Last news in Fakti

25 Май, 2013 12:54 1 649 0

Слав Славов: ЕС трябва да реши за газовата си зависимост

  • газ-
  • енергия-
  • ес

Целта да се направи една преоценка и да се види обратната връзка върху новата програма на ЕК, която в момента е обявена за публичен дебат, каза енергийният експерт от Световния енергиен съвет Слав Славов в предаването "Събота 150" по БНР, коментирайки срещата на върха в Брюксел по въпросите за енергетиката.

Европа е зависима на ниво около 55% от енергийния внос, обясни той.

Според Славов ценностите на енергийната политика не съвпадат с икономическите условия и правила, защото в момента електрическата енергия струва скъпо заради високите цени на природния газ и зелената енергия:

При това положение много компании напускат Европа и отиват или в Америка, или в Азия. Това са компаниите, които са свързани с много енергоемки процеси, каквито например е алуминиевата промишленост, стоманодобивната и целулозната промишленост. При това положение започва да пада относителният дял на индустрията в общия национален продукт.

Експертът подчерта, че цените на електроенергията могат да се променят само ако заработи единният енергиен пазар.

Според Славов добивът на шистова енергия може да доведе до намаляване на цените на енергоносителите: Цените на шистовия газ в Америка са пет пъти по-ниски отколкото в Европа. При всички положения ще доведе до понижение, ако започне експлоатация на шистов газ, но тя няма да е толкова ниска, колкото в Америка, защото са два различни мащаби, по различен начин населени континенти и мащабите на експлоатация са различни.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА