Last news in Fakti

25 Януари, 2022 17:18 2 208 22

От заведенията започват съдебни дела срещу мерките

  • баз-
  • сзб-
  • заведения-
  • дискриминация

Мерките бяха силно дискриминационни, популистки и им липсваше/липсва каквато и да била логика и последователност, заявяват от БАЗ и СЗБ

От заведенията започват съдебни дела срещу мерките - 1
Снимка: БГНЕС

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България съобщиха, че започат серия от съдебни дела и административни процедури срещу "дискриминационното отношение към бранша".

"Ще сигнализираме Омбудсмана на Република България за грубото потъпкване на правото на труд на всички заети в бранша с регионални или други заповеди, налагащи мерки, които са дискриминационни, и за които няма каквито и да било доказателства, че ефективно ограничават разпространението на COVID-19.

Ще сезираме Кoмисията за борба с дискриминацията за установяване дискриминационния характер на всички мерки, налагани от Министъра на здравеопазването и директорите на РЗИ, които целенасочено и необосновано налагат рестрикции само в един бранш - този на заведенията.

Ще предявим искове за обезщетяване за нанасяне на вреди от всички адресати на незаконосъобразните заповеди на Министъра на здравеопазването и съответните директори на РЗИ по места.

На срещата на собствениците на нощни заведения в София на 24/01/2022г. бе взето решение да не се съобразим с дискриминационната заповед за работа до 22:00 часа.

Република България е правова държава, която се управлява на основание Конституцията и законите на страната. Считаме, че потъпкването на основни човешки права, като правото на труд, правото на собственост, свободната стопанска инициатива, може да бъде направено само и единствено на основание на закона със законосъобразни и целесъобразни заповеди.

Ограниченията, които се налагат с тези заповеди, следва да са обосновани, достатъчни и съразмерни на целите, които постигат, както и годни да постигнат тези цели. Нито една от наложените мерки не отговаряше и не отговаря на тези законови изисквания. Дори повече, мерките бяха силно дискриминационни, популистки и им липсваше/липсва каквато и да била логика и последователност. А на нелогични заповеди и мерки, следва логичното им бойкотиране", заявиха намеренията си от бранша.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 започвайте си

    27 16 Отговор
    трябва да фалирате , последния софиянец вече го направи хахахахахахахха
  • 2 Тая държава

    38 0 Отговор
    И без тва е кенеф, а откакто стана тая глупост с Ковида, направо...ТОТАЛ ЩЕТА
  • 3 Богати

    35 1 Отговор
    хора , пари за адвокати имат , време имат - да се съдят ! След 5 - 6 години ще имат резултат !
  • 4 Раданч Татлъту

    24 3 Отговор
    Респет за Ричард Алидагоебов-Пазителят на пияниците!🐵🤡🥳👍
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 сектант

    23 2 Отговор
    тия дето перат пари съдят тия дето им пращат тия пари нямам думи
  • 7 Рошко

    15 0 Отговор
    То и месото и ножа в тях, навсякъде си купиха правителства и доктори и мисирки та кого и как ще съдят, честните съдии лекари и мисирки ги изкарват шарлатани, още повеч в байгсристан
  • 8 Обаче

    17 0 Отговор
    Тарзан зоби…
  • 9 Само така

    11 4 Отговор
    Мерките са тъпи измислици с цел съсипване за алчните соросоиди.
  • 10 лоол

    8 1 Отговор
    Лицето на БГ бизнеса!!!
  • 11 Пмощ 112

    16 0 Отговор
    така, така, по редовния начин ще се справяте - по съдебен път, като ви няма на площада когато обикновенните хора (ваще клиенти) протестират срещу зеления сертификат...
  • 12 Само така

    18 3 Отговор
    Тук не става въпрос дали симпатизираме на ресторантьорския бизнес или не. Всеки засегнат малко или много от неадекватните мерки трябва да води дела за да стане ясно, че за всяко решение трябва да се носи морална и съдебна отговорност. Ако имат поне капка срам и доблес, сега е момента да се извинят и да обяснят, че зелените сертификати не вършат никаква работа и затова се налагат мерки от преди тяхното въвеждане.
    Но няма да го направят, защото са безочливи и нагли и защото искат да продължат да принуждават насила хората да се ваксинират.
  • 13 Хахаха...

    19 0 Отговор
    И на арменския поп да се оплачете все тая.Тия мерки са из цяла Европа.В някои страни дори са по тъпи... например Гърция - там забраниха дори музиката по заведенията.единственото нещо,което може да направите е гражданско неподчинение.Това със съд и оплаквания няма да стане Срещу системата не може да се преборите.И без друго се прецакахте отначало като клекнахте за зеления сертификат....на ви сега.
  • 14 Guest

    11 0 Отговор
    Тоя егати как се върти като палачинка , вчера за ЗС , днеска против утре и той не знае какво ще му скимне
  • 15 Фаро

    15 0 Отговор
    Наистина ли мислите,че след 2 години зверски мерки и ограничения в БЪлгария са останали честни ресторантьори?Още в края на 2020 честните,които сами се оправят без помощи приключиха с бизнесите и останаха само мутри и перачи близки до власта.Точно тия кърлежи трябва да се махнат от бизнес средата,защото я тровят и унищожават там нормален човек не може да съществува.Чудя се на хората,които им работят за без пари с какъв акъл го правят
  • 16 Абе...

    18 1 Отговор
    Те щото хората са се юрнали да ядът и пият по заведенията на тая скъпотия.И със мерки и без мерки пак ще фалирате.При тези високи цени на никой не му е пълен джоба да пие и яде на вън.
  • 17 Хитрия Мангър

    9 0 Отговор
    Алибегов със сигурност обича да се боцка
  • 18 маргинал

    12 1 Отговор
    КОЙ и КОИ ходят по вашите заведения бе ??? ВИЕ ли сте "икономиката " на България ??? Боже опази ... Аз от десетки години в заведение не съм стъпвал, въпреки , че съм работил и зараждал и знам, че там една бира влиза на 50 стотинки ,а се продава ... охладена за ...3-4 лева ... За другото да не говоря ... Шменти -капели от всякъде ... Защо да ходя да пие едно питие на цената ,която мога да си купя цяла бутилка за у дома ? А? Даже с кафетата е още по-така ... КОЙ и КОИ ходят по тези заведения бре ? Аз няма да стъпя , дори ако сервитьорките само по обувки ми сервират ... НА ТЕЗИ ЦЕНИ ...
  • 19 Йеронимус БОШ

    6 0 Отговор
    Оядените собственици на заведния заплакаха , но не заради своите работници , които ще мизерстват , а заради своя си кеф , че не могат да ки купят най-новия модел ПОРШЕ ? Крокодилски сълзи на бивши преоблечени мутри !
  • 20 Мамул

    3 0 Отговор
    То затова оня наглец Манчев се прави на TV звезда.
  • 21 HARVARD

    2 1 Отговор
    да съдиш държавата е лесно и даже препоръчително,съпротивата на калинките назначени там за парлама ,ще бъде меко казано неадекватна
  • 22 Мамул

    4 0 Отговор
    Капитализма свършва! Идва новият социализъм. Всички бедни, всички послушни и дресирани. Няма кой да дава базов доход за кръчми, еле чалгарки.