28 Юни, 2022 20:56 1 564 10

Единствено в България не се покрива постковидното възстановяване

  • спа-
  • нзок-
  • албена-
  • чила мезоси

Здравната каса да започне да покрива постковид възстановяването

Единствено в България не се покрива постковидното възстановяване - 1
Снимка: М. Богданова ©

България е единствената страна в Европа, която предлага постковид възстановяване в СПА и медикъл СПА центрове, и в която Националната здравноосигурителна каса не го покрива. Това заяви Чила Мезоси главен секретар на Европейската СПА асоциация в рамките на конференция по темата, която се провежда в курортния комплекс Албена.

40 институции в страните от Европейския съюз се занимават с постковид лечение и възстановяване, посочи Чила Мезоси, като се позова на най-новото проучване на Европейската СПА асоциация, уточнява БНР.

Тя подчерта, че България е на картата на медикъл и СПА дестинациите, но единствената разлика с останалите страни е, че възстановяването се заплаща от пациентите. Като успешен пример за това бе посочена Словакия, където 20 медикъл СПА центрове са напълно заплатени от здравната каса. Подобна е ситуацията и в Люксембург и Исландия. Чила Мезоси каза още:

"Искам да подчертая още веднъж, че продуктът, услугите, компетентността и потенциалът за използване на природните ресурси са налични в България, но трябва да се работи за по-добро сътрудничество (в сектора)/ и за убеждаване на здравното министерство и здравното осигуряване, за да има по-добър резултат".

Добре е Здравната каса да започне да покрива постковид възстановяването, защото това спестява средства от бюджета за лечение на пациентите, подчерта Чила Мезоси.

Тя посочи, че обичайно престоят в центровете за възстановяване след Covid е 2 седмици. Особено внимание се обръща на респираторните проблеми, където България има много климатични курорти и в планинатаq и на морето, на второ място са неврологичните проблеми, сърдечносъдовите заболявания и психичното здраве, каза още Мезоси.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 2 Отговор
    защото НЗОК деиства като бяла мафия

    Коментиран от #10

  • 2 Абе вие не разбрахте ли, че

    25 1 Отговор
    българските лекари/доктори не се интересуват от вас, а от парите, които ще вземат покрай клиничната пътека???
  • 3 Да,бе

    16 0 Отговор
    Покрива се само утилизиране то на пациенти с ковид и без ковид.Българското здравеопазване е сбъднатата мечта за крайното решение с унтерменшен,че даже и си плащаме за геноцида.
  • 4 Фалшивия вирус ли бе

    7 4 Отговор
    Какъв ковид бе, циркаджии...
  • 5 Не не

    7 0 Отговор
    Най-добре да изкъртят накоя-друга пейка - няма по-добра ковид терапия.
  • 6 Дуньо простия

    12 1 Отговор
    Айде почна се пак, за някви пари да се мрънка... Налапване нямат...
  • 7 Мамул

    7 1 Отговор
    Ковида ви изпи акъла!
  • 8 Онзи

    8 1 Отговор
    Тея циркаджииски ковид номера не вървят вече. На хората им просветна.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.