Last news in Fakti

14 Април, 2022 22:12 1 158 5

Идната седмица земеделците могат да подават заявления за т. нар. Covid помощ

  • земеделци-
  • covid помощ

Приемът на документи ще бъде максимално облекчен

Идната седмица земеделците могат да подават заявления за т. нар. Covid помощ - 1
Снимка: Shutterstock

От следващата седмица земеделските стопани могат да подават заявления за подпомагане по т. наречената Covid помощ. Общият размер на средствата е 143,5 милиона лева. Това заяви министърът на земеделието Иван Иванов в град Съединение, където посети овцевъдна ферма.

Приемът на документи ще бъде максимално облекчен, а парите ще се изплащат веднага, след като бъдат одобрени, подчерта министър Иванов:

"За да могат фермерите бързо да си получат средствата, защото ние знаем в каква тежка ситуация се намират в резултат от войната в Украйна, въпреки че това е за покриване на разходите, предизвикани от Covid епидемията. Това, което е разработила като механизъм за държавна помощ Европейската комисия, е до 35 000 евро на предприятие - на стопански субект, с възможност за акумулация, ако има различни дейности, до 400 000 евро".

Министърът на земеделието смята, че е логично цената на агнешкото месо да е по-висока, защото са се увеличили разходите на стопаните за отглеждането на животните:

"Държавата в момента полага максимално усилия да компенсира тези разходи. Специално за животните по селекционен контрол ние покриваме на 100 процента разходите по технологична карта, като целта ни е наистина да поддържаме нивото на фермите, съответно да осигурим нормална цена на пазара".

Относно предложенията да се спре вносът на агнешко месо от Северна Македония, министър Иванов подчерта:

"Това е дискутируемо, защото нашата родна продукция в момента не достига, за да запълни 100 процента нуждите на вътрешния пазар, така че може би няма да направим 100 процента някаква забрана".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Агроном

    3 0 Отговор
    Заявлението е безплатно ,но отчисленията са 30% от получените Евросредства.Нищо не се е променило.Далаверата си върви.
  • 2 абе несхващам

    8 1 Отговор
    Ковид и земеделие ! Абе нещо несхващам ! каква е тази помощ за земеделците по ковид ? Нестига, че безвъзмездни субсидии им дават от мойте данаци ами и помощи та да си сменят по два пъти в годината джиповете
  • 3 .........

    4 1 Отговор
    Нали пандемията свърши официално, какви са тия ковид помощи?
  • 4 Луд

    3 3 Отговор
    Точно пък земеделците.За тях не се отрази изобщо пандемията ,а и в България те са най-богати ,но и помощи.Добро си беше това правителство ,но явно си заминава.Амин.
  • 5 М.м.м

    4 1 Отговор
    Абсолютно наглост.Помощи, добавки които бедния българин плаща посредством данъците и на края зърнопроизводителите ще ни продават зърно на цените на стоковата борса.Печалбата за тях , а за нас скъпите стоки и мизерията.