Last news in Fakti

17 Ноември, 2022 08:30 1 280 4

Ирански хакери са влезли в резервите на криптовалута в САЩ

  • сащ-
  • иран-
  • хакер-
  • криптовалута

Ирански хакери са проникнали в мрежата на неназована федерална правителствена агенция на САЩ и са откраднали паролите в мрежата, като са инсталирали софтуер за генериране на криптовалута

Ирански хакери са влезли в резервите на криптовалута в САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

Ирански хакери са проникнали в мрежата на неназована федерална правителствена агенция на САЩ и са откраднали паролите в мрежата, като са инсталирали софтуер за генериране на криптовалута.

Това съобщи Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност на САЩ (CISA).

Посочва се, че макар хакерската атака да е започнала през февруари, служителите на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ са реагирали през юни, за да почистят мрежата на гражданската агенция.

"От средата на юни до средата на юли 2022 г. CISA проведе операция за реагиране на инциденти в организацията Federal Civilian Executive Branch (FCEB), където CISA откри подозрения за активност на Advanced Persistent Threat (APT)", заявиха ФБР и CISA в публичен бюлетин.

Хакерите се възползваха от добре известна уязвимост, за която CISA алармира през декември 2021 г. и нареди на агенциите да я отстранят.

Това може да послужи като пример за това, че от момента на хакването до момента на откриването и оповестяването му могат да минат месеци, отбелязва CNN.

Това може да е и най-новата индикация, че хакерските групи в Техеран, които често са правителствени изпълнители, се "занимават" със схеми за самообогатяване.

Например, твърди се, че хакери са използвали достъпа си до мрежата на правителството на САЩ, за да инсталират софтуер, който произвежда криптовалута - потенциално полезен доход за иранските граждани в условията на наложените санкции.

Крайният мотив на предполагаемите ирански хакери е неясен. CISA и ФБР не отговориха веднага на репортерите, когато бяха помолени за коментар.

Следва да се добави, че иранското правителство редовно отрича твърденията за хакерство.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хакер

    6 0 Отговор
    Ако бяха организирана група хакери работеща за режима на Иран, нямаше да инсталират копачки за "XMR" с което да рискуват да ги разкрият, а щяха да си кротуват и да събират информация. По вероятно са обикновени хакери ползващи ирански IP-адреси и проксита, които даже не са разбрали къде са влезли, понеже им е заприличало на корпоративна мрежа :)
  • 2 За размисъл

    11 0 Отговор
    Ти ме стискаш за гушата, а аз в това време ри бъркам в джоба.
    Изтокът има съвсем различно мислене от Запада - те мерят времето в дълги периоди, при което обществото е по-важно от индивида, който загубва стойността си.
  • 3 Цар Дарий

    0 0 Отговор
    Включих се и аз в Играта!
  • 4 Пешо от панелката

    0 0 Отговор
    Нещо не разбирам, хубаво са влезли хакерите, но значи ли че са инсталирали копачка за сметка на краварите, която праща "изкопаното" на хакерите? Ако е така, с каква сума са се обогатили?