30 Ноември, 2021 19:44 3 425 37

Почти 200% скок на печалбата на АЕЦ "Козлодуй"

  • аец козлодуй-
  • скъп ток

Причината е скъпият ток

Почти 200% скок на печалбата на АЕЦ "Козлодуй" - 1
Снимка: БГНЕС

Поскъпналата на свободния пазар електроенергия осигури близо 200 процента увеличение на печалбата на АЕЦ "Козлодуй" за деветмесечието на 2021 г., сочи финансовият отчет на ядрената централа, публикуван от Агенцията за публичните предприятия .

Дружеството приключва периода със 718 млн. лв. нетна печалба, докато година по-рано тя е била 245 млн. лв. Ръстът е 193.1 на сто спрямо деветмесечието на 2020 г. Това се дължи на повишените значително приходи от продажбата на ток на борсата, пресмятат от mediapool.bg.

Въпреки определената по-висока квота на ядрената централа за регулирания пазар, където цената ѝ е фиксирана малко над 55 лв./МВтч, тя е продала за бита 18 на сто от своята енергията, а останалото количество е отишло на борсата. От отчета на дружеството става ясно, че 92 процента от договорите на борсата са в сегмента "ден напред", а двустранните договори едва за 8 процента от ядрения ток.

Оперативните приходи на централата за деветмесечието са 1.577 млрд. лв. и с 650 млн.лв. над отчетените за същия период на 2020 г. и с 26% повече спрямо планираните. Приходите от електроенергия са със 71.2% над миналогодишните, а приходите от борсата са с 804 млн. лв. или 83 процента повече.

От отчета става ясно, че централата е платила през годината на компанията си майка "Българския енергиен холдинг" 608 млн. лв. дивидент. 138 млн. лв. от сумата са дивидент за миналата година, а останалите 470 млн. лв. са извънредни отчисления – през февруари 220 млн. лв. за сметка на фонд "Други резерви" и през август 250 млн. лв. за сметка на неразпределена печалба от минали години и на фонд "Други резерви".

С тези дивиденти правителството покри компенсациите за бизнеса от 110 лв./МВтч през октомври и ноември заради скъпия ток.

В държавния и общински бюджет АЕЦ "Козлодуй" е внесла 530 млн. лв. през деветмесечието. 220 млн. лв. от тях са отишли във фондовете за извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения, за радиоактивни отпадъци и за сигурността на електроенергийната система. , от които във фондове. В здравни и осигурителни фондове са постъпили 41 млн. лв. и 269 млн. лв. - за данъци, мита и държавни такси.

През деветте месеца са били извозени две пратки с отработило ядрено гориво за съхранение в Русия.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бохо

    23 2 Отговор
    Епа да ги реинвестират в площадки за 7ми и 8ми реактор, а на тях да инсталират двата говори реактора от Белене.

    Коментиран от #19

  • 2 Ташунко Сапа

    17 2 Отговор
    Искам веднага да заспя. Жалко за това поколение.
  • 3 Несправедливост

    30 0 Отговор
    Служители и директори,държавни служители са намазали яко филията без да имат ама никакъв принос в тези резултати.Обикновения човек ще им плати всичко до стотинка.

    Коментиран от #28, #30

  • 4 жжжжжж

    9 20 Отговор
    кирил бандита ще има от къде да краде.

    Коментиран от #29

  • 5 Еразъм

    30 1 Отговор
    Това, което става в момента на целия енергиен пазар (ток, горива, отопление) не е печалба, а е спекулация!

    Коментиран от #10

  • 6 Супер ама

    7 14 Отговор
    Не гледайте само печалбата ами и АМОРТИЗАЦИЯТА на това чудо че все пак е АЕЦ и все пак е в България
  • 7 Дедо ви

    25 7 Отговор
    Бай Тошо ни остави златна кокошка ама половината е профукаха евродемократите.
  • 8 Лейка

    26 0 Отговор
    Е да като продават навън евтиния ток. . А ние плащаме вейките и другите на Доган. Та гърча е за народа. Другите се толят по острови и не им дреме.
  • 9 Кинжал

    27 5 Отговор
    700 милиона за 9 месеца, значи милиард печалба за година. Означава, че за 10 години сме изплатили АЕЦ Белене! Дори и за по-кратко след като електроенергията ще бъде все по-търсена.

    Коментиран от #14

  • 10 Да хич

    27 1 Отговор

    До коментар #5 от "Еразъм":

    Не е печалба? Ковачки се изсмя в ефир на хората. Има 100 милиона и изкупува от борсата ток и продава на други цени после. Да се спре таи борса и тези Борсаджии да бъдат съдени.
  • 11 Кинжал

    31 2 Отговор
    По времето на социализма сме изнасяли електроенергия за около 10 милиарда долара годишно. Продажниците затвориха реакторите ни за охолни комисионни и срещу смешни еврофондове насреща за нас. Жалка картинка! Досега щяхме да сме червиви от пари, ако западняците не бяха изпълнили целта си. Те , обаче, искат ние да сме зависими по всякакъв начин от тях!

    Коментиран от #18

  • 12 Значи

    13 0 Отговор
    Може да финансира АЕЦ БЕЛЕНЕ
  • 13 ИванАсен

    31 0 Отговор
    АЕЦ строен с държавни пари,т.е. с парите от данъци на всеки един от нас.Това означава,че тя трябва да работи само и единствено в полза на всеки гражданин на републиката.Тя работи обаче за посредниците от частните енергийни дружества!Не десетки,не стотици…милиарди правят от това което ние сме платили!Това няма как да продължава така!Ив
  • 14 АЕЦ Белене

    3 5 Отговор

    До коментар #9 от "Кинжал":

    Няма да има.Поне до края на този век.
  • 15 Рошко

    5 0 Отговор
    И на кого е отрочето на компанията майка
  • 16 До кога ще ни тиражирахте статии за тока

    1 2 Отговор
    Он месеци осми и девети 2021г Стига Претоплени манджи!!
  • 17 Иво.

    5 1 Отговор
    Е, така е като си малчим и 2000 процента печалба ще имат. Измекярка работа, хората да получават енергийни помощи, заради скъпия ток а някои да си пълнят гушите. За бизнеса да не говорим...после да не се чудим ако хляба стане 5 лв. Сега може е коледни бонуси да си разсадът!
  • 18 Излъганите!

    19 0 Отговор

    До коментар #11 от "Кинжал":

    Спомняте ли си,как М.Кунчева ни успокояваше когато закриваше реакторите,че цената на тока няма да се покачи.Къде е сега да я питаме,защо ни излъгаме,
  • 19 Коко

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бохо":

    Ти луд ли си?А не е ли по добре да си вдигнат заплатите и коледните бонуси?Ще ти се занимава някои с проблемите на хората..давай келепира да върви.
  • 20 Пламен

    4 1 Отговор
    Хората едва си плащат сметките за ток,а тия си пълнят гушите
  • 21 наблюдател

    10 0 Отговор
    ридакцията, нидейти тъй! попитайте всеки правоверен пси.хо.десен - атомната енергетика е губеща, няма пазар за нея, ние ще заложим на зеленото!
    и т.н., докато не започнем да купуваме от онези, на които продаваме, все още.
    пуста сопа неокастрена!
  • 22 Беден

    2 0 Отговор
    Тя и цената на тока има як скок
  • 23 мамун

    2 1 Отговор
    не ми се спи
    с калашника много бързо ще го накарам
    да нанкат при Свети Петър
    нещо ме сърби пръста
  • 24 пенчо

    1 3 Отговор
    Кокорчо обещава да не вдига данъците ама ги вдига през тока!! И това ако не е популизъм здраве му кажи!
  • 25 Карл Маркс

    10 0 Отговор
    Капиталът при 100 процента ще потъпче всякакви човешки закони, при 300 процента няма престъпление, което да не е готов да извърши дори и при заплахата да увисне на бесилото” (К. Маркс, т.23, с.770)

    Коментиран от #32

  • 26 Перо

    11 0 Отговор
    Енергетиката е структурирана на мафиотски принцип и скъпата зелена енерги се плаща от населението,чрез договори на държавата,на корупционен признак с престъпници,а евтината атомна електроенергия се изнася и предоставя на борсата, много над определените лимити. Нужно е тотално преструктуриране,нови мощности и нова енергийна политика. Дано успеят от новото правителство!
  • 27 Ллл

    5 0 Отговор
    Трябва още една ядрена.Гербаджиите нищо не направиха.Изгубихме толкова много време
  • 28 NPP

    0 3 Отговор

    До коментар #3 от "Несправедливост":

    Ела и ти да намажеш!Работиш и вземаш заплата!Не завиждай на хората работещи,за да ти е светло и топло в къщи!
  • 29 Бай Шиле

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "жжжжжж":

    Селяшкия ти речник говори кристално ясно ,че си фен на тулупа!
  • 30 ЕЛ СЧЕТОВОДИТ

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Несправедливост":

    ЛЕЛЕ, МАЛЕ АМИ ПЕЧАЛБАТА НА ХАМЕРИКАНСКИТЕ ТЕЦ СИГУРНО Е СКОЧИЛА С 1000%. Е ТАКОВА ДРАНЕ НЯМА НИКЪДЕ ПО СВЕТА А САМО В КОЛОНИАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ. ЗА ПЕЧАЛБИТЕ НА ХАМЕРИКАНСКИТЕ ТЕЦ СЕ МЪЛЧИ И СЕ ПАЗИ В ТАЙНА. КОЖАТА ЩЕ ВИ ОДЕРАТ ТИЯ КОЖОДЕРИ!!!!! СПЕТЕ РОБИ!!!!
  • 31 Кински

    0 0 Отговор
    Плащайте ,зимата е дълга свят ще ви се завие . Спасение няма
  • 32 ЛЕНИН

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Карл Маркс":

    Кaпитaлът при 100 прoцeнтa ПЕЧАЛБА щe пoтъпчe вcякaкви чoвeшки зaкoни, при 300 прoцeнтa ПЕЧАЛБА нямa прecтъплeниe, кoeтo дa нe e гoтoв дa извърши дoри и при зaплaхaтa дa увиcнe нa бecилoтo” (К. Мaркc, т.23, c.770) ,А ПРИ 400% ПЕЧАЛБА КАПИТАЛИСТА Е ГОТОВ ДА УБИЕ!!!!!! ЧЕТИ ПО-ДОБРЕ КАРЛ МАРКС. НЕ ПРОПУСКАЙ!!!!
  • 33 Госあ

    3 0 Отговор
    Аве, нема ли некой хитър петър да ни разкаже некоя приказка за неизгодните атомни електроцентрали ? 😂
  • 34 Кинжал

    6 0 Отговор
    ..."България няма нужда от строителство на нови генериращи мощности поне в следващите 15 години. Това се посочва и в доклад на експерти от Световната банка и Европейската комисия. Напълно ненужно е строителството на нова ядрена централа – АЕЦ „Белене”. Нещо повече – препоръчва се част от най-старите инсталирани мощности да бъдат окончателно затворени поради ниската им производителност. Това са термични електроцентрали, построени преди няколко десетилетия по времето на комунистическия режим. Тяхното използване е неоправдано, защото произвежданата електроенергия е с висока цена поради големите производствени разходи и ниска ефективност. От друга страна, заради изхвърления в атмосферата серен диоксид, те не отговарят на високите европейски изисквания за опазване на околната среда и здравето на хората. Това са преди всичко ТЕЦ „Брикел”, ТЕЦ „Бобов дол”, ТЕЦ „Русе – Изток” и ТЕЦ „Варна”. За тях Европейската комисия изготви график за извеждането им от експлоатация, ако не бъдат модернизирани, което до момента не е извършено".....ето така Западът унищожава нашата икономика и държава!
  • 35 селтак

    2 0 Отговор
    След нова година ше стане 400%!
  • 36 ;;;

    6 0 Отговор
    Какви ли заплати вземат Българския енергиен холдинг,Булгаргаз,Автомагистрали,Морска администрация,БДЖ,РВД(Въздушно движение) БНБ сигурно минимална
  • 37 123

    3 0 Отговор
    Единствената причина у нас са частните енергийни банди и създадената от тях мафиотска енергийна борса, на която група бандити си купуват "квоти" и изнасят тока от държавната АЕЦ и Минен басейн "Марица -Изток". Никакви посредници и енергийни борси, излишният ток да се изнася от държавата от новосъздаден отдел-борса в М-во на енергетиката и печалбата да остава в държавен енергиен фонд за развитие на бъдещи енергийни мощности. Не е луд, който яде баницата..