Last news in Fakti

12 Юни, 2013 21:19 1 741 0

Плевнелиев иска газова връзка с Централна Европа

  • газ-
  • росен плевнелиев

Пълноценното използване на потенциала на Кохезионната политика като фактор за икономически растеж в условията на криза и като средство за преодоляване на различията в развитието на страните-членки на ЕС е бил водещ акцент в двустранните срещи на президента Росен Плевнелиев с колегите му от Латвия, Словакия и Чехия – Андрис Берзинш, Иван Гашпарович и Милош Земан, съобщават от пресофиса на държавния глава.

Българският държавен глава е на работно посещение в Словакия по повод XVIII-та Среща на върха на страните от Централна и Източна Европа. Росен Плевнелиев бе категоричен, че отстояването на интересите на Европейския съюз като общност зависи и от способността му да отстоява интересите на страните от отделните региони.

Обща е била позицията на държавните глави, че в настоящата икономическа криза по-голямата свързаност между страните-членки на ЕС е ключ към стабилността и създава добри условия за икономически растеж в бъдеще. Като особено перспективна възможност българският президент е посочил разширяването на проекта за свързване на енергийните и газопреносните мрежи на Чехия, Словакия Унгария и Полша със страни от съседните региони и изграждането на общ енергиен пазар. „В момента Словакия изпитва недостиг на електрическа енергия, а България разполага с излишък, който не може да се реализира, именно поради липсата на подобни връзки“, подчерта Росен Плевнелиев. По думите на държавния глава свързването на енергийните системи на България с изграждащия се регионален енергиен пазар в Централна Европа е и въпрос на национална сигурност за страната ни. 

Свързването на Балтийските страни с региона на Черно море също е било обсъдено по време на срещата на държавния глава с президента на Латвия Андрис Берзинш.

Предстоящо посещение на държавния глава в Словакия по повод отбелязването на 1150-годишнината от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий е било договорено на срещата на Росен Плевнелиев с президента Иван Гашпарович. „И България и Словакия имат интерес към въвеждането на нови и иновативни производства и това създава много перспективи за разширяване на двустранното сътрудничество. Дунавската стратегия е друг фактор, който дава възможност за реализацията на общи проекти“, отбеляза президентът.

Ситуацията с чешката компания ЧЕЗ и резултатите от проверките на ЕК, Световната банка, ДКЕВР по цялата верига в българската енергетика беше във фокуса на срещата с президента на Чехия Милош Земан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА