23 Юни, 2022 15:28 3 214 11

В българската ИТ индустрия се работи със страст

  • ит индустрия-
  • it индустрия-
  • itogether.bg-
  • баском

Компаниите от БАСКОМ разказаха подробности за двуцифрения ръст на сектора на годишна база и отбелязаха, че единствената причина растежът да не е още по-голям, е липсата на кадри за индустрията

В българската ИТ индустрия се работи със страст - 1
Снимка: БАСКОМ

В българската ИТ индустрия се работи със страст и няма никакви културни различия със Западна Европа. Зад това послание се обединиха участниците в първата среща от инициативата ITogether.BG на БАСКОМ, която цели да развива глобалната общност на българските ИТ професионалисти по света и да позиционира България като качествена световна ИТ дестинация.

В срещата, която премина в CEO Networking формат, се включиха на живо и онлайн компании и професионалисти от София, Враца, Троян, Детройт и Стокхолм. Повечето от тях имат опит и извървян професионален или образователен път в чужбина, но са избрали България за основно място на своето ИТ развитие. На мнение са, че в България се чувстват у дома, че Балканският полуостров има потенциал да бъде лидер в ИТ индустрията, а за младото поколение в момента България изглежда много по-добро място за живот, отколкото преди 20 години, когато родителите им са емигрирали.

Компаниите от БАСКОМ разказаха подробности за двуцифрения ръст на сектора на годишна база и отбелязаха, че единствената причина растежът да не е още по-голям, е липсата на кадри за индустрията. Те представиха пълната палитра от компании в сектора – старт-ъпи, малки, средни и големи, български и международни, продуктови и такива в сферата на услугите. Всички те предлагат разнообразни възможности за работа по иновативни и интересни проекти. Представени бяха и различни модели на частни образователни академии, организирани от самите компании в подкрепа на цялостния образователен процес в сферата на информационните технологии в България.

„В бранша има място не само за програмисти, но за всякакъв тип бизнес и креативни професии. Ние не само работим и живеем в България, но и се опитваме да подобряваме средата с множеството проекти и инициативи на БАСКОМ, ориентирани към образование, развитие на бизнес процесите, предприемачество, партньорства между компаниите, диалог с институциите и много други. Търсим начин да покажем всичко това и на българските ИТ специалисти в чужбина и да им кажем: „Не е страшно, вълнуващо е! И искаме да сме заедно!“, каза Бистра Папазова, член на УС на БАСКОМ, инициатор на ITogether.BG и CEO нa компанията coBuilder International, която бе домакин на срещата.

За инициативата ITogether.BG

ITogether.BG е надграждане на инициативата ЗАвръщането на БАСКОМ, насочена към българите в чужбина. ITogether.BG се появява в резултат на бурното развитие на ИТ сектора през последните години и от желанието ни да работим още по-активно за изграждането на общност от български ИТ специалисти на глобално ниво.

Основните цели на ITogether.BG са да провокираме желание в участниците да работят за ИТ компании в България и да ги подкрепим в процеса на вземане на подобно важно решение; да им представим развитието на сектора и възможностите за професионална реализация в България; да изградим глобална общност от български специалисти в сферата на ИТ, която постоянно обменя опит и се превръща в естествен посланик на България като качествена световна ИТ дестинация чрез канали в социалните мрежи и различни събития; да направим „видими” личните истории на нашите участници, като по този начин чрез медиите, социалните мрежи, собствените ни и партньорските канали покажем позитивния пример на образования, висококвалифициран, успешен и допринасящ за обществото ИТ специалист.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Страстите са за кревата !

    9 6 Отговор
    Тук става дума за пари и мозък. Нема по-голема страст от парите !
  • 2 Тотото

    12 1 Отговор
    Ай ти сектора е пълен с писачи на кодове безидейни и посредствени. За да не е хейт и да е безпочвено, ползвам по задължение софтуер писан от БГ .... За една справка в таблица кликам 68 пъти, въпреки, че ясно и еднозначно е уточнено какво и защо трябва да бълва като информация, и имаше тасреща поглед с разбиране. Та да си пишат кодовете за детски игри и за ел прозорци на някоя върхова индийска кола и да не се пенят много
  • 3 лекувам наркозависимост

    9 1 Отговор
    ши станеш програмист ама програма с метадона ....
  • 4 угйхв

    16 1 Отговор
    Една важна причина IT сектора в БГ да се развива е това че не изисква сериозна инвестиция. Наемат една сграда(не е задължително), раздават по едно лаптопче наемат хора и почват. Утре ако не им изнася, пренасочват към друга държава за отрицателно време и айде чао. С други думи, добре вирее дори в корумпирани и нестабилни държави. Не е кат да напрят завод за стотици милиони и на 4 години нов да им иска процент, данък спокойствие и т.н.
  • 5 Охлаждане

    9 1 Отговор
    Като ги налази Инспекцията по труда и ще вият на умрело...
  • 6 хехе

    14 0 Отговор
    Хаха работим и живеем в България, но повечето фирми не са Български! :)
  • 7 страстен ай-ти-го-свърши специалист

    15 2 Отговор
    бе-ге-ай-ти-го-свърши-индустрията накратко: цял ден бъркане по дупките, лигавене по чатове и онлайн срещи, тук-там преписване на код от нета - тва е страстта
  • 8 А сега де

    8 0 Отговор
    За страст не знам, но половината от тия на снимката за заспали, онзи в дъното със зелената риза даже и похърква:) А щом нямат никакви културни различия със Западна Европа можем да се сетим къде са били миналата събота:)
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 страстни са

    9 0 Отговор
    Защото са маша на неолиберализма, без ангажимент. Приличат ми на орките от мините на Айсенгард, по страстта, де.
  • 11 ганю

    0 0 Отговор
    абе ще работите или ще се таковате