Last news in Fakti

23 Май, 2022 16:13 3 570 9

Кристин Лагард с ясна индикация за увеличение на лихвите

  • кристин лагард-
  • икономика-
  • лихва-
  • европейска централна банка

Бъдещи покачвания на лихвата ще зависят от прогнозите за инфлацията, подчерта Лагард, уточнявайки, че темпът и общият размер на корекциите не могат да бъдат определени предварително

Кристин Лагард с ясна индикация за увеличение на лихвите - 1
Снимка: shutterstock

Европейската централна банка (ЕЦБ) върви към първото си повишение на лихвите от много години, като президентката на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард даде днес ясен сигнал за това, предаде ДПА.

Краят на програмата на ЕЦБ за обратно изкупуване на акции, чието предназначение бе да подкрепи икономическия растеж в еврозоната - може да се очаква след юли, написа Лагард в официална блог публикация.

Очаквам нетните покупки по програмата за обратно изкупуване на акции да приключат най-рано през третото тримесечие. Това ще ни позволи да повишим ставката на заседанието през юли, пише тя.

Въз основа на сегашната перспектива вероятно ще сме в позиция да сложим край на отрицателните лихви до края на третото тримесечие, твърди Лагард.

В момента лихвата по ключовия депозит на ЕЦБ е -0,5 на сто. Основната ставка за рефинансиране е нулева.

Лагард определя инфлацията като основен фактор за това. Тя нарасна неотдавна до рекордния максимум от 7,4 на сто в еврозоната, припомня ДПА.

Бъдещи покачвания на лихвата ще зависят от прогнозите за инфлацията, подчерта Лагард, уточнявайки, че темпът и общият размер на корекциите не могат да бъдат определени предварително.

Войната Русия - Украйна може да се превърне в повратна точка за хиперглобализация, което ще засили ролята на геополитиката за структурата на глобалните вериги за доставки, коментира тя. Така веригите могат да станат по-малко ефективни за известно време през транзитния период и да окажат постоянен натиск върху икономиката.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    9 3 Отговор
    Язди са Черния лебед!
  • 2 Пако

    19 3 Отговор
    ОКТОМВРИ ЗАПОЧВА КРИЗА 2 КАТО 2008.
  • 3 Сатана Z

    18 6 Отговор
    Увеличаването на лихвите значи,че положението започва да става безнадеждно.Високи лихви -безрабитица и колапс на бизнеса.
  • 4 Нанфо

    22 3 Отговор
    ВДИГАНМЕТО НА ЛИХВИТЕ Е НЕИЗБЕЖНО ,НО В МОМЕНТ НА ТАЗИ КРИЗА ТО ЩЕ КАТАЛИЗИРА ОЩЕ ПО ЗВЕРСКА КРИЗА.НЕ МИ СЕ МИСЛИ ЗИМАТА КАКВА ДРАМА ЩЕ БЪДЕ.БАНКИТЕ ЩЕ ВДИГНАТ ЛИХВИТЕ ПО ВЕЧЕ ДОГОВОРЕНИТЕ КРЕДИТИ ПОНЕЖЕ ИМАТ ПРАВО ЕДНОСТРАННО НА ТОВА.ПРОСТИЧКО КАЗАНО ПРИ ВДИГАНЕ НА ЛИХВАТА С 1 ПРОЦЕНТ ВАШИЯ КРЕДИТ ПРИМЕРНО ОТ МЕСЕЧНА ВНОСКА 600 ОТИВА НА 800.
  • 5 АлаLaБRepubblicaТа

    21 3 Отговор
    Кой ли си е купил апартаментче с ипотечен кредит и сега ще се озори? За един приятел питам добронамерено.

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Гост

    13 10 Отговор
    Много бързо забравихте Виденовата зима.Сега от септември ще усетите новите цени на парно,ток,храни,газ и све.Както каза Мая Манолова - тая зима ще е студена и гладна.Пак гласувайте за клоуни,сценаристи и чалгари.С фенерче ще го търсите Баце
  • 7 СЕЛЯНИН

    6 10 Отговор

    До коментар #5 от "АлаLaБRepubblicaТа":

    Много хора вече си купиха с кредит и ги изплатиха от 2008 ма. Да му мислят тези, които тепърва ще купуват.
  • 8 Това с лихвите беше...

    17 0 Отговор

    До коментар #5 от "АлаLaБRepubblicaТа":

    Ясно че ще стане, след ФЕД вдигна лихвите сега и ЕЦБ, заради високата инфлация нямаше как, за ноември готвят още едно вдигане на лихвите, тези които имат ипотечен кредит ще плащат по висока лихва, нищо изненадващо.
  • 9 Аз Кочо

    1 0 Отговор
    Не виждам тук коментарите на брокерите строителите и мекеретата дето ги подкрепяха само до преди месец. Как лихвите нямало да се вдигат скоро, как е хубаво да се теглят кредити щото инфлацията ги занулявала и такива глупости. Къде са сега тия икономисти и гагатели да кажат какво мислят. Няма ги останаха само глупаците с кредитите които им следваха инструкциите.