Last news in Fakti

28 Декември, 2021 10:18 1 890 9

Рекордни нива на кредитите у нас – потребителските са нараснали с 9,5%, а жилищните с 14%

  • рекордни нива-
  • кредити-
  • потребителски-
  • жилищни

Според данни на НСИ към края на ноември има инфлация от 7,3% на годишна база

Рекордни нива на кредитите у нас – потребителските са нараснали с 9,5%, а жилищните с 14% - 1
Снимка: bTV

Според данните на Българската народна банка (БНБ) към края на септември има рекордни нива на изтеглените кредити. Потребителските са нараснали с 9,5%, а жилищните с 14%., информират от bTV.

Според финансовия консултант Стойне Василев данните показват, че хората са малко по-спокойни от миналата година. „Специално при жилищата са заради това, че цената им расте и много хора искат да си спасят средствата. Сега е изгодно да теглим кредити, защото лихвите са на много ниски нива. Въпросът е за какво да ги използваме“, заяви той в студиото на „Тази сутрин“.

Вземането на бързи кредити също е нараснало с 12% към края на септември. „Бързият кредит е удобство, той се дава с много малък анализ на риска на клиента. Затова те са лесни за вземане, но са скъпи. Те трябва да се взимат в смисъла „дай ми 1000 лв. до заплата“, заяви финансистът Левон Хампарцумян.

Рекорд при депозитите

Данните на БНБ към края на септември показват, че има нов рекорд в депозитите – 64,5 млрд. лв., това е с близо 3,5 млрд. лв. повече за девет месеца. Намаляват обаче депозитите до 1000 лв. и до 10 000 лв., на този фон има значително увеличение на тези над 10 000 лв. Според Хампарцумян това показва, че българската икономика не е спряла и не е в криза, а според Василев значителното увеличени на депозитите над 10 000 лв. показва, че има сектори, които се развиват много добре – тези, свързани с медицина, онлайн продажби. Друг интересен акцент е, че през 2021 г. депозитните милионери намаляват от 1180 на 1043-ма.

Инфлация

Според данни на НСИ у нас към края на ноември има инфлация от 7,3% на годишна база. „Не ни се е случвало скоро да имаме толкова висока инфлация. Същевременно, след като икономиката се развива, инфлацията означава, че има повече предлагане на парични средства, отколкото стоки и услуги, които да ги балансират. Има предпоставки тази инфлация да бъде сезонна и да намалее“, заяви Хампарцумян.

Той добави, че не говорим за инфлационни процеси, които сме имали през 1997 г.

В какво са инвестирали най-богатите хора в света?

„Най-богатите хора в света са инвестирали в нови технологии и те се възползваха от активите с най-висока доходност за тази година, специално акциите на „Тесла“ през последните две години нараснаха с близо 1000%, а богатството на Илън Мъск с близо 700%“, заяви Василев.

Други сектори, които са били печеливши са онлайн търговията, имотите, криптовалутите.

„В световната икономика има реструктуриране и преподреждане на веригите за производство и доставка в света, което не е криза. Донякъде промяната е формулирана от последствията от COVID пандемията“, добави Хампарцумян.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    17 2 Отговор
    Според нси...., а според народа инфлацията (реалната) е 20%
  • 2 ????

    25 0 Отговор
    После ктедотополучателоте да не се тръшкат, че я жилище им взимат, я кола, я им запоритат заплатите. Всеки гяволък се плаща.
  • 3 един от многото

    21 1 Отговор
    Живот на заем! На всичкото отгоре и малкото свободни пари ги наливаме в банките , които ни скубят с всевъзможни такси и удръжки а инфлацията бавно и сигурно ги изяжда!
  • 4 НАТО ВЕЦ

    22 0 Отговор
    Много изгорели ще има в скоро време.
  • 5 Тома

    15 0 Отговор
    Балона се надува надува
  • 6 kkk

    10 2 Отговор
    Давайте, взимайте ипотеки и плащайте по €1300/м2 за голи стени у крайни квартали- до 3г. поне половината от вас ще ревът като ги изгонят от жилищата им, а аз за пореден ще си купя завършени (и дори обзаведени) имоти по €550-600/м2. И познайте кой хем няма да има жилище, хем ще живее под наем в някой коптор, хем ще дължи на банката още поне €50 000...

    Давайте любими мои балъци, купувайте сега скъпо за да мога аз утре да ви взема имота за смешни пари. Предният път си купих над 10 имота на такива балъци, като гледам сега ще си купя поне 30 нови жилища...
  • 7 Гост

    2 1 Отговор
    Все едно да кажете, че преди деноминацията имало най-много кредити, понеже всеки общ работник теглеше милиони за покупка на кола. Я отчетете, колко струва лева сега, спрямо лева през 2019?
  • 8 Сатана

    4 0 Отговор
    България е единствената държава ,в която гражданите и теглят потребителски кредит за да си платят сметките за ток.Ако не го направят на вратата на жилището се появяват дебеловрати мутри ,които ти припомнят ,че ако не платиш ще ядеш бой и понякога eБaнйе
  • 9 Стакмистика

    1 0 Отговор
    Добре е да се коментира броят на новите ипотечни заеми, който е паднал с близо 30% Q3 към Q2. Теглят се по големи суми от по малко хора.