Last news in Fakti

27 Юни, 2013 15:26 1 544 0

UK с рекордни залежи от шистов газ

  • великобритания-
  • шистов газ-
  • добив
UK с рекордни залежи от шистов газ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Резервите от шистов газ във Великобритания могат да са много повече от първоначално очакваното, съобщава Би Би Си.

Британската геологическа служба е получила задачата да изчисли количеството газ, намиращо се  под скалите между Ланкашър и Йоркшир.

Според проучването, в скалите е възможно да се помещават 1300 трилиона  кубически фута, като все още не е ясно колко от тях ще могат да бъдат извлечени.

Министрите са принудени да обявят финансовите ползи за общините, където хидравличното разбиване- спорна техника за извличане, се извършва.

По последни информации,  много вероятно е британското правителство да създаде планове за допълнителни данъчни стимули, насърчаващи инвестициите в придобиването на шистов газ. Планира се и улесняване на процеса по получаването на разрешителни за сондажи.


Придобиването на шистов газ революционизира промишлената индустрия в САЩ. Британците обаче не са сигурни дали същият процес би могъл да се повтори и в тяхната страна.

Според изследователи, британската геология е много по-сложна от американската, като разходите по дренажа  вероятно ще бъдат много по-високи.

Все още не е ясно каква част от газа ще може да бъде възстановена, като различни сондажни фирми са на мнение, че ще могат да извлекат около 10% от залежите.

Ако прогнозите се окажат точни, това ще рече, че Великобритания ще разполага с много по-високи енергийни запаси от 3000-те милиарда куб. фута, които нейните граждани консумират всяка година.

Критиците на инициативата твърдят, че процеса по извличане на горивото може да предизвика земни трусове и замърсяване на водните запаси.

Въпреки това, сериозни притеснения буди очакваният доклад от  държавния енергиен регулатор, за който се очаква да предупреди, че рисковете за спиране на електрическата мощност постоянно се повишават, тъй като излишния капацитет на енергетиката в Обединеното кралство се е стопил значително.

В своя преглед на разходите, министъра на финансите Джордж Осбърн обяви, че правителството планира  данъчни промени с които да постави Великобритания в челните редици по експлоатация на шистов газ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА