Last news in Fakti

17 Април, 2022 18:12 2 240 8

Депозитите от 200-500 хил. лв. растат най-бързо

  • левове-
  • депозити

С 36,4% е нараснал общият обем на депозитите

Депозитите от 200-500 хил. лв. растат най-бързо - 1
Снимка: БГНЕС

С 36,4% е нараснал общият обем на депозитите за последните три години в номинални измерения. Това посочва в свой анализ подготвен специално за businessnovinite.bg проф. Гарабед Минасян.

В статията ученият от Института за икономически изследвания на БАН и макроикономист прави анализ за динамиката на депозитите през последните три години обхванати предимно от пандемията от COVID 19.

От материала става ясно, че най-бързо нарастват левовите депозити с размер 200-500 хил. лв. – с близо една пета средногодишно за последните три години.

Нараства чувствително и броят на депозитите в тази група – от около 12 хил. бр. през 2018 г. на близо 20 хил. бр. през 2021 г., отчита още проф. Минасян.

За сметка на това при по-малките депозитни натрупвания се забелязва относителна редукция.

Неговата оценка е, че указаните структурни изменения корелират със социалното разслоение на обществото. По оценки на Евростат то е най-високо у нас за ЕС и продължава да се влошава.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    30 0 Отговор
    Много нови депутати има.

    Коментиран от #5

  • 2 Голяма част от това са

    32 1 Отговор
    На бялата мафия влоговете
  • 3 Влогър

    9 8 Отговор
    Влогове на украинци.
  • 4 САНДОКАН

    11 1 Отговор
    Тези да не би да броят ипотечни кредити ,щото скоро 80% от тях няма да могат да се обслужват
  • 5 град Пловод

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Явно много народ е обвързан с тези нови депутати, щом в уж най-бедната страна в ЕС се оказва, че "бедняците" депозират най-често 6-цифрени суми. Да поясня, такива пари с бачкане не се изкарват, заблудените да видят обявите и заплатите, които стоят в тях!
  • 6 държавен служител

    11 0 Отговор
    А такааааа.Айде сега малко глобички,малко таксички,да вдигнем ддс и акцизи,инфлацийката да я докараме докъм 200% и всичко ще е ок.Пари нямали пък депозити по полвин милион държели,къде дават тъй?
  • 7 Ивелин Михайлов

    8 0 Отговор
    Пари при пари отиват ;)
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.