Last news in Fakti

24 Април, 2013 14:56 1 291 0

Марин Райков: Не съм арбитър между Танов и Златев

  • лукойл-
  • агенция митници-
  • марин райков-
  • ваньо танов-
  • валентин златев-
  • отнет лиценз
Марин Райков: Не съм арбитър между Танов и Златев - 1
Снимка: БГНЕС

Премиерът Марин Райков определи случаят "Митници" - "Лукойл" като микродрама. Няма да играя ролята на арбитър в разразилия се скандал между Агенция „Митници“ и "Лукойл". Това коментира след заседание на правителството премиерът Марин Райков по повод скандала с лиценза на ключови складове на рафинерията в Бургас.

Той e провел среща късно снощи с шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов и директора на "Лукойл България" Валентин Златев, за да обсъдят ситуацията и да вземат решение, което да удовлетворява всяка една от страните.

"Не може всеки път българските граждани да бъдат превърнати в заложници на една такава полемика. Г-н Танов е един много честен човек с ясна цел, която е съответствие с интересите на страната”, каза Райков.

"Подчертах, че премиерът не може да бъде арбитър, но и българските граждани не могат да бъдат заложници.“ Така Райков обясни защо снощи до късно при него са били на среща г-н Танов и г-н Златев”. Премиерът обясни, че тримата са провели дълъг и не много лек разговор, в резултат на който стана ясно, че по отношение на база Росенец още на 11 април има издаден акт за съответствие. Оказва се обаче, че междувременно стикерите са били премахнати за около 3-4 дни. Именно това е предизвикало реакцията на Танов.

На въпроса какво е ставало през тези дни и колко гориво е преминало поразпломбираните тръби, Райков заяви, че е трудно да се отговори, но „Лукойл България“ не е разкачвал тръбите и не можем да говорим за изтичане на гориво.

Самият той вчера е задавал десетки пъти въпроса защо са били махнати стикерите. „Как е възможно да останат в продължение на три дни, без да бъдат сложени пломбите и сложени отново стикерите. През тези три дни не можем да знаем какво се е случило. Извършеното в тези дни е изключително съмнително", коментира Райков.

Агенция „Митници” е направила проверка, при която е установено, че  уредите са на мястото си, но не са свързани. „Танов ще прави проверки, докато не бъдат свързани, за да започнат да подават информация в реално време“, обясни финансовият министър Калин Христов. Той допълни, че това е част от проблема и причина за отнемането на лиценза на дружеството.

Христов поясни също, че решението за отнемане на лиценза на "Лукойл" е било неизпълнението на наредба в определени срокове. „Срокът за изпълнението й е бил до 31 март, при проверка от страна на Митниците е установено, че няма уреди, които да отчитат в реално време“, заяви той.

Назначената проверка трябва да установи дали са верни уверенията на Валентин Златев, че всички измервателни уреди са на лице и функционират в съответствие с изискванията. „Проверката ще бъде извършена в най-кратки срокове – още в рамките на днешния ден. В момента, в който бъде установено, че тези измервателни уреди са там и функционират проблемът ще бъде решен на този етап“, увери служебният премиер.

„На база Росенец лицензът е действащ до 1 юни. Следователно нямаме отнемане на лиценз, а действия, които трябва да бъдат предприети след разпломбирането”, заяви Райков.

„Постигнато беше съгласието, че хората на Танов днес ще извършат проверка и ще установят дали всичко е възстановено и дали всичко е наред. Що се отнася до лиценза на „Лукойл България”, той действително беше отнет –  каза Райков, и допълни, че след това е възстановен с акт на съда.

„Казусът с „Лукойл”е микродрама. Смятам, че на този етап сме в етап на контрол на тази чувствителна ситуация. От една страна да защитим интересите на българската държава, спазването на закона, от друга страна - да не допуснем прекъсване на доставките до бензиностанциите, особено преди празниците и преди изборния ден. Знаете, че има съдебно решение от тази нощ. Това съдебно решение няма вариант да бъде коментирано от мен", каза Райков.

Райков отказа да коментира и „емоционалното изказване” на Ваньо Танов на сайта на Агенция „Митници“.  „Що се отнася до тежките думи на г-н Танов, за които не го упреквам, те бяха коментар за решението на съда. Аз не мога да коментирам решението на съда", каза Райков и продължи: "Г-н Танов е един много честен човек с ясна цел, която е съответствие с интересите на страната. В същото време "Лукойл" бих желал да функционира в интерес на всички, защото е основен платец.“

В заключение премиерът изрази надежда директорът на Агенция "Митници" често да си говори с директора на "Лукойл България", "за да се избягват публични сътресения".

В понеделник Агенция „Митници”, с която „Лукойл” е в конфликт от 2011 г., отне лиценза на предприятието, заради липсата на пломби и предаването на информация за дистрибуцията на нефтопродукти. Бе отнет лиценза за управление на "Продуктопроводи – продуктопровод от "Лукойл Нефтохим Бургас" АД до Пласментно-снабдителна база Илиенци със свързаните с него бази Карнобат, Стара Загора, Пловдив, Ветрен, Ихтиман и Илиенци.

Късно снощи Административният съд спря изпълнението на заповедта на директора на Агенция „Митници” Ваньо Танов за отнемане на лиценза на петролно-складовата база „Илиенци”, която е собственост на „Лукойл България“, управлявана от Валентин Златев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА