Last news in Fakti

21 Ноември, 2022 15:43 1 051 8

През 2021 г. ръстът на БВП на България е най-висок от 1995 г. насам

  • никола стоянов-
  • икономика-
  • бвп

Добрите макроикономически показатели не могат да ни радват, ако не овладеем ръста на цените на продуктите

През 2021 г. ръстът на БВП на България е най-висок от 1995 г. насам - 1

През 2021 г. процентният ръст на Брутния вътрешен продукт на страната е най-висок от 1995 година насам. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов при откриването на Четвъртия национален научен форум "Бизнесът в 21-ви век", организиран от Университета за национално и световно стопанство (УНСС), съобщиха от Министерството.

"Добрите макроикономически показатели не могат да ни радват, ако не овладеем ръста на цените на продуктите. Затова се радвам, че с всичко свършено от правителството ни за толкова кратко време, през миналия месец постигнахме първа малка победа в тази област. За първи път през октомври 2022 г. бе отчетен спад на месечната инфлация“, подчерта икономическият министър. От думите му стана ясно, че това е първото намаление след близо 2-годишен период на ръст.

Министър Стоянов коментира, че въпреки кризите, безработицата в страната запазва ниски нива, а преките чуждестранни инвестиции у нас за 2021 г. достигат 1.21 млрд. евро. "Въпреки тези данни, европейската икономика показа високата са зависимост от стоките и суровините от трети страни и това още веднъж подчертава важността на въпроса за постигане на стратегическа автономност и диверсификацията на доставките“, обясни Стоянов.

Според икономическия министър, кризите с енергийните източници, веригите на доставки и цените на хранителните продукти са огромен тест пред нашите икономики, и поставят още по-големи очаквания към Механизма за възстановяване и устойчивост, като инструмент за подкрепа. "Затова днес трябва да работим още по-бързо и да приложим най-добрите решения, така че в пъти да умножим всяко вложено евро в нашата икономика“, каза още Никола Стоянов. Той подчерта, че е от ключово значение научната общност, бизнесът и администрацията да работят в тясна координация, а България да полага последователни усилия за развитие на икономика, основана на знанието.

Форумът се организира съвместно със Съюза на икономистите в България, Научноизследователския център за развитие на бизнес компетентности "Иновации и конкурентоспособност" и Центъра за индустриални изследвания и иновации. В него участие взеха и ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, деканът на Бизнес факултета доц. д-р Димитър Благоев, както и председателят на АИКБ Васил Велев.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    10 1 Отговор
    Хахаха, щото има 300% инфлация бре, а на някои дефицитни суровини е в хиляди %

    Коментиран от #8

  • 2 Загрижен

    11 1 Отговор
    Хаха, това не е истина. Просто на фона на огромната инфлация, високите цени, поскъпването на живота, се получават тези неверни заключения.
  • 3 Последния Софиянец

    9 0 Отговор
    Заради инфлацията.
  • 4 Мишел

    5 6 Отговор
    Скромният БВП при соца позволи да построим 100 000 тона танкер Хан Аспарух.
    Рекордният БВП днес едвам стига да построим лодка.
  • 5 124

    3 5 Отговор
    Като ги няма герб на власт , всичко тръгва нагоре.Те рекетираха и задушаваха бизнеса толкова години.Ако не бяха идвали на власт , досега да сме задминали румънците.
  • 6 И ЦЕНИТЕ

    3 0 Отговор
    Са най високи.....
  • 7 бай Даньо

    1 0 Отговор
    Ми кажете я тая цифра на ръста на БВП бе мисирките ! Срам ли ви е от нея , лошо ви става че е най големия ръст в ЕС , от турската централа ли не дават такива новини ...
  • 8 обезчестявам ционисти

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Що бе в Мънкидония нямате ли инфлация колко ви е ръста на БВП-то по голям от Българския въпреки по ниската инфлация така ли да разбирам !?