Last news in Fakti

11 Април, 2013 12:47 1 653 0

Сърбия получи заем от Русия

  • сърбия-
  • газпром

Кремъл разтревожен от желанието на София да проверява пак „Южен поток“

 

Сърбия получи от Русия десетгодишен заем в размер на $ 500 млн. Първият транш от $300 млн. ще бъде отпуснат в най-скоро време, а останалите след постигане на споразумение на Белград с МВФ, отбелязва в. „Коммерсант“.

Лихвата по заема е 3,5%. Освен това „Газпром“ се съгласи изцяло да финансира строителството в сръбския участък на газопровода „Южен поток“. Проектната стойност на трасето възлиза на €1,7 млрд.

Сделката е компромисна, защото Сърбия искаше да получи заем в размер на $ 1 млрд.

Новото служебно правителство в София обаче възнамерява да преразгледа инвестиционното решение за българската част от тръбата, настоявайки, че предишните власти са се съгласили да участват в нея при неизгодни условия, отбелязва руското издание.

„Коммерсант“ се позовава на свой източник, близък до правителството, който смята, че основният проблем е в икономиката на проекта и по-специално в прекалено висока цена на българското трасе от $3,3 млрд.. Русия ще финансира и българското участие, като БЕХ ще връща тези пари за сметка на транзитните такси, което може да отнеме 25 години. През този период България няма да получава никакви преки приходи от „Южен поток“, посочва източникът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА