Last news in Fakti

20 Януари, 2022 23:34 1 591 12

Институтът за пазарна икономика пусна алтернативен бюджет

  • ипи-
  • алтернативен бюджет-
  • институт за пазарна икономика

Данъчни стимули при реинвестиране, намаляване на осигурителната тежест и смели реформи

Институтът за пазарна икономика пусна алтернативен бюджет - 1
Снимка: БГНЕС

От Института за пазарна икономика предлагат алтернативен бюджет, с който България да догони европейските страни.

Данъчни стимули при реинвестиране, намаляване на осигурителната тежест и смели реформи са част от предложенията, обобщава БНТ.

Комбинацията от тези мерки ще доведе както до нарастване на нетните разполагаеми доходи на домакинствата с над 5 млрд. лв., но ще доведе до изсветляване на част от заетостта, обясни Лъчезар Богданов, главен икономист в ИПИ.

От Института обръщат внимание, че българската индустрия е надхвърлила предкризисните нива и по този показател се представя по-добре от страните в Европа.

Фокусът трябва да бъде насочен към растеж и догонване на останалите страни от Европа, а мерки като 60/40 стават излишни и се премахват в другите страни от съюза. Компенсациите за скъпата електрическа енергия трябва да бъдат само краткосрочни.

Ако цените на електроенергията останат за дълъг период високи, в един момент бизнеса ще трябва да се нагоди или този който фалира просто ще фалира. Няма как да компенсираме вечно, обясни Петър Ганев, старши изследовател в ИПИ.

От Института посочват различното развитие на източноевропейските страни и как тези, които са направили най-значими реформи са постигнали най-голямо благоденствие. Така е преодоляна и демографската криза.

Има други източноевропейски страни, които не са с много по-високи заплати от българската, но те привличат хора. Задържат своите граждани млади и привличат от други или съседни страни, допълва Лъчезар Богданов, главен икономист в ИПИ.

За да се случи това, трябва да има инвестиции, ефективно разходване на публичните средства и политики създаващи благоприятна среда за живот.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе ,

    13 0 Отговор
    То реален бюджет нема , те пуснали алтернативен ...

    Коментиран от #3

  • 2 ТаУмВзе

    7 6 Отговор
    Значи след чекмеджето на долната мутра, канадчето ще Краде електронно! Брао! Финалка е...
  • 3 ха ха

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Абе ,":

    Е, точно, де... Всяко нещо е алтернатива на нищо :)

    Коментиран от #4

  • 4 Абе ,

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "ха ха":

    Да чекам ли на банкомата и алтернативна заплата ...
  • 5 РЕалиста

    5 1 Отговор
    да, в щатите беше така, реинвестирането се стимулира, но печалбата над 10% се жули с яки данъци, осигурителния праг трябва да расте ......... другото са общи приказки !
  • 6 Шмрък

    2 1 Отговор
    България е затънала в дългове и корупция.Не е нормално държавна /Народна/ атомна централа да работи сякаш е чужд субект.
    Този път Абрамсите ще дойдат от Ново село в софия за да пазят американските инвестиции в НС
  • 7 Буха ха

    3 0 Отговор
    Други държави имали различно развитие? Еми да, аз имам приятели които всяка вечер са с различно гадже, а на мен все не ми се отваря парашута. Вероятно се дължи на това че съм беден, грозен, тъп и стиснат.
  • 8 КРА

    6 2 Отговор
    Финансираното от САЩ недоносче, наречено с помпозното име "Институт за пазарна икономика" е вредно за България и предложенията им са несъстоятелни.
  • 9 Уса

    1 1 Отговор
    Пълни глупости и губене на време,вземете пример от "фалирала"Гърция първо тях да стигнем
  • 10 Къшвецървули

    4 0 Отговор
    Институтя за пазарна икономика, който се състои от двама души и половина с външно финансиране, предложил алтернативен бюджет. И колко милиона са предвидени от нашите данъци за хрантутене на НПО-та?
  • 11 Стефан Петров

    2 0 Отговор
    Ама тези съществуват ли още? Не мога да разбера що за глупост е това. Мога да посоча много световни икономисти, които вече над 10г. заявяват,че такова чудо "пазарна икономика " не съществува. Публична тайна е защо е създаден този термин от американски икономисти и това е, за да бъде заместен термина капитализъм, тъй като това е дума изпълнена с много кръв, убийства и всякакви насилия. Въпросните господа се спрели на термина "Социална пазарна икономика", но думата "социална" им напомняла за социализъм и така останала само пазарна. В днешните времена на тотален монопол да се говори за "пазарна икономика" е все едно да се говори за "дървено желязо" и не ми е ясно след като капитализма се намира в толкова тежка криза как се намират хора, които още говорят за "пазарна икономика" и откъде намират глупаци да им вярват.
  • 12 мдаа

    3 0 Отговор
    Какъв алтернативен бюджет, какви 5 лева.Това са глупости! Парите от Плана за възстановяване ти няма! Най внероятно ЕС са ни отрязали квитанциите. Реалният бюджет на държавата сал един Господ знае кога ще стане.Най вероятно средата на годината. Така най удобно.