Last news in Fakti

8 Май, 2022 16:25 3 825 41

Софтуерната индустрия - притегателен център за завръщащите се от чужбина българи

  • itogether.bg-
  • баском-
  • ит индустрия

В края на юни в Пловдив и София на участници от цял свят ще бъдат представени разнообразни ИТ компании и техните проекти

Софтуерната индустрия - притегателен център за завръщащите се от чужбина българи - 1

Демографската драма на България се засилва с всяка изминала година. Последното преброяване изведе наяве стряскащият факт, че населението на страната е намаляло с над 840 000 човека. Повече от половината от тях - близо половин милион души - са емигрирали в търсене на по-добър живот извън България. И макар медиите често да ни показват историите на завърнали се успели, главно млади хора, тенденцията за масово завръщане на емигранти обратно към България, е по-скоро илюзия. Случаите са пренебрежимо малко на фона на огромното количество икономически емигранти от България, които заливат Западна Европа. Ако все пак има добра новина на фона на тази мрачна картина, то тя е в това, че завръщащите се към България хора макар и малко, в повечето случаи са добре образовани, силно мотивирани и с шанс за реализация в сектори с висока добавена стойност за българската икономика. А най-видим е този процес в софтуерната индустрия.

Според данните на годишното изследване на Българската асоциация на софтуерните компании /БАСКОМ/ през 2021 г. се наблюдава крехка устойчивост на тенденцията новонаетите в софтуерните компании да са българи, завърнали се от чужбина, като в някои компании достигат до 13% от общия брой служители. Причините за това са много: секторът е един от най-бързоразвиващите се през последните години, българските софтуерни компании са с добра репутация, предлагат качество и работа за интригуващи проекти на световно ниво. Не е за пренебрегване и фактът, че средната брутна месечна заплата в сектора надхвърля 4800 лв., което осигурява на един ИТ специалист в България стандарт на живот, сравним в този в Германия и Великобритания. Като добавим към това и емоционалните причини, свързани с близостта до дома, семейството и приятелите, ИТ секторът се очертава като най-притегателната сфера за завръщане в България.

Провокирани от всичко това от БАСКОМ не стоят и не чакат ИТ специалистите сами да се завърнат, а им предлагат проактивно да ги подпомогнат във вземането на подобно решение. Това стои в основата на инициативата ITogether.BG, която дава възможност на ИТ специалисти – студенти и работещи в сферата на софтуерните технологии - да се запознаят от първа ръка с бурното развитие на сектора в страната през последните години. Те ще могат лично да се информират относно възможностите за професионално развитие у нас и да станат част от глобалната общност на български професионалисти по света, ангажирана с позиционирането на България като качествена световна ИТ дестинация.

Това ще се случи по време на среща на живо в България в края на юни в градовете Пловдив и София, където на участниците от цял свят ще бъдат представени разнообразни ИТ компании и техните проекти, а хора от ИТ бизнеса ще им разкажат повече за местната екосистема и предприемаческа култура, ще ги потопят в начина на живот в бранша и ще ги срещнат с техни колеги, вече завърнали се в България.

По този начин от БАСКОМ се надяват не непременно да върнат тези хора в България, но да продължат да изграждат общност от български ИТ специалисти на глобално ниво и да поддържат силната им свързаност с нашата страна.

БАСКОМ кани всички, които имат интерес към инициативата, да кандидатстват, като подробности може да се намерят на сайта на организацията.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Директора

    43 24 Отговор
    Скоро всички ще ядем програми и ще пием компютри и флашки.
    Аман се каза с тая софтуерна индустрия. А храна от къде, кретени???

    Коментиран от #10, #24, #26, #39

  • 2 asd

    12 5 Отговор
    ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сатана Z

    18 17 Отговор
    Мислех,че всички завърнали се от чужбина Българи са вече милионери и няма да се налага да търсят работа?
    Ако са добре на Запад,както всички тук твърдят,защо трябва да се връщат в държава,в която един хляб е 2.50 лв а литър олио е 7—8 лева?

    Коментиран от #16

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Грульо

    13 12 Отговор
    Наесен, га на запад пак им налупат маските и започнат да ги бучат, още ще се завърнат.

    Коментиран от #20

  • 10 д-р Косев

    29 7 Отговор

    До коментар #1 от "Директора":

    Има ли кинти, има и храна, и жилища и всичко останало. Тайванците и сингапурците не сеят ориз, но не съм чул да гладуват. От друга страна, украинците са едни от най-големите производители на храна в света и са по-бедни и от бг чукундурите. Така че залягай над учебниците и гледай да вденеш нещо ако не ти се копа с мотиката за жълти стотинки.

    Коментиран от #28

  • 11 По добре е..

    7 4 Отговор

    До коментар #3 от "Мъж за развитие":

    Да се казва че си руснак! По мъжко звучи ☺

    Коментиран от #14

  • 12 Заминаващ

    38 4 Отговор
    "Завръщащите се българи" са като извънземните, всички говорят за тях, но никой не ги е виждал.
  • 13 Remark

    28 2 Отговор

    До коментар #3 от "Мъж за развитие":

    Защото допуснахме един комплексар от Учиндол да бъде ментор 30 години на младите българи.

    Коментиран от #31

  • 14 Личен опит

    6 11 Отговор

    До коментар #11 от "По добре е..":

    Има разлика между руснак от учебниците по литература и руснак в реалния живот. В сравнение с реалните мишока Радев е исполин.
  • 15 има различни

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мъж за развитие":

    Проблема е в тях. Най вече в теб. Аз не се срамувам защото нямам причина да се срамувам.
  • 16 Мюмюн

    6 10 Отговор

    До коментар #7 от "Сатана Z":

    Теб всички те знаем, че си руZки на деп еняк. Така, че недей да "ръсиш мозък". Понял?
  • 17 А кога?

    6 5 Отговор
    Земеделската индустрия - притегателен център за завръщащите се от чужбина българи
  • 18 Анонимен

    11 1 Отговор
    Търсят се ентусиасти да работят 1000-2000€. България в същото време става все по-скъпа за живот държава с индийско население.
  • 19 Или пък не

    4 2 Отговор
    Или просто хората си седят удобно на някой остров с добра интернет връзка и си цъкат код... но като се замисля май софтуерната индустрия по света е развита и като че плаща повечко от повечето български компании.
  • 20 Аз знам, но ти едва ли

    10 2 Отговор

    До коментар #9 от "Грульо":

    Аз не съм помирисвал маска от миналата есен, а иглите бяха препоръчителни в страната, която живея. Да не забравя - всички тестове бяха безплатни, а медицината е БЕЗПЛАТНА и се прилага с последната излязла технология и медицински научни изследвания. Не мисля, че ще се върна в гетото БГ за да си мисля, че съм по-защитен и ми е по-евтино или че съм големия тарикат.

    Коментиран от #30

  • 21 Алибаба

    8 4 Отговор
    Кажете, какво е съотношението завръщащи - заминаващи, за да знаем дали да се радваме или не. Всеки втори ИТ, а кой ще сее и жъне? Всичко внос и хора и плодове и животни. Светли бъднини.

    Коментиран от #25

  • 22 БЪЛГАРЧЕ ДА СЕ НАРИЧАМ

    3 2 Отговор
    ПЪРВА РАДОСТ Е ЗА МЕНЕ 😄😃😂😁😀😊☺😅😆
  • 23 1199

    3 0 Отговор
    А защо не работят то плажа на Бали???
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Спри

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "Директора":

    Ми хората учат и работят, като те мързи какво мрънкаш, че някой се е напънал 5г и сега изкарва повече пари, това е новия свят. Като не те кефи си живей в 19-ти век да бачкаш в някоя леярна от 12 годишен по 10 часа смени и успех в живота. Пък яж каквото има..

    Коментиран от #32

  • 27 Пешо

    3 0 Отговор
    Връщаха се докато правителствата имаха ангажимент да държат данъците ниски, сега топ талантите коимат повече работни възможност отколкото време ходят в Дубай и Малайзия
  • 28 сороснерес

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "д-р Косев":

    бяхме 9млн. сега няма и 6млн...а ви говорите само за 800.000 хл. къде са други 2млн....от каква статистика ги вадите..ако четеш нашата дори сме станали повече...

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Само питам

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Аз знам, но ти едва ли":



    Ако не е тайна, би ли споделил коя е тази западна държава, в която медицинските услуги са безплатни и ковид ваксините не са били доброЗорни?


    Коментиран от #34

  • 31 Мунчо

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Remark":

    Епа, щото сме много "умни" за това! Сега сърбате попарата и те така... 😅
  • 32 Мунчо

    6 3 Отговор

    До коментар #26 от "Спри":

    Хахахаха... Абе господинчо, знаеш ли че "леярите", заварчиците, водопроводчици, строители, стругари и т.н. все професии, които са много "нежелани" вече какви пари си докарват?! И ти говоря за тук в България, а за навън няма и да споменавам! Така, че чукайте си по клавиатурата и утре като викнете майстор да ви ремонтира нещо, защото вие сте "специалист" и не можете да си цапате ръцете с "мръсна"и недостойна работа, да не се чудите защо си докарва по 250-300 лв. надник... 😅

    Коментиран от #36

  • 33 БазаДанни

    6 1 Отговор
    "Не е за пренебрегване и фактът, че средната брутна месечна заплата в сектора надхвърля 4800 лв., което осигурява на един ИТ специалист в България стандарт на живот, сравним в този в Германия и Великобритания" ... на един ягодоберач или чирак дърводелец..., а и не всички ИТ специалисти взимат по 4800+ лева у бегето.

    Коментиран от #37

  • 34 Отговарям веднага

    2 3 Отговор

    До коментар #30 от "Само питам":

    Дания
  • 35 саш

    6 2 Отговор
    в един момент нуждата от програмисти ще спадне,просто няма да има кой да потребява толкова много виртуални измишлиотини, айде ако строително моделиране примерно и така нататък е добре, но пък за там ти е нужна силна държава с ресурси и ориентирана към традиционните семейни ценности политика, и изграждане на общество , а пред военен хаос за който са ни запътили, ако ще се програмира за военни цели, то па един стандарт ще имаш че и 100000 заплата няма да ти донесе щастието /спокойстие , то от тука и инфлационните кризи принципно
  • 36 Спри

    1 3 Отговор

    До коментар #32 от "Мунчо":

    Господинчо, аз през свободното си време правя коли, мога да заварявам, да ремонтирам, да изработвам нови детайли, но монтьора от долната улица не може да "чука по клавиатурата" . Та ти си чукай главата
  • 37 ИТ спец

    8 1 Отговор

    До коментар #33 от "БазаДанни":

    Взимам 4500 и да ти кажа нищо не осигурява с тия цени вече. Плащам 750 ипотека, карам 20 годишен Опел, понеже съм графа "богат" и детска градина за детето няма - 800 лв, гориво 200 лв, а даже не ходим никъде освен на работа. Сметки 250 лв. Храна 500 лв, домашни потреби 100 лв, дрехи за детето 100 лв, поддръжка за колата средно 300 лв на месец , кредити 600 лв, да заделя нещо за детето 200 лв да има спестявания и туй то. От 2 години не сме ходили на почивка и няма и да ходим..

    Коментиран от #38, #41

  • 38 очевидец

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "ИТ спец":

    Да ама ходиш гладко избеснат, имаш си модерна любовница,.. чанта на рамо
    Какво друго,... ами щом не можеш да се побереш в РЗ свивай разходите,.. просто икон.правило
  • 39 Разбирач

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Директора":

    ‘фащай мотиката!
  • 40 Не ви ли омръзна да го пишете

    0 0 Отговор
    След 2 -3-4-5-20 месеца пак същото...като че ли мозъците ви са изветрели и единствената мисъл, която се удря в кухите ви черепи е ..."има недостиг на ИТ специалисти за огромни заплати"..."ще наемем бежанци"..
  • 41 Предложение

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "ИТ спец":

    Смени колата с по-нова и дори да изплащаш и нея, разходите ще са по-ниски и няма да се тревожиш кога ще те остави на пътя или дали ще запали. И за децата е по-сигурен нов автомобил да ги вози.