Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Април, 2022 12:37 5 109 14

Две световни сили ще търгуват по нов начин

  • русия-
  • индия-
  • търговия

Индия не бърза да се разплаща с Русия в рубли

Две световни сили ще търгуват по нов начин - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Индия не бърза да премине към сетълмент в рубли и рупии в търговията с Русия. Ще е необходимо време за създаването на механизъм за директно плащане на търговски транзакции между двете страни в националната валута. Това съобщи The Economic Times, позовавайки се на собствени източници.

Работата в тази посока не се улеснява от рязката волатилност на руската валута и нестабилната геополитическа ситуация, отбелязва вестникът. „Нашите търговци не виждат спешност в приемането на плащания от Русия“, каза източникът.

Още новини от Украйна

За индийските износители е удобно да извършват плащания чрез поддържан от правителството механизъм. Преди това Ню Делхи използва банки от трети страни за търговски споразумения с Иран, но сега индийското правителство е предпазливо в ситуацията с антируските санкции, твърдят източниците.

Според The ​​Economic Times ръководителят на Резервната банка на Индия (RBI, централна банка) Шактиканта Дас е казал миналата седмица, че регулаторът няма да направи нищо, което противоречи на санкциите, наложени на Русия.

Русия и Индия планират да търгуват по нов начин

В края на март медиите съобщиха, че Русия и Индия обмислят създаването на алтернативна транзакционна платформа за двустранна търговия в рубли и рупии на фона на санкциите на Запада срещу Руската федерация. За целта Ню Делхи предложи редица системи за транзакции, една от които ще бъде избрана от Русия. Такава система се планираше да бъде инсталирана в централата на Резервната банка на Индия (RBI, Централна банка) и руската Vnesheconombank (Руската държавна корпорация за развитие, VEB).

Според Bloomberg, Индия и Русия може да изберат руската система за прехвърляне на финансови съобщения (SPFS, която е аналог на междубанковата система SWIFT за прехвърляне на информация и извършване на плащания).

Индийското правителство може да позволи на Русия да инвестира и взема заеми на вътрешния индийски пазар. Тези транзакции ще се извършват през руската сметка в RBI, която съществува от разпадането на бившия СССР. Това ще позволи на Индия да намали натиска върху икономиката си в областта на вноса на енергия при нарастващите световни цени на въглеводородите.

Механизмът за търговия, базиран на местна валута, е от ключово значение за продължаващата търговия между Ню Делхи и Москва, тъй като Индия купува много продукти от Русия, включително отбранителна и ядрена енергия, докато Индия изнася фармацевтични продукти, селскостопански и други стоки за Руската федерация. Индия – третият по големина вносител на петрол в света, също купува петрол от Русия на преференциални цени, за да облекчи инфлационния натиск.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фаха

    10 26 Отговор
    Ромеите щи издоят руските си другарчета.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Иван

    16 55 Отговор
    Каква пък велика сила е Русия с един потънал кораб и фалирали фирми, гладувщи хора?! Най-голямата по територия държава в света тъпче хората в едностайни панелки. Лихви по ипотекит в Русия - 20%! Тва ако е велика сила, я съм президента на САЩ

    Коментиран от #4

  • 4 Левски

    47 10 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    Поне хората не спят по улиците в палатки и в контейнери за боклук както правят 20 милиона американци! В най-богатия щат Калифорния вече хората си държат багажниците отворени само и само да не им разбиват и да им крадат колите

    Коментиран от #11

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Варна

    9 15 Отговор
    Създаването на нова международна система за разплащане по подобие на Swift, която да не попадне под санкционен режим ще е трудна задача и не става за 2 дни. Руснаците имат някаква собствена вътрешна система, която явно индийците не приемат. Те също са под заплахата от санкции понеже също ползват Swift. - Така, че това ще трябва да става тихомълком за външният свят, а това е непосилна задача.

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Милен

    21 1 Отговор
    Ами ако искат и в натура да се разплащат това си е тяхна работа, не разбирам това нас какво ни засяга?
  • 9 Тая международна система не

    31 7 Отговор

    До коментар #6 от "Варна":

    е нещо особено.
    Въпрос на едни комуникации.
    Ако трябва ще си ги носят парите в куфарчета докато отработят проблема.
    Но типично за западния начин за правене на бизнес с 5 посредника и законно да те задължат да минеш през тях.
    Ледът се пука, господа съдебни заседатели, щото ако не друго покрай тая война целият свят ги видя западняците какви са-ако не ги слушаш ти разказват играта. И светът (щото Америка и Ервопа не е светът) ще си направи поуката и лека полека ще шкартира долара.
  • 10 Син Ром

    11 8 Отговор
    А с нас от Факултету кога ши подписваме договор за руското джилязо останало в Украйна
  • 11 Караджата

    7 11 Отговор

    До коментар #4 от "Левски":

    Амикато нямаш кола и нищо какво ще ти откраднат Шишето с водка А онези от сибир и таигата още воюват Те незнаят че революцията от 1917 год е свършила и че има нови пари

    Коментиран от #13

  • 12 Така е

    10 17 Отговор
    Две велики но бедни страни какво ще направят Ще се увеличат дълговете
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Уууф

    0 0 Отговор
    Добре