Last news in Fakti

3 Декември, 2021 13:11, обновена 3 Декември, 2021 14:25 3 072 15

Даниела Везиева иска нови оставки в ДКК

  • даниела везиева-
  • дкк-
  • караганева

Ново развитие на казуса

Даниела Везиева иска нови оставки в ДКК - 1
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на икономиката Даниела Везиева иска оставките на тримата членове на съвета на директорите на Държавната консолидационна компания.

Тя заяви преди дни, че ще поиска оставката на тримата членове на Съвета на директорите на ДКК заради решението им да уволнят изпълнителния директор Ваня Караганева.

Считам определено, че действията на ДКК уронват престижа на Министерството на икономиката, както и дават ясен сигнал, че този състав не иска да бъде променен моделът на управление на дружеството. Това заяви министърът на икономиката Даниела Везиева на брифинг пред медиите по отношение на казуса с ДКК и даде знак, че ще поиска оставката на тримата членове на Съвета на директорите на дружеството.

"Може би решението за освобождаването им е закъсняло, но когато аз станах министър проведох среща с тях, те ми обясниха, че предходното управление е било свързано с разпореждане от страна на министрите, било им е налагано взимане на определени решения", разкри Везиева.

"Подадох ръка да работим заедно, защото трябва да има приемственост и считах, че техният опит би бил добра добавена стойност за изчистване на имиджа на ДКК и по отношение на усвояването на 500 млн. лева за язовирите, и за правителствения комплекс, и за „Дунарит“, коментира министърът.

Тя обясни, че ще им поиска оставките, защото съветът на директорите са изнесли твърдения, които не отговарят на истината - декларацията, която е подписала изпълнителната директорка, че била в служебни или трудови правоотношения, което категорично не е вярно, както и договорът за адвокатски услуги и е нанесла щета.

"Изненадах се от медийната им кампания - при първото служебно правителство тогава ДКК нямаха сайт, явно не са считали, че трябва да информират за всички процедури, които се текли. Но сега, когато ние се борим да направим процесите прозрачни и законни, този медиен интерес им служи за нещо. За какво - явно ще стане ясно след време. Но иска ми се към техния призив да сезират Европейската прокуратура за това какво е извършила изпълнителната директорка, да ги помоля да включат и темите, които ние видяхме - за язовирите, за правителствения комплекс, как са сключвани договори с търговски дружества, които да предоставят адвокатски услуги - теми, за които биха били така добри и тях да ги включат", посочи Везиева.

Бордът на холдинга обвинява Караганева в "противозаконни действия и безотговорни бездействия", които нанасят сериозни финансови щети на ДКК и на държавата.

В отговор Везиева изрази изненадата си, че тримата директори дори не са повдигнали темата преди да вземат това решение и не са свикали по надлежен ред заседание на Съвета на директорите.

Сезирана от сигнал от изпълнителния директор на ДКК (другият е Рая Каназирева) и медийни публикации, Софийската градска прокуратура съобщи, че е била разпоредена проверка по случая.

Самата Караганева е категорична, че от встъпването ѝ в длъжност като изпълнителен директор на ДКК се е ръководи единствено от интереса на държавата.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    34 21 Отговор
    Мачкай Данче!

    Коментиран от #5

  • 2 XYZ

    45 15 Отговор
    Бойковите калинки ще пречат по всички възможни начини - уволнение!
  • 3 Хахаха

    23 42 Отговор
    Наглост безгранична... Г-жа, нали си тръгваш като служебнячка. Ако останеш редовна... искай. Сега нямаш моралното право... Оппа, забравих, че ти си от почтените и моралните, вие сте ваксинирани и вас болестта "морал" не ви хваща.
  • 4 шаро

    21 42 Отговор
    Много нагла тая, май трябва и нея да проверяват.
  • 5 Гаргамел

    21 36 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    тая може да мачка само тесто за мекици у закусвалнята ти
  • 6 гадно

    38 10 Отговор
    Служебното правителство да вади голямата метла по министерствата ври от калинки .
  • 7 браво

    29 20 Отговор
    Много силна жена ,а не като пастирката и тиквата !
  • 8 Гандалф

    24 3 Отговор
    Времето ще покаже...кои прав, кои не е прав...но се прокрадва едно съмнение...да не би да става дума за един вид скрита приватизация...докарване дружествата до ликвидация и последващо купуване от някои заинтерисован за жълти стотинки...после пак нищо няма да стане, нито ще има осъдени за банкрута, нито хората купили дружествата под пазарната цена ще носят някаква отговорност...ке се пошуми по медийте, ще си почешат езиците...разни експерти ще разнищват казуса и накрая нищо...
  • 9 На изхода

    15 26 Отговор
    Везиева ли си,Везалова ли си,изчезвай заедно с другите "служебни недоразумения"!!!
  • 10 SH BG

    23 6 Отговор
    Прайда отговаря на удара...

    Хем хванати на калъп, хем го раздават корназ...

    Нека първо мине разследването, да се докаже кой крив кой прав, и тогава да играе кривака, но по правилната гърбина...!!!

    А сега май се опитва със замитане...!!!

    Дааа...!!!
  • 11 Харесвам 🎃, само сготвени

    14 11 Отговор
    Съдете калинките на простака за уронване на престижа на компанията. Отделно, Караганева да ги съди от свое име. Бръкнете им с по 50 000 лв на парче, да видят тиквата дали ще им помогне с лев...
  • 12 Цуца

    17 8 Отговор
    На тия от бандата в ДКК никаква подадена ръка! Направо съд и присъда! Тая моя надежда би се сбъднала без насоящите ”магистрати” и прокуратура!!!
  • 13 Павел пенев

    5 7 Отговор
    Всички мафиоти от ГЕРБ бързо и необратимо да бъдат изгонени от администрацията,МВР, Министерства,агенции, институти,банки, бордове на застрахователи и ръководни органи на всички нива,ако искате да имате успех. Тяхното желание за реваншизъм е голямо.
  • 14 Хаха

    5 1 Отговор
    Тоя проскубан метил нещо вие на умряло.
  • 15 Гражданин

    2 3 Отговор
    А прокуратурата видя сламката, но не видя гредата за язовирите, Дунарит и ВМЗ Сопот-бързо се самосезира по клеветите на тримцата от "активираната клетка на крадците,но не видя проблем в огромната кражба, която се извади преди месеци.