Last news in Fakti

21 Март, 2022 14:06 3 260 41

Хиновски: Авантюра е да се отказваме от руския газ

  • иван хиновски-
  • авантюра-
  • отказване-
  • руски газ

Можем да удължим договора с "Газпром" поне за 6 месеца, това за мен е разумното решение. Много опасно е за енергийната и за националната сигурност спирането веднага, коментира експертът 

Хиновски: Авантюра е да се отказваме от руския газ - 1
Снимка: БНТ

"Авантюра е решението за спиране на газовите доставки от Русия за България". Това каза пред БНР енергийният експерт Иван Хиновски, автор на енергийната програма на ИТН, във връзка със заявеното от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, че страната ни няма да преговаря за нов договор с "Газпром". По думите му алтернативи има, но за да се подготвят, са нужни минимум 6 месеца:

"Можем да удължим договора с "Газпром" поне за 6 месеца, това за мен е разумното решение. Много опасно е за енергийната и за националната сигурност спирането веднага. Трябва да се подготвят алтернативни схеми. ... "Не бива да бързаме, можем да не водим преговори, но да предложим анекс за 6 месеца".

Експертът посочи, че Западна Европа има условия за реална диверсификация, а България няма:

"Всичко около нас е само руски газ. Митичният азерски газ, дори и той е собственост на "Газпром". Мажоритарен собственик в азерската компания СОКАР е "Газпром". Ако смятаме, че се спасяваме изцяло, като внасяме азерски газ - това е заблуда".

Според него Европа може да договори общи условия с "Газпром":
"България в момента плаща по-скъп газ от Германия. Ние никога няма за бъдем в по-лошо положение, отколкото един голям потребител. А това за нас е много важно".

Трябва да намаляваме потреблението на природен газ чрез заместване с възобновяеми енергийни източници, смята той:

"В рамките на 2 до 5 години трябва да си намалим наполовина потреблението. Но това не може да стане това. Ако кажем сега, че спираме да потребяваме руски газ, това е апокалиптично!".

Хиновски изтъкна, че цената на втечнения газ е поне с 20% по-скъп от тръбния.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е

    46 3 Отговор
    Кажи го на ЗЕЛЕНИЩАТА !

    Коментиран от #13

  • 2 ZZZ

    49 2 Отговор
    От ембарго върху руския петрол ще пострада Европа, а не САЩ
  • 3 Емо

    3 29 Отговор
    Очаквам Бойко да се завърне на бял джип !
  • 4 Никво

    28 4 Отговор
    отказване не ги слушайте л@йнен и сие
  • 5 Сократ

    38 3 Отговор
    А в Сърбия газа е по 270$ за 1000 кубика. А тук колко е, да попитам.

    Коментиран от #16, #38

  • 6 Toxic

    51 2 Отговор
    Хиновски, дали плиткоумните евроатлантици, които са окупирали медиите могат да те чуят и разберат ?! Американският министър дойде и каза да не купуваме руска газ , точно както сенатор Джон Маккейн каза на Борисов да не строи Белене и Южен поток. Нас ни управляват предатели, а вие сте им съучастници!

    Коментиран от #8, #10

  • 7 Зелен Петко

    43 0 Отговор
    Аз няма да преговаряме и подпиша защото ще ми дърпат ушите . Русия е бензиностанция с ракети , а ние ще бъдем бензиностанция без бензин !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Да,бе

    33 0 Отговор
    Работата отива на само изнасилване,защото каквото си направиш сам и цяло село не може да ти го направи...Трябва задължителен тест за интелигентност за ръководни длъжности.
  • 10 Бай той

    28 5 Отговор

    До коментар #6 от "Toxic":

    Орешарски спря „Южен поток“ след среща с Маккейн.
  • 11 Българка

    17 3 Отговор
    Защо се пропускат част от думите на министъра на енергетиката, че няма да преговаряме за нов договор ДОКАТО РУСИЯ ВОДИ ВОЙНА В УКРАЙНА. И след това започнаха грешно преповтаряне и анализиране на позиция, че едва ли не се отказваме от договор с Русия за доставка на газ окончателно. Договорът ни изтича в края на годината. Очаква ли се войната на Путин да не е приключила?

    Коментиран от #26

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Българка

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Така е":

    По-скоро с бяла полицейска кола щсе върне в ареста

    Коментиран от #14

  • 14 Българка

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    Коментарът ми е към ник Емо - коментар3
  • 15 руски боклуци

    4 32 Отговор
    Руски боклук,марш при лудия в масква.той да те храни,тук бадева ми ядеш от данъците ,които плащам на държавата.

    Коментиран от #23, #34

  • 16 Знайко

    3 32 Отговор

    До коментар #5 от "Сократ":

    "А в Сърбия газа е по 270$ за 1000 кубика. А тук колко е, да попитам."

    Ами купувай руски г..Ъ.. з от Сърбия. А още по-добре продават си палата, взимай си фабриката на рамо и си я занясяй в Сибир, или на полуостров Ямал. Там руски г..Ъ.. з струва 55$-+105$. В Сибир $5 е цената за 1000 кубика и още 50$-100$ ще ги плащаш рекет за издръжката на армията, чекистите, палатите, яхтите ... МАсковски Лилипутин и шайката му. Най-добре за българският народ, ще е всички копейкаджии да отидете там където според вас се живее най-добре. Не мога да разбера защо след като толкова много харесвате МАсква, Сибир... Не сте заминали натам, а все още стоите тука в "отвратителната" България. И защо пращате децата си да учат и работят в Ню Йорк, Лондон, Париж ... , а не ги пращате "прекрасните" МАсква и РАсия.

    Коментиран от #33

  • 17 Iwan

    3 13 Отговор
    Хиновски SOCAR e държавна собственост 100%, а Шах- Дениз 2 е ново находище и Газпром не е акционер в него, от къде го измисли, че газа е на Газпром.

    Коментиран от #25

  • 18 нато, нато

    18 1 Отговор
    Хахах ,Нека бе Хиновски, нека се откажем.Това племе не заслужава нищо.
  • 19 Правилно и най вече разумно

    27 1 Отговор
    Вижте Унгария, как си гледа икономическите интереси, и стига сме робували на Америка
  • 20 Roze може

    2 8 Отговор
    Авантюра, щото няма да може да цоцате комисионни
  • 21 Gen Gurko

    18 1 Отговор
    A Унгария си подписа договор за газови доставки от Русия за 15 години при фиксирани ниски цени.
  • 22 WTF

    2 17 Отговор
    Я! Още един редовен клиент на бояршник и тройной!
  • 23 Абе пич

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "руски боклуци":

    Я си пий хапчетата ...
  • 24 Ама

    13 1 Отговор
    Ние сме васална страна.Щом дойдат на среща някои висши управляващи в момента американски политици на среща в България, или се обадят по телефона,следва неизгодно положение за народа.Иначе американците си финансират когото трябва,а ние ще продължаваме да духаме супата.Компенсации ,ако се направим на велики и спрем газа,ще видим през крив макарон.

    Коментиран от #30

  • 25 гост

    0 11 Отговор

    До коментар #17 от "Iwan":

    Тоя си личи , че е руска подлога , ама не вярвах , че ще падне до такива елементарни лъжи , освен ако някой журналя не му е сложил измислени приказки !!! Оня ден се изцепи и , че гръцкия държавен оператор бил на Газпром !!!!! А сега за всички путиноиди , не си и мечтайте !!!
    SOCAR
    Компания
    Преведено от английски-Държавната петролна компания на Република Азербайджан, известна до голяма степен като SOCAR, е изцяло държавна национална нефтена и газова компания със седалище в Баку, Азербайджан !!
    Компанията произвежда нефт и природен газ от сушата и офшорните находища в азербайджанския сегмент на Каспийско море. Уикипедия (английски)

    Haxoдищeтo Шax Дeниз бeшe oтĸpитo 1999 гoдинa. Oт 2006 гoдинa Бaĸy изнacя гaз зa Гpyзия и Typция oт Шax Дeниз 1.

    B ĸoнcopциyмa Шax Дeниз влизaт: ВР ( oпepaтop) (28.8 %), ЅОСАR (16.7%), Ѕtаtоіl (15.5%), Тоtаl (10 %), Lukоіl (10 %), NІСО (10 %) и ТРАО (9 %).

    B Tpaнcaнaдoлcĸия гaзoпpoвoд (ТАNАР) пapтньopи ca: ЅОСАR (oпepaтop) (68%), ВОТАЅ (20%) и ВР (12%).

    B Tpaнcaдpиaтичecĸия гaзoпpoвoд (ТАР) ca: ЅОСАR (205), ВР (20%), Ѕtаtоіl (20%), Fluхуѕ (16%), Тоtаl (10%), Е.ОN (9%) и Ахро (5%).

    Къде тук виждате Газпром , нещастници ??? Хахахаххахахха !!

    Коментиран от #37

  • 26 Само да питам

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Мислиш ли,че в деня на изтичане на стария договор,се подписва нов.Неко за преговори да си чувала,за договори.Русия направи Северен поток 2,за да заобиколи Украйна,мислиш ли,че на нас ще ни "цепят басма",ако се правим на" интересни".Ами дано здравият разум да надделее.Ако е останал.

    Коментиран от #27

  • 27 гост

    1 9 Отговор

    До коментар #26 от "Само да питам":

    Русия вече ще заобикаля само собствения си г..з , щото до 5 години НЯМА да продава нито петрол нито газ в Европа !! Всъщност най-вероятно доста по-рано , щото вчера Германия сключи договор с Катар за заместване на руския газ и вече се готви да спре дори СП 1 , втория вече е скрап , преди изобщо да тръгне !! Засега не го обявяват , за да приключат с подготовката , но наесен с пълни хранилища и ако Путлер още не е "сдохнул" ще резнат тръбите кога на ватенките най-много им трябват деньги !! За другите държави да не говорим , половината са готови още утре да спрат !

    Коментиран от #35, #36

  • 28 протоорките

    1 1 Отговор
    заскимтяха
  • 29 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    4 0 Отговор
    Русия следва да Затегне всички ГАЙКИ на българското правителство , ДОКАТО гледа на ЗАПАД ! И НЕФТОХИМ - да позатегне и Козлодуй , дорде се " ОСЕРЪТФ" нашите главозамаяни !
  • 30 WTF

    1 6 Отговор

    До коментар #24 от "Ама":

    Ако сме васални, защо сме единствените, които не пращат оръжие на Украйна? Даже Северна Македония го прави.
  • 31 Антигербер

    3 0 Отговор
    Боклуците от и т.н да се разкарат.
  • 32 Ще внасяме

    6 2 Отговор
    от Азербайджан, от Катар дори, ако ще се наложи ! Има варианти! Абе ей, в Азербайджан и Катар дали знаят за тези ваши планове? Дали имат свободни обеми? Втечнения от Катар къде ще го приемаме? Сиреч ,ще го КУПУВАМЕ от Гърция? Що ни правете на будали, нима доставките на газ е също като купуване на домати от пазара?
  • 33 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Знайко":

    Шмайко, човекът те попита по колко пари купуваме газта, а ти му изреди цяла тирада от типа "А вие защо биете църни". И като си такъв фен на америте, защо не живееш в Аляска, а?
  • 34 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "руски боклуци":

    Че, вие плащате ли данъци, щом ви плащат на коментар?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    Искам хубаво да се огледаш по цените в различните страни и да ми кажеш, на кого му растат постоянно цените в магазина? На европееца или на руснака?

    Коментиран от #40

  • 37 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Може да ти се обясни как и защо, а можеш и сам да се досетиш за връзката. Разгледай кои хора управляват фирмата, кой взима решенията, с кого е свързан, какви са наскоро излезлите скандали и съмнения за корупция в медиите, кои са им спонсорите и защо имат фирми в една презокеанска страна и прочее. Тогава, ако имаш малко сиво, ще можеш да навържеш две и две, но ще стигнеш и до любимите си господарски брандове, което ще те отчая напълно и ще рухнеш психически. Най-добре си вярвай на твоята теория, че ти изнася най-много.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ОДеса

    2 3 Отговор
    Дедо Х,чуваш ли какво ти нашепват дечицата от Украйна?!Колкото повече остаряваш,толкова по сложен става живота ти и нЕкой губи разсъдъка си.
  • 40 Палячо

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "Гост":

    Искам да идеш в Русия и да видиш как се пазарува с рубли,много реване и подскачане,но стоите в “лошата”Европа!
  • 41 На български

    0 1 Отговор
    това звучи така; Ти му думаш,бай Иване,а то търчи за К да те хване!
    Ти му каззваш,че нармалните хора не трябва да имат нищо общо с Русия,а той ти говори за загуби,икономика,рентабилност и др.еврейски думи.Офрен!