Last news in Fakti

11 Август, 2013 14:40 1 919 1

Емил Хърсев: Сделката за печатницеата на БНБ е добро решение

  • емил хърсев-
  • мартин заимов-
  • бнб-
  • печатница-
  • "франсоа шарл обертюр груп"

Всяка държава предпочита банкнотите да се печатат под неин контрол

Публично изразената тревога от страна на някои депутати привлече вниманието върху  оповестена още през юни сделка за печатницата на Българската народна банка. Сделката е за създаване на съвместно дружество между печатницата на БНБ и един от най-големите производители на банкноти в света – френската компания "Франсоа Шарл Обертюр Груп". Бившият депутат от БСП Румен Петков поиска свикване на спешно заседание на Народното събрание, тъй като печатницата на БНБ е елемент от националната сигурност на страната.

Сделката може и да не бъде обсъждана на специално заседание на Народното събрание, стана ясно от изявление на председателя на парламента Михаил Миков. В същото време двамата бивши подуправители на банката Емил Хърсев и Мартин Заимов в интервю за предаването "Неделя 150" по програма „Хоризонт“ на БНР определиха като успешно включването на печатницата в съвместно дружество с френската фирма.

„Ние сами не бихме могли да договорим банкноти за други държави. Необходим е и техническият, и търговският капацитет на една подобна компания, с което инвестицията на БНБ ще успее да продължи да живее известно време“, каза Мартин Заимов.

Според Емил Хърсев, настояването на народни представители от БСП за обсъждане на сделката в парламента е опит за политическа намеса в дейността на Централната банка.

„Централната банка по закон има имущество абсолютно разделено от държавата. Парламентът има контролни правомощия върху дейността на БНБ по нейната парична политика. Право върху нейните операции парламентът няма. Това се извършва от Сметната палата“, обясни той и изтъкна, че няма никакви притеснения относно конкретната сделка.

„Скъпо е удоволствието да имаш печатница. Какво ли не сме правили още от самото начало да привлечем стратегически инвеститор, за да споделим риска от инвестицията. Много е труден този пазар. Всяка страна предпочита банкнотите да се печатат под неин контрол, включително и ние. Сделката за печатницата на БНБ е едно добро решение“, обобщи Хърсев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    ГАНЬО пак навири дупе за да го МАРКИРАТ!...........ЗАЩОТО Е НЕКАДЪРЕН!