Last news in Fakti

14 Март, 2022 16:44 1 714 5

20 млн. лв. ще инвестира производител на компоненти за автоматизация

  • мир-
  • даниел лорер-
  • компоненти за автоматизация-
  • георги атанасов

Немската компания е лидер в технологиите и иновациите, а развойният ѝ център в българското предприятие е един от най-успешните в световен мащаб

20 млн. лв. ще инвестира производител на компоненти за автоматизация - 1
Снимка: МИР

20 млн. лв. ще инвестира през тази година в завода си в София световен лидер в производството на сензори и принадлежности към тях, както и на присъединителни кабели. Това стана ясно по време на среща на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер с управителя в България на компанията, производител на компоненти за автоматизация.

Немската компания е лидер в технологиите и иновациите, а развойният ѝ център в българското предприятие е един от най-успешните в световен мащаб. Предвижда се в него да бъдат увеличени с над 30% работните места през тази година, като това ще го направи вторият най-голям, след този в централата на компанията в Германия.

„Високотехнологични компании и експортно ориентирани производства са тези, чрез които ще постигнем висок икономически растеж“, посочи министър Лорер. По думите му сред основните цели е съществуващите в страната производства да започнат да привличат техните доставчици у нас.

„Дружеството произвежда над 1300 вида изделия и непрекъснато инвестира в иновативни решения, за да отговори на нуждите на пазара“, заяви управителят на компанията за България Георги Атанасов.

Двамата обсъдиха плановете на компанията и бяха посочени административни пречки, с които се сблъсква инвеститорът на общинско ниво, както и недостига на работна ръка. Като добра практика бяха дадени за пример обучителните центрове, които са създадени от компанията за Индустрия 4.0 и работата с деца и техният интерес към технологиите.

Управителят на компанията посочи още, че производството се подпомага от собствен R&D център, където в тясно сътрудничество с германския отдел за развойна дейност се работи по много нови проекти, свързани с обновяване и допълване на производствената програма.

"Фесто производство", която е част от германския концерн Festo, произвежда компоненти за процесна автоматизация, сензори за поток и налягане, свързващи кабели и електрически задвижвания. Във "Фесто производство" България вече работят над 1200 души, като повече от 250 са назначени през последната година. Компанията има и технически инженерен център в София с над 100 служители, които правят разработки във всички инженерни дисциплини - софтуер, хардуер, механика и лабораторно тестване.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 1 Отговор
    При Баце правихме кабели за автомобили, при тия новите - кабели за нещо друго си..
  • 2 ТаУмВзе

    4 4 Отговор
    Просто кире пере кинтите на герберастията, за процент!
  • 3 Загрижен

    2 2 Отговор
    Пропуснали сте в заглавието да сложите думата "мега". И при крадеца от Банкя, и при тия всичко е МЕГА инвестиция. Нищо, че в единия случай беше склад за ниско образовани, а в другия цех за кабеляци...
  • 4 Тити

    1 1 Отговор
    Това е инвестицията не някакви логистични бази.
  • 5 пещо

    0 0 Отговор
    Да,България все повече се свива в един град .Супер развитие ,няма що.