Last news in Fakti

18 Септември, 2022 19:04 3 497 46

Ричард Ран: Плоският данък в България е пример за разумна политика

  • ричард ран-
  • плосък данък-
  • българия-
  • разумна политика

Това, което не беше предвидимо и всъщност напълно неочаквано преди тридесет години, е, че много от бившите страни в Източна Европа, които са били част от Съветския съюз или са били под съветски контрол, се превърнаха в едни от най-свободните и успешни в икономическо отношение държави, казва експертът

Ричард Ран: Плоският данък в България е пример за разумна политика - 1
Снимка: БГНЕС

Институтът „Фрейзър“ и редица други мозъчни тръстове току-що публикуваха годишния икономически доклад за света. Авторите на доклада измерват икономическата свобода по редица показатели, сред които размер на правителството и данъчно облагане, правна система и права на собственост, стабилни пари, свобода на международната търговия и регулиране.

Това се казва в анализ на председателя на Института за глобален икономически растеж и на MCon LLC-Ричард Ран, публикуван във „Вашингтон Таймс“ и цитиран от БГНЕС.

От 165-те измерени държави първите три са предсказуеми - Хонконг (1), Сингапур (2) и Швейцария (3). И долните - Аржентина (161), Сирия (162), Зимбабве (163), Судан (164) и Венецуела (165) - също бяха предвидими, плюс икономически казуси като Куба и Северна Корея, за които липсват надеждни данни за класация. За съжаление, това е последната година, в която Хонконг ще бъде включен, тъй като данните са отпреди икономическото поглъщане от страна на КНР.

Това, което не беше предвидимо и всъщност напълно неочаквано преди тридесет години, е, че много от бившите страни в Източна Европа, които са били част от Съветския съюз или са били под съветски контрол, се превърнаха в едни от най-свободните и успешни в икономическо отношение държави.

Седемте държави, изброени по-горе, са в първите 20 % от държавите в света по икономическа свобода. Те се нареждат по-високо от много големи държави, които често се считат за икономически свободни, като Германия, Испания, Швеция, Италия и Франция. Повечето от другите бивши комунистически страни, като Полша и Унгария, се нареждат в първите 50 % по икономическа свобода.

В резултат на икономическата свобода реалните доходи също нараснаха бързо, така че повечето от тях вече са със средни доходи - което е рязка промяна спрямо бедността, в която бяха затънали по времето на Съветския съюз. Въпросът е: "Защо те се справят толкова добре?" Всички те са имали някаква форма на пазарна икономика, преди да бъдат завладени или доминирани от Съветския съюз; и след като са преживели социализма или комунизма, те са виждали неговите провали ежедневно. Въпреки цензурата, повечето граждани на тези страни бяха наясно, че животът в Западна Европа и Америка става все по-добър, докато тяхната мизерия продължава година след година с малко подобрение.

Когато Желязната завеса падна, повечето хора в засегнатите страни преживяха рязък спад в икономическото си благосъстояние, защото колкото и лош да беше социализмът, той все пак осигуряваше нисък минимум, а новите частни пазари все още не бяха започнали да функционират. Но много бързо местни и чуждестранни предприемачи усетиха възможностите и започнаха да създават продуктивни предприятия, като например ресторанти.

Тези държави бяха фалирали, така че повечето от регулаторните органи и дори много данъчни служители загубиха работата си. Така нямаше кой да прилага старите разпоредби, а новите правила тепърва щяха да се установяват, така че почти всичко беше позволено. Естония беше може би най-добрият пример за бърза конструктивна промяна. Когато страната получи пълна независимост през 1991 г., народът ѝ избра един блестящ млад професор по история, Март Лаар, който обичаше да казва, че единствената книга, която някога е чел по икономика, е "Свободен да избира" на Милтън Фридман.

Г-н Лаар каза, че това му звучи добре, така че естонците продължиха и го направиха. Както се очакваше, международните бюрократи от Световната банка, МВФ и отделите за външни работи на големите държави препоръчаха да не се пристъпва към икономическа свобода. Но новите лидери като г-н Лаар разбираха, че тези организации се опитват да защитят старите си правомощия и територия, поради което съветите им често бяха правилно пренебрегвани.

След като работих в редица страни в икономически преход, бях изумен колко много млади икономисти, които срещнах там и които никога не бяха излизали от родните си страни, бяха успели да се сдобият на черния пазар с копия на трудовете на Фридман, Хайек и други икономисти, занимаващи се със свободния пазар. В по-голямата си част те отхвърляха препоръките на кейнсианците и икономистите социалдемократи, защото, както често ми казваха, техните идеи бяха твърде близки до политиката на командване и контрол на социалистите.

Томас Джеферсън е казал, че за да се запази свободата, са необходими революции на всеки 25 години. Той е разбирал, че бюрокрациите - дори и с добри намерения - стават задушаващи и потискащи и от време на време трябва да бъдат изхвърлени и да се започне наново. Това се случи с бившите комунистически и социалистически държави - парите свършиха и бюрократите напуснаха или бяха уволнени. Валутите станаха безполезни, тъй като нямаха подкрепа и липсваше полиция, която да следи за спазването на данъчното законодателство - което означаваше, че държавните дългове не могат да бъдат изплатени и трябваше да бъдат отписани.

И до днес много от бившите социалистически страни имат едни от най-ниските съотношения на дълга към БВП в света и са много по-стабилни във фискално отношение от повечето големи държави. По време на световна финансова криза те ще са последните, които ще фалират или ще прибегнат до хиперинфлация. Повечето държави въведоха по-разумни нови данъчни системи с ниски или дори плоски данъчни ставки. В България има обикновен плосък данък от 10 % както върху корпоративния, така и върху личния доход.

В много страни бюрократичният пласт отново бавно се разраства, както от вътрешния натиск за „програми“, така и от чужди правителства и международни организации, които се опитват да наложат правила, унищожаващи свободата – всичко това в името на опазването на околната среда и борбата с финансовите измами. Възстановяването на икономическите свободи може да изисква нови революции.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 36 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ранът

    119 6 Отговор
    Е правилен. Измряха и емигрираха 3 милиона. .
  • 2 Вервайте

    123 8 Отговор
    Този "ликвидатор" ще се пържи в ада,редом с Горбачов.
  • 3 Петков

    108 5 Отговор
    Кошмарът на българите, сатрап! Ето на кого да благодарим вечно!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 див хищнически комунизъм

    19 60 Отговор
    Човекът, когото българските комуняги и ченгесари не послушаха, а предпочетоха да заведат България на дъното.

    Коментиран от #15

  • 6 Сталин

    50 3 Отговор
    Писмо на братята Ротшилд
    Вие просто храните банкерите.
    "Всичко в по план, защото те са проектирали системата.Щеше ли да има Първа световна война,ако банкерите не бяха там ,за да го направят със заеми и на ДВЕТЕ страни?Те създадоха системата ,за да обслужват себе си и хората,от които се нуждаят да поддържат системата на място.
    "Малцината , които разбират системата, или ще бъдат заинтересовани от нейните печалби ,или ще бъдат толкова зависими от нейните предимства,че няма да има опозиция от тази класа,докато от друга страна,огромната маса от хора,умствено неспособни да проумеят огромното предимство, което капиталът извлича от системата,ще понесе своите тежести без оплакване и може би без да подозира че системата е враждебна на техните интереси.

    - The Rothschild brothers if London writing to associates in New York,1863

    Коментиран от #22

  • 7 Страхотно

    46 6 Отговор
    Всичко е супер само да нямахме и толкова крадливи политици....и толкова опростачено население
  • 8 ТаУмВзе

    75 4 Отговор
    С тоя започна Последната национална Катастрофа. Още малко и приключваме Официално. Друго няма как да стане.
  • 9 дедо йоцо гледа

    75 3 Отговор
    Докато се изпълнява плана на едноокия, все ще сме си зле. Политиците са главните изпълнителите на пъкления заговор.
  • 10 Това е една злокобна шега

    70 3 Отговор
    Правилен данък за геноцид на българското население. Американско психо. Изтекли мозъци, ограбени ресурси, рекет на натрупаното чрез закуп на ф16, опростен и оскотял народ. Браво, браво господине, дано ви мине!
  • 11 Беловеца

    49 2 Отговор
    И на другото око, лента да сложиш ,амин.
  • 12 Ненормалник

    44 2 Отговор
    Да те няма пропаднал шарлатанин
  • 13 антиджУмбист

    38 2 Отговор
    "се превърнаха в едни от най-свободните и успешни в икономическо отношение държави"
    така е! погледнете територията! а бе, що... !
  • 14 АНОНИМЕН

    61 3 Отговор
    Плоският данък е най големият узаконен грабеж в демок.ни история.Ако беше нещо хубаво, защо не го въведат в Сащ, Германия, Франция и другите напреднали държави. ТАМ КЪДЕТО УПРАВЛЯВА ОЛИГАРХИЯТА И МАФИЯТА С ПОСТАВЕНИ ЛИЦА ИМА ПЛОСЪК ДАНЪК.
  • 15 го шо

    19 6 Отговор

    До коментар #5 от "див хищнически комунизъм":

    вземи да се прегледаш. предполагам, имаш тежки здравословни проблеми, не ми се вярва да си толкова не.остър, това просто не е възможно.
  • 16 Ръб

    45 4 Отговор
    Изчадие адово!!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Едноокоят Жо,с Д пред Жо

    13 3 Отговор
    Добре че,ми няма само еното око.Иначе не моа уцеля тоалетен.
  • 19 ха ха

    24 4 Отговор
    боцнат от рогатия
  • 20 Серящият Бик

    46 2 Отговор
    Ако се чудите кой ни разруши държавата - ето го
  • 21 ОБЕКТИВНИЯ

    40 4 Отговор
    ТОТАЛНО ПОГРЕШНА ТЕЗА ОПРОВЕРГАНА ОТ ЖИВОТА!
    В ЗАПАДНА ЕВРОПА ИМАТ ПРОГРЕСИВЕН ДАНЪК И СА НА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ ОТ НАС!
    ГЕРМАНИЯ,ШВЕЙЦАРИЯ ФРАНЦИЯ, ИТАЛИЯ И МНОГО ДРУГИ ДЪРЖАВИ.
  • 22 Пич

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Сталин":

    Нещо си объркал, ама като цяло е верно

    Коментиран от #28

  • 23 Край

    17 1 Отговор
    Тоя па за 30 г. не му ли порасна ново око бе.
  • 24 ОБЕКТИВНИЯ

    24 3 Отговор
    ПРЕДЛАГАМ ДА ВЪВЕДЕМ ПРОГРЕСИВНИЯ ДАНЪК ЗА ТОЛКОВА ВРЕМЕ КОЛКОТО Е И ПЛОСКИЯ ДА ВИДИМ РЕАЛНО КАК ЩЕ ВЪРВЯТ НЕЩАТА И ТОГАВА ДА РЕШИМ НИЕ, А НЕ ДА НИ НАЛАГАТ! ПРИ ВСИЧКИ ПОЛОЖЕНИЯ ЩЕ Е ПО ДОБРЕ!
  • 25 Планът

    46 1 Отговор
    Планът Ран -Ът! Обаче въпреки него още сме живи! Ти да видиш. Май излязохме костелив и проклет народ. А трябваше по план вече да сме някъде 3 милиона, нали?

    Коментиран от #34, #43

  • 26 Джак Спароу

    20 0 Отговор
    Много лъже колегата.
  • 27 123456

    1 9 Отговор
    Видяхме, че е така, много сте прав за всичко.
  • 28 Сталин

    11 0 Отговор

    До коментар #22 от "Пич":

    Това е превода от Гугъл ,ако искаш мога да го пусна оригинала на английски,но последния път от факти го изтриха
  • 29 КОНТРАТА

    33 1 Отговор
    Е този престъпник закопа България!
  • 30 Баба Ванга

    24 1 Отговор
    Господ го е показал, че е зло и го е наказал.
  • 31 Запознат

    15 3 Отговор
    Комира на колабороционистите соросоиди петоколонници.

    Коментиран от #33

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ами..

    15 0 Отговор

    До коментар #31 от "Запознат":

    Не комира, а идула!!😂
  • 34 Планът

    22 2 Отговор

    До коментар #25 от "Планът":

    посочва 2030г. като краен срок. Има цели 8 г. още, в които да ни ликвидират. И като гледам май ще успеят.
  • 35 Адам Хилтън

    18 0 Отговор
    Говорят за "свободен пазар" пък ни наложили икономически план и те.
  • 36 Тома

    13 0 Отговор
    И така му го навлече че едното му око изтече
  • 37 гнс22

    15 1 Отговор
    Назряло е време да се върне прогресивния данък.
  • 38 Без да имам садистични наклонности,

    23 0 Отговор
    на този ще му извадя и другото око, без да се замисля!
  • 39 Напротив

    19 1 Отговор
    И защо "Плоският данък в България е пример за разумна политика"? Да обслужва американските фирми ли, да плащат смешен данък? Плоският данък обслужва големите фирми! Плоският данък отваря още повече ножицата между бедни и богати.
  • 40 Мнение

    17 1 Отговор
    Прогресивният данък е правилното нещо за България и трябва да се въведе колкото се може по-скоро, иначе бедните ще стават още по-бедни, а богатите още по-богати.
  • 41 yaйтнойз

    5 1 Отговор
    У скотия дали плащаш или не плащаш данъци се газиш у лай.. фекални шествия. Мое си милиардер у швейцарски франкове ма излезеш ли на 300 метра от имота и ти се докендза.. и си се насраЛЛЛ. Мое си милиардер кмет на ню йорк и да се лъзнеш на копитото доде събираш малини.. е така случайно. И ше те носат на ръце до пирогов.

    Демек мили ми смехурковци. Качеството на живот не се определя само от наличното. То е една съвкупност от бая неща. Его ако даяна се беше шибнала на траянови врата още след 30 секунди да са я преджобили... След минута мое и да са я .. абе сложна тема
  • 42 Моряка

    12 1 Отговор
    Този тип,дето ни планира да останем 5 милиона,отново ни мисли доброто.Плоския данък така добре сплотява вълците и агнетата,че понякога едните изяждат другите.Познайте кой кого.
  • 43 Моряка

    10 1 Отговор

    До коментар #25 от "Планът":

    Ще станем 3 милиона,не се безпокой.Още две три Херо Мустафи и готово.Накрая ще остане единдтвеното българче- Пасито.

    Коментиран от #44

  • 44 yaйтнойз

    7 0 Отговор

    До коментар #43 от "Моряка":

    То па едно българче...
  • 45 Алооо

    12 1 Отговор
    Пълен боклук. Планът Ран,разката България . Мястото му е в Белене...
  • 46 Циник

    0 0 Отговор
    Един от убийците на България. И Факти му дават платформа да ръси сатанинските си мнения. Нямам думи...