето си вярват ... Те си се знаят кои са