Last news in Fakti

3 Август, 2022 15:09 7 213 62

Заливат пазара с гръцки дини, тонове българска продукция остана на полето

  • гръцки дини-
  • дини-
  • любимец

Няма контрол на вноса от страна на държавата, разходите са скочили с 30-40% при двойно по-ниски изкупни цени

Заливат пазара с гръцки дини, тонове българска продукция остана на полето - 1
Снимка: БГНЕС

Тонове дини останаха по полето заради липса на пазари. Евтина гръцка продукция измества трайно родното производство. Няма контрол на вноса от страна на държавата, разходите са скочили с 30-40% при двойно по-ниски изкупни цени. Такава е равносметката в разгара на лятото на Янко Янев, един от големите производители в Любимец.

Той обработва 110 дка площи, засети със сортовете "Соренто" и "Романза". Стопанинът, който е в бизнеса от 10 години, разказа, че през миналата година изкупната цена на дините е била 30 стотинки за килограм, а сега е 10-15 стотинки. Той пресмята, че средните разходи за декар възлизат на 1000 лева, което означава, че изкупната цена за килограм трябва да е поне 25 стотинки, а сега се продава на загуба.

Въпреки сложната ситуация в сектора Янев успява да реализира около 500 – 600 тона собствена продукция на вътрешния пазар, основно по борсите в Пловдив и Пазарджик, при среден добив 5 тона от дка.

"В София няма дини от Любимец, няма родно производство, всичко е от Гърция от години. Къде са търговските вериги, къде е държавата", пита стопанинът, цитиран от БНР.

Евросубсидиите за производство на плодове и зеленчуци у нас са изключително ниски. В същото време в съседна Гърция получават много повече средства от ЕС за развитие на сектора, подчерта Янев.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Все нашата продукция

    96 10 Отговор
    Е скъпа а хората бедни. Е как става така. Само шефа май иска да печели и затова няма кой да му работи на бостана

    Коментиран от #57

  • 2 Последния Софиянец

    50 42 Отговор
    Много ми хвалят гръцките дини ама са гола вода.Едн а позната ми докара от Гърция,нищо особено.

    Коментиран от #20

  • 3 Така ще е!

    82 7 Отговор
    На гърците им дават големи субсидии! 30%от тях отиват за някой политически извисен и останалите 70 за стопанина! А тук дават два пъти по малко пари на декар, но падишаха политик казва 50-50! Гърка работи за субсидиите, реколтата не го интересува, квото излезе, а тук не излезе ли, свършен си!
  • 4 Зззз

    55 17 Отговор
    Купувам си бълг. дини ,но гръцките са по сладки. Преди много години нямахме база за сравнение и българските ми бяха много вкусни.По принцип предпочитам българската стока ,но има и доста добри вносни попадения.
  • 5 Пич

    78 15 Отговор
    Конкуренцията е здравословна , и не трябва да се спира ! Всичко това се дължи на алчността на нашите ! Предполагам всички сте виждали гордо забита табела , с надпис - българска диня ! А цената - двойно и тройно на пазарната ! Ами - да си ги изхвърлят !!!
  • 6 честен ционист

    28 35 Отговор
    Гръцките дини са хибрид с тиква.

    Коментиран от #7, #9, #61

  • 7 ай каква неграмотност

    43 15 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    Е как така е хибрид с тиква?????? Ако нямате, какво да казвате, не го правете тука....

    Коментиран от #11, #14

  • 8 ттт

    63 2 Отговор
    за да стане вкусна динята трябва да се спре поливането 2 седмици преди да започне да зрее. Да, ама не. Тарикатите поливат до последно за да станат по-големи. Резултатите са налице.
  • 9 Татарина

    23 7 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    А тъй татьовото кажи им, няма празно при теб! Я кажи какъв хибрид е смакедонеца? Татар и българин или татар и куманин!
  • 10 Красимир Петров

    42 17 Отговор
    Гръцките дини са по евтини и по вкусни
  • 11 Човека е болен малко

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "ай каква неграмотност":

    Мисли се за македонец и потомък на Сашо меката китка, и Филип Кьоролсунтабелта!
  • 12 Голем смях

    63 15 Отговор
    В ЕС има свободно движение на стоки и услуги.Затова е съюз.Всеки има право да продава навсякъде .Значи в Гърция може да произведат евтини дини,а в България не може.Ще ядем тогава гръцки.Защо в Швеция не произвеждат слънчоглед ..Ами не става .Защо ние нямаме маслини..Да произвеждат това от което ще спечелят ,а не да реват.Боли ме швепса дали динята е испанска,гръцка или българска .Важното е да е евтина.Ами забранете тогава на българите да ходят и на гръцкото море...Държавата ви виновна,а не бетона и мизерията.

    Коментиран от #13, #37

  • 13 Елементарни разсъждения

    58 3 Отговор

    До коментар #12 от "Голем смях":

    Не е важното да е евтина, а да е хубава, защото като дадеш 5лв за диня и я изхвълиш, значи си откъм женската страна... А що се отнася до субсидиите, трябва да сме благодарни на госпожа Кунева и компания и да ги замеряме с дини от тук до Брюксел.
  • 14 ХХ16

    24 1 Отговор

    До коментар #7 от "ай каква неграмотност":

    Верно е неграмотност, но лъха от теб.

    Методът на присаждане на диня върху тиква придоби широко разпространение в умерените ширини, където топлолюбивата диня не затопля почвата достатъчно за пълно узряване, докато присаждането повишава студоустойчивостта на културата. Основната причина, която предизвика присаждането на диня е нейната много деликатна коренова система, която не се чувства добре дори при + 18 ° C.
    Ако няма какво да кажеш, не го прави тук! Едно "Извинявам се" върши работа.

    Коментиран от #16

  • 15 Мен

    44 0 Отговор
    Да ама 1 лв за кг. диня малко много идва то една диня излиза колкото едно пиле ....
  • 16 това ми е пределно ясно,

    16 2 Отговор

    До коментар #14 от "ХХ16":

    само че едно е присаждане на тиква и съвсем друго хибрид с тиква.... В бившите съветски републики ги присаждат на някакви тръни и казват, че такава сладка диня няма по света....
  • 17 Аааааа

    46 4 Отговор
    Прав е производителят - той създава от нищо-нещо, а накрая получава нищо, вместо да вземе своето и развива поминък. От друга страна кой ще обясни разликата от 0.15 лв. изкупна цена и 0.80 лв. продажна за крайният клиент? Нормално ли е? Много печалбари на гърба на трудовият човек, а накрая клиента плаща сметката. Високи цени, ниско потребление.
    Скъсяване на веригата и прекратяване на спекулата "ценообразуване".

    Коментиран от #19

  • 18 Анонимен

    17 0 Отговор
    Най-вкусни са дините от Харманлийско, с тънки кори, сладки, но на пазара ги няма. Дали има производители, градинари, някой от Харманли, ако ни чете, да ни пише. Не стават на други места. Миналата година имахме, но тая година нещо не вързват. Много работи зависи, место, почва, топлина, обгрижване, поливане... То ако беше така, всеки щеше да е градинар. Изисква се умение, същото е и с животновъдството. БМБ даде субсидии на неговите хора и от крави станаха мишки и ги предадоха на месокомбината. Умря човека. Бог на го прости ЧЧ. Хванал пимака над 100 крави и.. Как беше. Готвача кове обувките.. И обратното. Кво не мина през главите ни.
  • 19 ттт

    23 1 Отговор

    До коментар #17 от "Аааааа":

    Добруджанските не са за изхвърляне. Там вода за поливане много няма, дините са по-малки и по-вкусни. София обаче е далече и трудно се намират по пазарите.
  • 20 Реалист

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Значи турски не си ял:)
  • 21 Мнение

    10 14 Отговор
    Купувай дини само от Фантастико. Там са български дините. Много са хубави, а и можеш да видиш какво купуваш, защото се продават на половинки. Не е реклама, потребител съм.
  • 22 пенсионер

    19 4 Отговор
    Няма значение ддали е гръцка или турска.Важно е да е сладка и ефтина! Киро Дърдорков
    от ПП гладен съм.Пари няма.
  • 23 Анонимен

    28 6 Отговор
    По улиците много дебели млади хора срещам. Всичко е от храната. Еко имаше храна при бай тодор живков. От каужланд взех едно зърно слънчогледаво, посяха го и стана над 4,5 метра високо. Идва от запад, с тиквите е същото. Една тиква достига до 10 и нагоре килограма, сенето от Холандия. И с доматите е същото. Един домат тежи над 2,3 килограма. И не всеки по пазарите ви предлагат качествена домашна стока, слагат много тор, а не трябва, същото е и с животните, за да наддават прасета и др. Зги инжектират. Молете се за здраве, че и лекарите са на преклонна възраст.
  • 24 Варна

    29 4 Отговор
    Нашите ги продават за 1 лев килограма , ами ще ядем гръцки за по 50 ст , и са вкусни !
  • 25 Анонимен

    10 6 Отговор
    Така е, дали гръцко или турско, да трупаме килограми и да заприличаме на угоени прасета.. Това ми е зет ми.. Казва старицата, тя финна, готина, а зетя над 2 метра, тежи 300 кила, развисен, мръсен, но количката до горе пълна с меса през жегите хохо
  • 26 Сатана Z

    25 2 Отговор
    В София всички производители на дини са ръждиви Роми.И всички дини са от Любимец на цената на луканката.И от какъв зор ще трябва да си купувам от Ромите ? Да ги насърчавам да произвеждат или да прекупуват?
  • 27 Телевизия Бобов дол

    24 4 Отговор
    Стига сте ревали колко била скъпа или сладка динята ами следващата година хванете мотиката и си произведете собсствени . И тогава ще оцените и вкус и цена .

    Коментиран от #34

  • 28 Анонимен

    9 5 Отговор
    Най добре е земя от общината. Да си над 50 г, да си сееш за семейството и поне знаеш, какво ядеш, с месото е същото, но много се крадеше, но откак бе Рашков спряха, които бяха. Гербдпс земи дават от кадастър общини на приближените, а не стават за чеп зеле, а що да се мъчат, като пенсиите им са вече 4 хил, а ще станат 6800 бглева. Комунистите открай време си е така. Не дават. А др не можеш я купи на свободни цени. Минало свършено. Нищо не може да се направи. Нищо. Има хора родени за градинари, животновъди, но не им бе дадено. Жив геноцид спрямо определени хора.
  • 29 ежко

    26 5 Отговор
    Е...така се получава когато сме в ЕС и има субсидирано производство с различни по големина субсидии!Кой ни е крив,че се хванахме да играем игра с написани от други правила?Сега като приемат и РСМ -спираме да произвеждаме и домати.Затова забравете саденето -този който е посадил тази година, догодина ще сади нещо друго.Зърно например!Там може и да му излязат сметките.При дини,круши, ябълки /и др. култури със силно асиметрични субсидии /, няма да стане!
    Затова казвам и винаги съм повтарял - ЕС с теза правила е вреден за България!За 100 милиона взети субсидии , се обезмисля производството на селскостопанска продукция поне на 20 милиарда, която не се произвежда!Затова -садил, гледал, взел субсидиата и всичко ще си остане на полето -нешрибрано и нереализирано, а догодина изобщо няма да се посади /или ще се посади, ще се вземе субсидията и до там /!
  • 30 Перо

    15 1 Отговор
    А какво ще каже досегашния земеделски министър от най-лицемерната и продажна партия БСП?
  • 31 Анонимен

    19 1 Отговор
    Района на дините в БГ е Харманли. Свиленград. Ивайловградско. Но в ивградско селата ги напуснаха. Нямаха ток вода. Ставаха дини сладки, но остаряха хората и отидоха в съседни села, а там дини не стават. Остаряха. Те са гладни по селата. Но от балкана слизат и след години може би нещо ще се случи, раждайки деца. Иначе в тези балкански ивайградски краища е трагедия. Няма млади хора. Отиват да учат в Сф Пд и там остават завинаги.
  • 32 Пламен

    19 0 Отговор
    Вчера един на,н,го продава дини във Варна на 1.30лв за килограм,е ще му изгният от стоене,ама не му идва на акъла,че цената е в космоса...
  • 33 гръцките дини са много

    17 6 Отговор
    по-сладки и хубави. Българските са много по-скъпи и тъпи, кръстосани с тиква и пълнени с вода за да тебат. тарикатлъците на бегедебилите им разказват играта. Начекнаха се! Няма как да си купувам нещо скапано само понеже е БГ.
  • 34 Къде?

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Телевизия Бобов дол":

    в Борисовата градина?

    Коментиран от #40

  • 35 грешен код от картинката

    18 3 Отговор
    Накоро правих измерване на нитратите на гръцка диня - от 60 мг допустими имаше 350мг. По-добре да пия вода отколкото да ям диня. С пъпешите е същата работа.
  • 36 Тоя говори

    4 4 Отговор
    пълни глупости. На женския пазар всички дини са от Любимец. И продавачките така казват.
  • 37 ежко

    12 0 Отговор

    До коментар #12 от "Голем смях":

    Дринго, ако субсидията е несиметрична, ще произвеждат евтино и още как!Това ,че цената е ниска не означава,че себестойността е ниска!Просто една дебела субсидия я покрива!Откакто сме в ЕС ние не изнасяме!Не садим!Не произвецдаме имено заради несиметричните субсидии!Затова испанеца може да кара стока до бългасия, а ние не можем да караме до Испания!Нащич пазар е 200км от мястото на производство,максимум!Сег акато почнеш да внасяш и торове /бая скъпи/ съвсем ще я закършим!

    Коментиран от #39

  • 38 Истината

    17 6 Отговор
    "Заливането" с гръцки дини не може да бъде избягнато, защото сме единен пазар с Гърция и другите страни от ЕС. Така, че целият този рев е напразен и единствено налива вода в мелницата на анти ЕС формациите. Производителите трва да се научат да се сдружаватза да имат по-малко разходи и да имат обща политика към търговците на едро. Както и да произвеждат по-качествена продукция.
  • 39 Само питам

    15 1 Отговор

    До коментар #37 от "ежко":

    Ами какво правеха досега и какво правят българските депутати в Европарламента? Да си чул някой от тях, които иначе се правят на големи патриоти да се е Борил за по-големи субсидии за българските производители?
  • 40 Телевизия Бобов дол

    11 1 Отговор

    До коментар #34 от "Къде?":

    Не , излез от панелката и се върни на село ! Гаранция че имате 150 - 200 квадрата къща и 2 декара двор . Не е срамно човек да се върне към корените си и сам да си произвежда храната вместо да чака на магазина .

    Коментиран от #51

  • 41 Охо-бохо

    16 0 Отговор
    Защото субсидията се взима при посаждане. "Ценко Чоков" сади, взима субсидията и пуска ромите да работят в бостана. Каквото изкарат като дини го продават за себе си. Не търсят качество, търсят голям добив и висока цена. И аз трудно купувам диня. С чанта и диня нагоре към къщи и като я отрежа жълта и мека и обратно надолу към казана. С парите си правя излишен труд и нерви и ги губя. В Гърция субсидията е след реализация на стоката
  • 42 Селянин

    11 4 Отговор
    Прочетох че някакъв производител-.диод изчислил-1000 лева му били разходите на декар за дините(????)Две пръскания-20 лева ,2,3 поливания-30 лева.Общо -50 лева.Тия за какви ни вземат,бе?Пиша това защото всяка година си произвеждам от 200 квадрата,поне 300,400 кг дини.

    Коментиран от #44

  • 43 бай пантелеймон наследникът на бай иуп

    2 0 Отговор
    египетските дини са най хубави !
  • 44 Телевизия Бобов дол

    6 6 Отговор

    До коментар #42 от "Селянин":

    Съгласен съм че си селянин но от земеделие хал хабер си нямаш - мислиш че всичко е ей така " ори мели яж " .

    Коментиран от #45

  • 45 Селянин

    8 1 Отговор

    До коментар #44 от "Телевизия Бобов дол":

    Я ми кажи тогава откъде идват 1000лв. разход на декар .В цифри,моля.Гражданино..

    Коментиран от #47, #49, #56

  • 46 Бай Тошо

    2 5 Отговор
    Турци и румънци намерили решение, докато не си продадат личната стока няма внос
  • 47 Мамул

    7 1 Отговор

    До коментар #45 от "Селянин":

    От либераст аргументи да чакаш е като от ....писмо. При големите бостани има и разход за мургав персонал.
  • 48 Няма такава държава

    2 0 Отговор
    Те затова ги продават на 70 80 Ст.. да ви имат разликата
  • 49 Гражданка съм

    8 2 Отговор

    До коментар #45 от "Селянин":

    Ама все си мисля, че има обработка на почвата, купуване на семена, отглеждане на разсад, вероятно на закрито и топло, после засаждане, па и някакво там окопаване да не ги задушат треволяците и ред работа още, докато ги набереш и нахвърляш у камиона. Ако гледаш няколко декара и на работници трябва да плащаш. Видяхме някои неща от задължителните бригади едно време, та горе-долу знаем, че хлябът не излиза направо от фурната.
  • 50 Все някой друг е виновен

    5 2 Отговор
    Като потърсих "Янко Янев дини Любимец" в Гугъл знаете ли какво излезе? Нищо. Само клонинги на тази статия. И ти се биеш в гърдите, че си голям производител като не си си направил труда да си направиш прост уебсайт с адрес и телефон за връзка?
  • 51 да бе да

    1 4 Отговор

    До коментар #40 от "Телевизия Бобов дол":

    500 квадрата къща и 20 дка двор. Ти в кой свят живееш? Не живея в панелка и ми е по-евтино да си платя диня по лев килото, отколкото да копая.

    Коментиран от #55

  • 52 СКАПАНИТЕ ДИНИ В БИЛА И КАУФЛАНД СА

    2 0 Отговор
    НА ЛЕВЧЕ ------- НЯМА ДА КУПУВАМ ТАЯ ГОДИНА И ГРАМ !
  • 53 БЛЪСКАТ СЪС СПРИНЦОВКАТА УРИНА

    3 1 Отговор
    И ТЯ УЗРЯВА ВЕДНАГА - МНОГО СЛАДКИ ...................
  • 54 НикогаПовечеСДС-Чума

    5 2 Отговор
    "Кой не скача е червен Четиридесет и пет години стигат." Помните ли!?
    По Татово време нямало демокрация и банани! Държавата се месила ,не давала да има пазарна икономика и пречела на частния бизнес!
    Сега наскачахте ли се!? Опомнихте ли се,Тъ Па Ци!?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Телевизия Бобов дол

    3 2 Отговор

    До коментар #45 от "Селянин":

    Това че ме караш да ти обяснявам елементарни неща за земеделието потвърждав твърдението ми че си безхаберен по темата ! 110 декара нива не е като твоите 200 квадрата хоби бостанче !
  • 57 Истината

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Все нашата продукция":

    Шофьор на тир съм и много пъти съм доствял дини от Гърция, за да разберете кква е истината ще ви споделя. В Гърция производителите получават субсидии за произведен и ПРОДАДЕНА стока, разговарял съм с гърците и казват така "аз трябва да продам дините на 5 цента мог да ги продам дори и за 2 цента, важното е да ги продам. След което субсидия та ми изплаща разликата т. е. Идеята на субсидиите е да падне цената за потребителя. В Бългрия както винаги всичко е на обратно" наши" хора получават субсидии на калпак без дори да знаят какво в звмвделие, а истинските производители не получават въпросните субсидии както в Гърция и затова се получават фалити и не може да са конкурентно способни понеже у нас субсидиите не се разпределят правилно.
  • 58 Смех

    5 1 Отговор
    Сори ама в гърция динята има вкус на диня а българските мязат на тикви макар и сладки, краино време е да се търси качествен продукт а не да извозиш клиента
  • 59 За протокола

    10 0 Отговор
    В Гърция пари се дават за подкрепа на селското стопанство, а у нас - за къщи за гости. Затова те имат зеленчуци, които ни продават, а ние имаме тарикати, с луксозни къщи построени от Европа. Добре е да научим чия е идеята за т.нар. програма "Къщи за гости" за развитието на селските райони.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Некой си

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    Амитя и главата ти ехибридна тиква, ама не придиряш много
  • 62 От Швеция

    1 0 Отговор
    Тук дините и пъпешите , са на една цена от 1,2 до 3,5 евро,
    има всякакви ,и гръцки ,те са малко лигави,
    а иранските са най-вкусни,
    дали им дават субсидий не знам!
    Знам само ,че имат двойно повече транспортни разходи,
    и въпреки всичко продават!
    Това, че цената е такъв широк спектър ,
    говори за конкуренция без корупция!