Last news in Fakti

19 Октомври, 2022 22:08 1 063 1

Никола Стоянов: 127 български компании са получили финансиране от Европейската космическа агенция

  • никола стоянов-
  • финансиране-
  • космос

От 2015 г. България има сключено споразумение с Европейската космическа агенция

Никола Стоянов: 127 български компании са получили финансиране от Европейската космическа агенция - 1

За период от 6 години 127 български компании са получили финансиране от Европейската космическа агенция. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на церемония „50 години България - космическа държава“, организирана от Института за космически изследвания и технологии към Българската академия на науките. Събитието беше открито от президента на Република България Румен Радев, под чийто патронаж се провеждат честванията по случай годишнината.

От 2015 г. България има сключено споразумение с Европейската космическа агенция. До края на 2021 г. в тръжни процедури на Агенцията са участвали 127 фирми и се изпълняват 39 проекта на стойност над 12 млн. лева. Проектите са свързани с наблюдение на Земята, космическа наука и технологии, телекомуникации и др., стана ясно от изказването на икономическия министър.

„България може да се похвали с редица успехи в много сфери на науката. Със сигурност обаче космическите изследвания заемат челна позиция в този списък и са сред тези причини, които в определени моменти са направили така че светът да говори за България и българските учени“, подчерта министър Стоянов. Той поздрави всички допринесли за развитието на космическите изследвания в България. „Зная, че през изминалите пет десетилетия е имало върхове и спадове. Исторически успехи, но и огромни трудности. Половин век по-късно обаче категорично можем да кажем едно: България е една от държавите със сериозни постижения в тази област“, подчерта министър Никола Стоянов.

В официалното откриване участие взеха директорът на Института за космически изследвания и технологии към БАН проф. д-р Георги Желев, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, командирът на Военновъздушните сили Димитър Петров, космонавтите Георги Иванов и Александър Александров, и др.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един

    1 0 Отговор
    Леле, що пари се "усвояват" ! ...