Last news in Fakti

14 Октомври, 2022 20:06 7 264 26

Георги Ангелов: Ето защо цените на природния газ падат

  • природен газ-
  • втечнен природен газ-
  • чирен-
  • газохранилище

Гърция и България също строят нов терминал в Александруполис

Георги Ангелов: Ето защо цените на природния газ падат - 1
Снимка: БГНЕС

България надмина заветните 80% запълненост на газохранилището в Чирен, но по-интересното е, че запълването продължава с висок темп, така че до края на месеца е реалистично да се надмине и 90% запълненост. Така България ще се приближи до средноевропейското ниво, което към момента е 91.67% и продължава да расте, макар и умерено. Засега нещата се движат според оптимистичните прогнози (песимистите твърдяха, че без руски газ въобще не могат да се запълнят газохранилищата дори на 80%, камо ли над 90% - но ето че може).

Това коментира във "Фейсбук" икономистът Георги Ангелов.

Германия, една от най-проблемните страни от гледна точка на зависимост от руски газ дори надмина 95% запълненост на газохранилищата и се доближава до съседните Франция и Полша (98%) и Белгия и Дания (близо 100%).

Но това не е всичко. Освен пълни газохранилища, европейските страни инвестират и в нова инфраструктура, за да могат да получават допълнителни доставки на газ. Нидерландия миналия месец откри новия терминал за втечнен газ в Емсхавен (построен за рекордно кратко време), Финландия и Естония до няколко седмици също ще открият новия терминал в Инга, Германия строи поне 7 терминала, може би 2-3 ще тръгнат още тази зима. Гърция и България също строят нов терминал в Александруполис и т.н.

Увеличава се и свързаността - например, България завърши газопровода до Гърция, а Полша завърши газопровод до Дания и Норвегия. И, ключово, на 13 октомври беше рестартиран стар газопровод с капацитет от 100 гигаватчаса на ден, по който Франция започна да доставя газ за Германия. Това е много полезно, тъй като Франция има терминали за втечнен газ и по този газопровод газът може да стига до Германия, която все още няма нито един терминал.

Някои енергийни компании използват и по-екзотични начини да се подготвят за зимата. Например, газови компании наемат танкери, пълнят ги с втечнен газ и ги закотвят в морето в очакване на високото потребление през зимата. А някои планират още по-екзотични проекти - наемат плаващи електрически централи, които произвеждат ток от газ, мазут или други горива и могат бързо да се инсталират на всяко пристанище. Турската компания Karpowership (която има флотилия от такива кораби-електроцентрали) обяви, че е в преговори с четири европейски държави за зимата. Плаващите централи могат да произвеждат до 2 гигавата електричество и цената на тока е доста по-ниска от пазарните цени в момента.

Но най-интересното в ситуацията на енергиен дефицит е, че в момента едновременно газохранилищата са пълни, а потреблението на газ е ниско, защото зимата не е започнала. Това създава свръхпредлагане на газ и съответно цените падат. В момента отчитаме най-ниската цена на природния газ в Европа от края на пролетта, въпреки че доставките на руски газ драстично намаляха и са почти нулеви. Булгаргаз също се възползва от ситуацията и успя да постигне по-добра цена при доставките на газ за следващия месец.

Разбира се, за максимално добра цена трябва да имаме запазени слотове на терминал за втечнен газ - което ще ни даде достъп до световния пазар и ще можем да се възползваме от конкуренцията между множество доставчици. В тази връзка е важно следващата седмица Булгаргаз да участва на годишния търг на Ревитуса и да успее да резервира слотове за цялата следваща година. Междувременно, трябва да ускорено да се завърши и новия терминал в Александруполис, за да не зависим от слотове и ограничен капацитет.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    24 18 Отговор
    Жорка,говори с цифри,а не със заклинания.

    Z

    Коментиран от #6

  • 2 Русофил

    12 11 Отговор
    Ребятата си искат денгите, ама шефовете викат не продаваме газ и паре няма.
  • 3 българин

    33 13 Отговор
    е, бацето дванайсет години не можа ли да ги направи тези неща, за да не зависим само от руснаците. ама явно са му пълнили гушката и той е нямал полза да го прави.
  • 4 един от многото

    27 6 Отговор
    Падат защото крадците от Булгар газ ги изчаткаха през мръсните ръчички!
  • 5 един

    30 23 Отговор
    Всяко зло за добро,и без руски газ съмва,а Русия ще изгуби европейския пазар завинаги!Това вероятно и Путин го е разбрал,затова и от два дена тръби и сън не го хваща,Турция щяла да бъде газов хъб на Европа и още от този сорт!
  • 6 Рошко

    21 19 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Газ има, ротшилд печата ли печата и да обясни защо тогава цените не вървят надолу защо има стачки, сигурно щото от кравария идват все и пари напечатани от нищото взети на кредит и току виж сме станали Европата под краварски флаг (май вече сме)
  • 7 черния

    31 16 Отговор
    Миналата година газта беше 12 лв/МВт. Сега е 300 и продълчава да пада. Добре ли ви е?

    Коментиран от #11

  • 8 Инфлацийката не забравяй

    9 9 Отговор
    Лятото ще поевтинее, но зимата е пред нас.
  • 9 Стига лъжи

    23 15 Отговор
    Кажи колко струва ,а не разтягай лукуми в %. Затова и потреблението на газ в БГ е никакво с оглед цената.Всички големи предприятия ползващи газ затвориха заради високите цени .Комисията предлага намаление на цената,защото няма купувачи ,а Чирен е запълнен със скъп газ.Всички знаем,че Топлофикация София няма пари да плати и отново ние данъкоплатците ще трябва да се бръкнем за да е топло и комфортно на Софийските психодесни обединени в сектите ДСБ—ДБ—ПП и т.н.

    Коментиран от #10

  • 10 Кое предприятие е затворило заради

    27 20 Отговор

    До коментар #9 от "Стига лъжи":

    цените на газа? А, ушанко? Рашисткият троляк лъже като сумасшедший...
  • 11 един

    15 5 Отговор

    До коментар #7 от "черния":

    Беше,докато Путин не взе да затяга газовия кран,следствие на което цената започна да расте твърде рязко!
  • 12 Софиянеца

    16 11 Отговор
    Газта не е евтина 250 лв mw.h с ДДС, евтина газ беше пролетта 60 лв от Газпром с ДДС 72 лв на mw.h.

    Коментиран от #14

  • 13 леле - мале...

    20 10 Отговор
    Газта поевтинява и защото руските тролове масово твърдяха, че ще мръзнат и няма да се къпят. Така търсенето намалява, цените още и газ ще има за всички нас от сърце!
  • 14 я па тоя

    14 14 Отговор

    До коментар #12 от "Софиянеца":

    Оди си при Газпром, никой не те спира!

    Коментиран от #17

  • 15 Гого

    15 2 Отговор
    Брей! Вече съм спокоен. Само не мога да разбера като е толкова евтин газа и ще продължава да пада и положението е цъфтящо защо цените на парното не намаляват. Цените на горивата се движат нагоре. Включително и на метана. Потребителските цени на падат. Нали се качваха заради скъпия газ? Цените на тестените се вдигат. И има ли нещо,което да намалява? Кага пуснаха азерския газ, кога напълниха хранилището в чирен? Нали беше някъде към 30% запълнено? Абе объркани обяснения на икономистите. Много ала, много бала. Мижи да те лажем.
  • 16 газ от фацебок

    16 6 Отговор
    Падат щото с падането на пп и дб, паднаха посредниците и прекупвачите на газпромовски газ, дето надуваха цените за лична печалба.

    а доколкото четох в бизнесинсайдър септември, и изказване на гръцки министър, газа по гръцкия интеконектор пак е руски.

    на кой да вярвам- платените грантаджии на спекуланта шорош, америка за България, бритиш кансул във фецабок или на експертите по енергоносители на бизнесинсайдър.
  • 17 Внв

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "я па тоя":

    Е как никой не го спира?
  • 18 ЩАТСКА ГАЗ ЗАЛИВА БЪЛГАРИЯ

    6 7 Отговор
    БСП КОМУНЯГИТЕ СА ШОКИРАНИ....
  • 19 ГАЗОВ ШУТ ЗА РУСИЯТА

    6 9 Отговор
    Щатска газ залива България. Чирен е пълнен на 80% и още се пълни. Конектора с Гърция набира мощ и скоро ще е с пълен капацитет...БСП КОМУНЯГИТЕ СА ШАШАРДИСАНИ
  • 20 Що за глупости

    16 5 Отговор
    Това не е вярно. Сезон 2019-20 зима мегават топлоенергия парно 98 лева с ДДС и пренос. 2021-22 мегават топлоенергия парно с ДДС и пренос, крайна цена 139 лева. Сезон 2022-23 КЕВР говори за цени на Булгаргаз без ДДС и пренос от 166 лева хиляда куб метра газ. плюс такса пренос и ДДС, цената на мегават парно ще скочи между 200 и 250 лева топлоенергия. Къде ви е намалението не РАЗБРАХ? Къде е ве? Че само за сградна инсталация среден двустаен ще плати без да ползва парно 120 лева. За сравнение 2019 98 лева месечно хората отопляваха 2-стаен. Или 2000 лв минимум за 5 месеца зима ще платят абонатите за двустаен ако го ползват. АЕЦ Белене натрупа печалби от продажба на ток 7 милиарда лева, според Овчаров, къде са тези пари. И какво налага да вдигате с 50% тока на хората над 300 киловата? Вие на иДиоти ли ни правите. В БелАрус ток, вода, парно, данък смет и сграда 85 кв. 115 лева. Излизане от ЕС и индивидуален отказ от парно и сградна. Отказ от План възстановяване и прием евро. Повтарям, БЕЛАРУС 115 лева такса смет, парно, ток, вода. Такива са цените когато ЕвроатлантиЧески БеЗродници не не са на власт. Ще умирам от студ, за да топля Зеленски и Македония, и ЕС.

    Коментиран от #21, #23

  • 21 Емо Марков Пало джача

    5 8 Отговор

    До коментар #20 от "Що за глупости":

    Пали към Беларус кво чакаш
  • 22 незнайко

    3 0 Отговор
    Газ има, но цената никога няма да бъде както преди инвазията . На всички е ясно, че втечнената газ е по скъпа а терминалите не са БЕЗ пари !!! В общи линии целта на всички е ПЕЧАЛБА !!! Какво ще стане с нефта след като САЩ изнемогват ??? Естествено, че цената на бензина и дизела и производните от нефт няма да ПАДА а ще се покачва !!!
  • 23 незнайко

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Що за глупости":

    АЕЦ Белене още не е построена и не се знае дали ще се строи ! Може би имате в предвид АЕЦ Козлодуй ?
  • 24 Чао руска газ.

    2 3 Отговор
    Турция газов хъб на Европа,Путин се усеща,няма пари без Европейският пазар,ще гледа като стреснат,2023 год Турция започва добиване на газ от Черно Море,35 % до 2025.в албанската акватория до 2024 г.ще се добива огромни количества от Ени Италия и петрол, Кипърските залежи са огромни.Чао руска газ
  • 25 Маринов

    3 0 Отговор
    Ангелов,
    Ти като уж "баш" Икономист,
    ЗАЩО не Отчиташ че НЕЗАВИСИМО дори да се напълнят и 100% Европейските газохранилищат и получат от всички очаквани допълнителни доставки на Газ, то при нормален Зимен период и температури за Германия и няколко други страни има ГОЛЯМ ДИСБАЛАНС за нужния Газ и ако зимния период е по далаг и с по ниски температури ще са и Газов КОЛАПС!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.