Last news in Fakti

12 Април, 2013 09:29 1 448 12

"Росатом" още има интерес от "Белене"

  • росатом-
  • белене

 

Въпреки окончателното спиране на проекта "Белене" в България, руската корпорация "Росатом" продължава да се интересува от него. Пред БНТ в Брюксел говорителят на "Росатом" Сергей Новиков заяви, че ако след изборите българската страна формулира нови предложения и условия за проекта, те ще бъдат разгледани. Вицепрезидентът на компанията Кирил Комаров добави, че руската страна ще приеме каквото и да е решение. Двамата говориха на конференция за отношенията между Европейския съюз и Русия в областта на ядрената енергетика.

"Росатом" съди България в Арбитражния съд в Париж за един милиард евро заради спирането на "Белене". Какво ще е бъдещето на проекта зависи само от София, каза в отговор на въпрос на БНТ първият заместник-генерален директор на корпорацията Кирил Комаров: "Според нашето, руско, мнение, всички решения около "Белене" са в политическите кръгове. Ние ви разбираме много добре. Сега всичко е в българската страна - ваше е решението какво да бъде бъдещето на този проект. Ние сме готови за всякакъв вид решение."

По-късно говорителят на "Росатом" поясни, че въпреки окончателното спиране на проекта в България, интересът към "Белене" остава.

"Ние можем да се движими само по пътя, който сме си набелязали - да получим компенсация за разходите, които сме направили след 2007 година. От една страна, имаме спор в Арбитражния съд, който си върви по реда, от друга страна, ако след изборите българската страна прояви интерес и формулира условия, ние ще ги разгледаме", заяви Сергей Новиков, говорител на "Росатом".

Той съобщи, че и сега продължава производството на поръчаното от България оборудване за АЕЦ "Белене". Той повтори позицията на Росатом, че корпорацията предпочита поръчителят, т.е. България, да си плати и получи оборудването, а след това сама да реши къде да го използва или да го продаде. Според Новиков технически и теоретично е възможно реакторът за "Белене" да се използва в АЕЦ "Козлодуй", но процедурата ще отнеме много години.

Присъствалият на конференцията директор от Главна дирекция "Енергетика" на Европейската комисия Петер Фарос коментира, че Комисията не може да се намесва в този българо-руски спор, защото всяка държава решава сама за себе си въпросите, свързани с ядрената енергетика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 немедлено

    0 0 Отговор
    Росатом да си направи във самият център на Санкт Петербург Aтомна централа,даже ние Българите и България им помогнахме със 1/3 от сумата или искат още.......?-Пфууу да му се невиди тези Руснаци много бедни бе плащаме им газта и петрола от 2000година на международни цени и им даваме 2млд. лева+още 3млд.от продажбата на горива от ЛукОйл= 5млд.А те горките нямат дьенги за 1-една Атомна Централка Бомбичка.....?.....!.....?

    Коментиран от #4

  • 2 Марш

    0 0 Отговор
    Не ви щем боклуците!
  • 3 Atom Ant

    0 0 Отговор
    Хора готови да приберат още 10 милиарда Евро винаги ще има!

    Българино готви се и внуците ти да плащат след изборите когато СтаниШеф дойде на власт! А после си стачкувай колкото искаш за 5 лева агитка на ден на Орлов Мост!!!!
  • 4 руснака

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "немедлено":

    а на какви цени искаш да плащаш газта и петрола, ако не е на "международни"?? да не би българия да е едно цяло с Русия??

    Всичко около Белене о политика, защото ако го има Белене, няма да има нужда от американските Марици със скъпарския им ток! Защото ако Белене ще бъде под управление на руска компания - политиката на руски компании е да премахнат (където е възможно) или да намалят доходи на ЕРП-та!!!! А български политици се продадоха отдавна и сега са длъжни да защитават интереси на чуждестранни компании, за сметка на българските граждани..... а вие продължавайте да протестирате срещу скъпия ток и ЕДНОВРЕМЕННО против строителството на Белене!

    Коментиран от #6

  • 5 немедлено

    0 0 Отговор
    -Знам ви политиката със газа и петрола,и защо го продавате по-евтино на германците като те убиха през 2-рата световна 30 милиона души на ссср-отколкото на нас ?-Доскоро го продавахте на беларус и украйна на 1/3 от цената и се надупихте на тях а те и тази цена неискат да платят и си крадат на воля от г.зопроводите петролопроводите....?

    Коментиран от #7

  • 6 Atom Ant

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "руснака":

    @4 руснака:

    Събуди се друже! Годината е 2013 а не 1973г. Руския Газ се продава по борсови цени. Др. Живков и др. Брежнев отдавна не са сред живите за да договарят "приятелски" отстъпки за руските енергийни ресурси! А за цената на тока питай другарите Костов, Станишев и Овчаров, или и тях ти си ги избирал с блясък в насълзените очи???

    Коментиран от #8

  • 7 руснака

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "немедлено":

    брей! а каква е цената на газ и петрол за германия и българия?)))) щото нещо ми подсказва, че идея си нямаш за какво си тръгнал да философстваш!))))
  • 8 руснака

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Atom Ant":

    напълно съм съгласен с теб! днес е 2013, българия е член на нато и ЕС, българия прекрати белене, въведе визи за руснаци, българско оръжие стреляше по осетинци и руските миротворци в конфликта от 2008-ма, българско оръжие и муниции в момента се доставя на терористи в Сирия..... не виждам защо Русия да прави някакви отстъпки!
  • 9 немедлено

    0 0 Отговор
    -Какви отстапки бе ние ви палним гушите като на охранени гъсета от 09.09.1944 година насам и си развалихме унищожихме черноморието и планинските курорти за да ви построим дачи и апартаменти за да има каде да си пиете на воля и на спокойствие водка зельоная марка а по-богатите от вас милионерчета и със пагончета и водка белуга-много скапа бе смъкнете и цената да я пия и аз? и така сте си свикнали вие само мизерии правите като се бъркате във българската политика и станахте по-алчни от еврейчетата като ни продавате скапо и прескапо нефта и газа да не говорим на каква цена давате атомното гориво за АЕЦ Козлудуй и да не говорим че Путин го взима от Австралия урана на 1/10 от цената на която ние ви го плащаме и големи хитреци се извадихте вие бе май-ще ви спираме водката на вас и само кефир за мъжете ви и само водка за жените ви защото само те ви бият и козирувате пред тях!!!

    Коментиран от #10

  • 10 руснака

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "немедлено":

    ако не бях руснаците по морето - крайбрежие щеше да изглежда като Припять - призрачен град! ако не са руснаци, 1,5 българи, които живеят на краибрежие, ще стоят гладни! ни дачи и апартаменти можем да построим където и да е - Турция, Гърция, Черногорие, Кипр, Италия..... А вие какво ще ядете?))) от 44-та били ни пълнили гуши - че кой вие е виновен че загубихте войната? Първо воювате СРЕЩУ Русия, а след това искате да не ви се отразява това нещо? Същото и с скъпия газ - като влязохте в Нато и ЕС - това са плодовете на решенията ви! сами си избрахте посока на развитието, ако това може да се нарече "развитие"))))
  • 11 тито

    0 0 Отговор
    Прав е ;Руснака;-----Каквото повикало-това се обадило.......Що се отнася ;че сме им пьлнили гушките;-----напраи си сметка--Всяка една област в Русия е в пъти по-голяма от държавата ни....така че непишете глупости.....Харесва ли ви или не --Русия винаги е била сила и винаги ще бъде........малки ми човечета
  • 12 немедлено

    0 0 Отговор
    pi6em na 6lokoviza 6tot tazi vodka beluga mnogo dobra ahhhhhhhhh kade mi e markau4a i zisternata ,a de de.... qko porkaneeeeeee
    ama kade sa mi moin zavod zaporozie