Last news in Fakti

10 Юни, 2013 08:35 1 980 0

Бивш шеф на АДФИ: Консултанти прибират парите за АЕЦ „Белене“

  • адфи-
  • аец белене-
  • теменужка петкова
Бивш шеф на АДФИ: Консултанти прибират парите за АЕЦ „Белене“ - 1
Снимка: БГНЕС

По счетоводни данни всичките разходи за АЕЦ „Белене” до момента възлизат на 1 млрд. и 300 млн., каза в „Здравей, България” по Нова телевизия бившият шеф на Агенция „Държавна финансова инспекция” (АДФИ) Теменужка Петкова, която смята, че е освободена от новата изпълнителна власт заради констатациите й относно проекта.

По думите на Петкова сериозна част от тези пари са отишли за консултанти. Тя обаче не твърди, че в консултантските екипи има политици, каквито случаи има в други сфери.

„Познавам много добре работата на агенцията, работя с желание, за това съм се учила”, каза в ефира на Нова ТВ освободеният ръководител на АДФИ. Петкова разказа как била повикана от министъра на финансите Петър Чобанов на третия ден от управлението на новото правителство и помолена да си подаде молбата за напускане. Като мотив за това било изтъкнато създалото се около нея напрежение в последните месеци.

Теменужка Петкова е убедена, че в основата на отстраняването й е констатацията, че цената на електроенергията се дължи на харчовете за АЕЦ „Белене”.

„Във връзка с този проект се натъкнахме на изключително сериозни нарушения”, посочи финансовият инспектор. По думите й такива са констатирани през периода от 2006 г., от сключването на споразумението с ‘Атомстройекспорт’, до март 2012 г., който е обхванала проверката. Част от тях са свързани със Закона за обществените поръчки. В докладите на АДФИ били включени всички нарушения, не само онези, извършени от предходни правителства.

„Нашите проверки във връзка с проекта АЕЦ „Белене” започнаха през есента на 2009 г. Те не са извършени дни преди референдума за ядрената енергетика”, заяви Петкова, чиято длъжност по принцип е мандатна, а мандатът й изтичаше през 2014 г.

Теменужка Петкова уточни, че договор за изграждането на АЕЦ „Белене” няма, а само споразумение, в което се казва, че двете страни ще продължат преговорите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА