Last news in Fakti

18 Февруари, 2022 17:09 1 076 6

АИКБ представи визията си за електроенергийното производство в България

  • аикб-
  • електроенергия

Направените базови допускания в моделите са с времева проекция през 5 години

АИКБ представи визията си за електроенергийното производство в България - 1
Снимка: АИКБ

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) представи визията си за развитие на електроенергийното производство в страната ни с хоризонт до 2050 г., съобщават от асоциацията.

Предложени са два сценария, разработени от енергийни експерти на АИКБ. И двата са силно фокусирани върху значителен ръст на ВЕИ мощностите в страната като част от цялостен адекватен и устойчив електроенергиен сектор. При първия сценарий са добавени базови паро-газови мощности, а при втория – нови ядрени. Моделите са разработени така, че страната ни да постигне оптимална ценова структура, мощностна и системна техническа обезпеченост, адекватна разполагаемост, електроенергиен баланс и устойчиви нисковъглеродни нива.

Сценариите за развитие на енергийната система бяха представени на специално организирана от АИКБ дискусия на тема "Дългосрочна визия за развитието на българската електроенергетика". Целта на общественото обсъждане е постигане на експертен консенсус за балансирана, устойчива, дългосрочна енергийна стратегия, която да намери отражение в съответните национални документи, организационни стъпки и реализация.

"Ако бяхме направили подобни дискусии преди 20 години българските потребители нямаше да са платили 20 млрд. лв. в повече заради сбъркани модели при инвестирането във ВЕИ в миналото и неизгодни споразумения за дългосрочно изкупуване на енергия“, заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

Представените от АИКБ модели се базират на идеята за създаване на комплексен методически подход и поетапното оттегляне от производство на електроенергия от въглищни, топлофикационни и кондензационни централи на природен газ, като освен нови генериращи мощности включват и инвестиции в батерии и системи за съхранение на енергия, базирани на водородни технологии.

Направените базови допускания в моделите са с времева проекция през 5 години до 2050 г., реален средногодишен ръст на БВП до 3,1%, инфлация до 2% и средногодишно оскъпяване на квотите за въглеродни емисии от 5 евро на тон годишно за периода.

Участие в дискусията взеха заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова, заместник-министъра на иновациите и растежа Карина Ангелиева, председателя на КЕВР Станислав Тодоров, изпълнителния директор на ЕСО Ангелин Цачев, началника на отдел „Енергийни баланси, секторни политики“ в Министерство на енергетиката Александър Давидов, представители на производителите на електроенергия, оператори на преносни и разпределителни мрежи, научната общност, неправителствени организации и сдружения от сектора, работодателските и синдикалните организации.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тя е ясна да плащаме

    6 0 Отговор
    10 торно наш си ток препродаден за да борим корупцията нали
  • 2 Сатана

    5 0 Отговор
    Тези от АИКБ са станали много нагли,ама все си мисля ,че народа ще им изправи гърбиците рано или късно.

    Коментиран от #5

  • 3 Али Баба

    3 0 Отговор
    Откакто качиха тока на борсата, играта свърши за крайния потребител! На борсата всичко е манипулируемо и под контрол! Скоро очаквайте и водата на борсата!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гост

    3 0 Отговор
    Наясно бяхме, че експертите на Велев са в основата на високите цени на тока заедно с Ванката кевъра
    Няма начин нещо от което да обедняват всички да не е дело на Велев