21 Февруари, 2022 15:42 1 231 2

Стоян Новаков: Проблемите на международните превози са ясно дефинирани и се решават в момента

  • стоян новаков-
  • министерство на транспорта-
  • международни превозвачи-
  • хакет мобилност

Зам.-министърът на транспорта отговори на притеснените от начина на прилагане на пакет "Мобилност" превозвачи, които поискаха съдействие от държавата

Стоян Новаков: Проблемите на международните превози са ясно дефинирани и се решават в момента - 1
Снимка: БГНЕС

Съюзът на международните превозвачи (СМП) изрази на пресконференция в БТА притеснението си от начина на прилагане на пакетът "Мобилност" за българските международни превозвачи, предаде news.bg.

Председателят на СМП Ангел Траков напомни, че пакет "Мобилност" е една рестрикция, която оставя огромен белег върху българския бизнес и днешната ситуация напомня времето, в което пакетът бил оповестен за обсъждане. В началото от СМП не гледали сериозно на пакета "Мобилност", а и тогавашните управляващите сметнали, че всички абсурдни неща в пакета нямало да се случат.

Съюзът на международните превозвачи не търси финансова подкрепа от държавата, а иска държавата да подкрепя своите компании, физически лица в несправедливите ситуации с пакета "Мобилност".

Вече се прилага изискването за командироване и от днес трябва да се прилага изискването за връщане на автомобила след 8 седмици.

СМП са притеснени да не изпаднат в ситуация, в която да не знаят какво да правят и питат как ще бъде защитен националният интерес на българския превозвач. Ние не видяхме да са отбелязани всички наши предложения в Закона за автомобилните превози, посочи Траков и добави, че трябва да се направи среща с правителството и да се изгради транспортна стратегия.

Изпълнителен директор на СМП Йордан Арабаджиев очаква, когато браншът седне да разговаря с Министерство на транспорта и предлага готови решения, те да бъдат чути. Ние имаме предложения, които надявам се да бъдат изслушани и да бъдат прилагани, надява се той. СМП имали предварителни среща със зам.-министъра на транспорта и с МТСП.

Другото, за което настояват международните превозвачи, са отпадане на изискването за психологическа годност на водачите. СМП ще търсят среща с премиера Кирил Петков, за да може да чуе проблемите на автомобилния транспорт и да тръгнат да решават проблемите, които са на дневен ред.

Заместник-министърът на транспорта Стоян Новаков, който също присъства в БТА, заяви, че министърът на транспорта Николай Събев винаги е отворен за срещи с бранша, но все още проблемите на международните превози и конкретно на Съюза не са стигнали до ресорния министър. Проблемите обаче са дефинирани и се решават в момента, увери Новаков.

От самото начало на пакета се противопоставиха шест държави - България, Литва, Латвия, Полша, Унгария и Румъния, последвани от Кипър, Малта и Естония, припомня news.bg.

През септември 2019 г. транспортната комисия на Европейския парламент даде зелена светлина за преговори по пакет "Мобилност" със Съвета на ЕС и Европейската комисия, след като седмица по-рано отхвърли предложението пакетът да бъде изтеглен от Еврокомисията.

На 23 октомври 2020 г. България е подала три жалби пред Съда на ЕС за завеждане на дела по всеки от законодателните актове от Пакета за мобилност.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 НЯКОЙ

    5 4 Отговор
    Тази несправедливост трябва да се атакува непрекъснато - защитават се интересите на богатите, за да станат още по-богати! Това е "справедливост" по европейски!