16 Август, 2022 10:26 5 011 25

Сушата унищожи стотици декари царевица и слънчоглед

  • суша-
  • слънчоглед-
  • царевица

И през есента е прибрана по-слаба реколта

Сушата унищожи стотици декари царевица и слънчоглед - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Резките климатични промени и силното засушаване този сезон предизвикаха сериозни проблеми с част от зърнената реколта в страната. В Южна България стотици декари, засадени с царевица и слънчоглед са унищожени.

"Климатичните промени и проблеми, които очаквахме, отдавна са факт, от година на година нещата стават по-лоши. След като през есента имахме много проблеми с есенните култури, особено в Южна България и прибрахме 30-40% по-слаба реколта, възлагахме големи надежди на пролетните култури, най-вече на слънчогледа", разказа Ангел Вукодинов, член на асоциацията на зърнопроизводителите.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не знам дали да вярвам!

    46 0 Отговор
    Нещо май ми мерише на спекула, точно с олиото ли? Хм. Я да проверим?
  • 2 Дааа бе!

    55 3 Отговор
    Сушата виновна и "глобалното затопляне"?! А защо разрушихте хидромелиорациите от татово време? Всичко беше уреголирано и организирано. Сега е безвъзвратно унищожено и то нарочно. Бях проектант точно в хидромелиорациите.

    Коментиран от #8, #12, #16

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 тикви лакуми

    26 3 Отговор
    Колко лошо, бях си поръчал Майбах и сега ...няма< ще си купя нещо друго Ферари или Ауди!
    Горките земеделчета, трябва да събираме капачки и за тях!!!
  • 5 Лост

    20 1 Отговор
    Че колки са стотици декара?Нищо работа.
  • 6 Зелен Демократ

    6 4 Отговор
    Супер!
  • 7 ВАНГЕЛИЯ ПЕТРИЧ

    35 0 Отговор
    СУША ЛИ???? ОТ КЪДЕ ИДВА СУШАТА???? ДЪРВЕНАТА МАФИЯ ИЗСЕЧЕ ГОРИТЕ, ПАЛИ КАКВОТО Е ОСТАНАЛО И ПОСЛЕ РЕВЕТЕ ЧЕ Е СУША. ЗАСАДЕТЕ ОТНОВО ГОРИТЕ И ОТРЕЖЕТЕ РЪЦЕТЕ НА ДЪРВЕНАТА МАФИЯ И НЯМА ДА ИМА СУША.

    Коментиран от #11

  • 8 Абсолютно точно

    26 3 Отговор

    До коментар #2 от "Дааа бе!":

    През соца хидромелиоративният сектор на България е бил основополагащ за икономиката. Развитието му достига близо 1,2 млн. ха (хектара) в края на 80-те години , след което бележи тотална разруха.
    " НРБ са съградили и управлявали над 235 напоителни системи, които са проектирани да обслужват над 740 000 ха поливни площи. Хидромелиоративната инфраструктура включва 168 язовира и водоема с общ капацитет от 3,1 милиарда кубични метра вода, 168 напоителни помпени станции, 6 435 км открита канална мрежа и 9 269 км подземни тръбопроводни мрежи. По това време реално годните за напояване площи възлизат на 537 500 ха, от които по-малко от половината (247 300 ха) се захранват гравитачно, а останалите (290 200 ха) – помпено. Още повече, близо 157 539 ха напоявани площи са оборудвани с отводнителни мрежи както от открити канали, така и от подземни дренажи. Където не е възможно естествено отводняване, събраните от дренажната мрежа води се отвеждат помпено (чрез 94 помпени станции).

    Общата дължина на отводнителните канали възлиза на 2 334 км, а на дренажите съответно на 11 192 км. В допълнение към съоръженията за напояване и отводняване, близо 81 728 ха земеделска земя е защитена от вредно въздействие на водите (наводнения) посредством 635 км защитни диги, включително 268 км по течението на река Дунав. Коригирани са речни корита с обща дължина от 3 164 км. Около 3 000 малки язовира предоставят допълнителен водосъхраняващ обем."
    Към днешна дата реално напояваните площи
  • 9 Абсолютно точно

    22 1 Отговор
    Към днешна дата реално напояваните площи са нищожни, и всичко съградено е разрушено. За това сме в зависимост от годината и валежите.
  • 10 оня с коня

    19 2 Отговор
    Министъра каза че Реколтата на зърно в момента е много добра,тия от Ю.БГ се оплакват?И какво са примерно 1000 дка за цяла Южна българия?Тук въпросът е че Юга се опитва да сее нещо което е Приоритет на Добруджа,вместо да си сее Зеленчуците и Плодовете,които виреят най-добре там.

    Коментиран от #15

  • 11 СУША ПРЕЧИНЕНА ОТ НЕНАЯДЕНИТЕ

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "ВАНГЕЛИЯ ПЕТРИЧ":

    суша а? колко пожара в горите бошуват днес???? кой ги пали и обезлесява България??? Суша, за сушата има виновни но няма наказани!!!! КОГА ЩЕ НАКАЖЕТЕ ВИНОВНИТЕ????
  • 12 Поздравления

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "Дааа бе!":

    Поздравления! Съвършено точен коментар - няма какво да се добави! Не сушата, а човешката глупост и алчност унищожиха тези посеви само, че отново ни облъчват с мантри и заклинания.
  • 13 Пинокио

    13 1 Отговор
    Започна се реването .Пак ще се дой държвата от мастите зърнопроизводители.
  • 14 Лозар

    10 1 Отговор
    Пролетта кат почна войната ,цената на слънчогледа скочи в небето. Водени от ламтеж бая хора засяха доста, въпреки ,че преди години се бяха отказали,защото климата вече не го позволява. Ами добър ден. Пак ще избиете разходите ,споко
  • 15 Да дааа

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "оня с коня":

    Зеленчуците и плодовете искат работа и най вече поливане .С тези субсидии на много места където не виреят житни култури сеят без да си правят труда да пребират засятото.По тези места дори не орат с плугове използват само брани при сейтбата .Макар да се отнася за малка част от засятата площ си е тарикатска работа измислили са го деволетата от сателита се вижда че земята е обработена и престои плащане на субсидии.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Отговор на втори коментар

    10 1 Отговор
    До 2 То има райони ,където вода за пиене няма ,ти за поливане говориш.

    Коментиран от #20

  • 19 Ивелин Михайлов

    4 1 Отговор
    В отговор на кризата, най-големият Исторически парк в света до Варна утроява своята земеделска продукция за да постигне по-ниски цени в село Неофит Рилски с новия проект за чиста храна - "Храна от село."
  • 20 Виж коментар-8

    11 0 Отговор

    До коментар #18 от "Отговор на втори коментар":

    В Белгия под къщите имат резервоари за дъждовна вода, след което я използват предимно за градините си. Същото бе и в България с язовирите - за поливните площи и т.н. -хидромелиорациите
  • 21 Калмук

    11 2 Отговор
    Ами това е днешното земеделие - когато продавт "Нека пазарът определя цената" ... Когато торят и пълнят резервоарите "Аууу лош пазар ... цените високи - дайте субсидия" . Масово се садят "мързеливи" култури с почти нулев ръчен труд ... прибират субсидията за ЗАСАДЕНИ площи ... и, ако стане-стане, ако пък не,какво им пука - нали парите вече са "усвоени" ?! ... Поливка ли ?!?!?! На село имаше помпена станция, която качваше вода еот Огоста за поливка на градините и царевицата ... Всичко бастисаха ... де що има тухла и желязо - всичко окрадоха. Едно от малкото неща, за които съжалявам за онова време са точно хидромелиорациите.
  • 22 крис

    10 2 Отговор
    НИЩО,ЩЕ НИ ДОКАРАТ С ЕДНО КОРАБЧЕ ОТ УКРИЯ.
  • 23 Лъжлив Съби

    9 1 Отговор
    Вие май говорите в надпревара и просто не се чувате! Само преди десетина дни крещяхте, че Сте нападнати от вредители и Държавата Ви приведе 20млн. Сега пък, тези нападнати от вредители посеви нямали вода за поливане! Къде е истината?
    Известно е обаче, че реколтата ще се изнесе и цените на хляба и олиото ще литнат в галактиката!
  • 24 Ачик

    1 0 Отговор
    И да нямаше суша,щяхте да намерите хиляди други причини за да завишите цените.Не се оядохте.Вечно ревете и ламтите!!!
  • 25 Ачик

    2 0 Отговор
    И да нямаше суша,щяхте да намерите хиляди други причини за да завишите цените.Не се оядохте.Вечно ревете и ламтите!!!