21 Декември, 2022 22:14 5 720 58

Цветелина Пенкова: С приемането на еврото лихвите по кредитите ще паднат

  • цветелина пенкова-
  • евро-
  • лихви

Дипломатическите усилия на България за Шенген не трябва да спират в следващите месеци

Цветелина Пенкова: С приемането на еврото лихвите по кредитите ще паднат - 1
Снимка: Архив

Неоснователно е да се говори за сериозен риск от инфлация с влизането в Еврозоната. Можем да видим данни от други държави, които вече са минали този процес. Най-сериозна инфлация е имало в Италия – там е едва 0,6%. Отделно, България е във валутен борд, вързани сме за еврото. Това заяви евродепутатът Цветелина Пенкова в ефира на БНТ.

За ползите от приемането на еврото у нас, тя обясни: „В момента сме лишени от парична политика, бидейки във валутен борд. Като част от еврозоната, ще имаме възможност да участваме във взимане на решения. Самото ни участие ни дава допълнителни възможности за ползи и политики в кризисни ситуации и имаме сериозно участие във взимането на решения за Еврозоната. Страните от Еврозоната имат доста по-силен глас и в ключови реформи, свързани с Европейския съюз.”

„Ще паднат лихвите по кредитите, когато приемем еврото. Те сега са около два пъти по-високи от средните за Еврозоната”, категорична е тя.

„Миналата седмица, на последната пленарна сесия в Страсбург, дебатирахме отказа от приемането на България и Румъния в Шенген. В момента председателстваш на Съвета е Чехия, което беше поставило като приоритет разширяването на Шенген, а следващото председателство, което ще е на Швеция, ще има същия приоритет. Дипломатическите усилия от страна на България не трябва да спират в следващите месеци, докато не постигнем желаното влизане на страната ни в Шенген”, смята още тя.

„Политическата нестабилност се отчита от нашите партньори. За Еврозоната и Шенген – имаме ясни критерии, които, когато се изпълнят, не трябва да са пречки. Разбира се, нестабилността у нас влияе на това. Политическата стабилност и едно редовно правителство ще забързат тези процеси”, добави още тя.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кредитен

    77 9 Отговор
    Наистина е така след приемане на евроту лихвите ще паднат ама нагоре.

    Коментиран от #47

  • 2 Гост

    91 2 Отговор
    Екскюз ми, експертке, в ЕС, като са с евро, защо им вдигат лихвите по кредитите?

    Коментиран от #11

  • 3 Напсувана

    74 1 Отговор
    Няма значение от коя партия си, ако си евро коминтерновец. Пеят в един хор!
  • 4 Гост

    72 4 Отговор
    Ще имаме право единствено да казваме Йес сър.
  • 5 ДЖОН МАКФЛАЙД 🎩🌎

    48 3 Отговор
    Третополовите са най близки роднини с женския фашизъм
  • 6 Мнение

    44 2 Отговор
    Щели сме да участваме в решенията...абсурд.Да не би да иска да каже,че ще ни командват?
    Махнат ли валутния борд по-добре връщайте Черепа от Дубай да направи една школа по алъш-вериш,защото далавераджиите ще надуят цените до небето.Може и Магурата да върнете...
    Защо ще ни взимат като не изпълняваме условията?
  • 7 ДЖОН МАКФЛАЙД 🎩🌎

    25 1 Отговор
    На Планетата Всичко и е Наред ,Хората са Гнили
  • 8 ДЖОН МАКФЛАЙД 🎩🌎

    19 1 Отговор
    Егоист е да не се интересуваш от никого, Циник е разочарован идеалист
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ДЖОН МАКФЛАЙД 🎩🌎

    16 0 Отговор
    Кроманьонците са били петия вид хора ,дългокоси и десняци предимно
  • 11 САНДОКАН

    32 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Тя това откъде да го знае,то и акъл трябва. Не става само с правене на вятър

    Коментиран от #15

  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    24 1 Отговор
    "Най-сериозна инфлация е имало в Италия – там е едва 0,6%"
    А колко е БВД на Танянцити🤔
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ДЖОН МАКФЛАЙД 🎩🌎

    27 1 Отговор
    Дядо Коледа знае адреса на всички лоши момичета ,затова дъртия пергишин е постоянно ухилен
  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    26 0 Отговор

    До коментар #11 от "САНДОКАН":

    Те папагалите могат само да повтарят❗
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 778

    37 2 Отговор
    Тази пък! Това са пълни глупости
  • 18 Токсик

    53 2 Отговор
    Тази пропагандна статия нарочно се повтаря, така че и аз ще повторя моя коментар!.... Когато приемем еврото повече няма да има българска национална банка, а това означава, че вече няма да имаме никакъв суверенитет! Ако поискат да ни наложат някакви санкции по някакъв повод, направо може да я закриваме тази държава. Това е и тяхната цел. Сега ви разправят колко е привлекателно и изгодно, но вече ни виждат като техни роби до гроб. Не се поддавайте на еврейски манипулации! Искат ни земята , защото е благодатна, а ние им пречим и като ни лишат от финансова независимост сме свършени. Левът е последната ни защитна преграда и трябва да го браним до смърт.

    Коментиран от #50

  • 19 фклфшд

    4 40 Отговор
    Бизнеса има "Тежката дума"!
    Да на еврото!
    Другото е тролски напъни.

    Коментиран от #55

  • 20 Ква

    38 1 Отговор
    е тая световнонеизвестна личност ,която са ни изтипосани да ни убеждава как нямало да има инфлация? Дори само да споменем ,че банките не са длъжни да държат 10 % резерв,който седи гарант и не се пипа при валутния борд,а сега в еврозоната задължението е да държат само 1% вместо 10 % резерв е красноречив какво ще се случи с цените. Кой трезвомислещ би повярвал,че банките освобождавайки 9% от резерва си и раздавайки го като кредити няма да предизвикат инфлация? Огромен паричен поток ,който ще се влее в икономиката дали няма да предизвика инфлация да питам аз тая русата кака? А преразпределението на общата задлъжнялост на страните от еврозоната към всеки нов член ,в случая България, няма ли пак да предизвика инфлация? Има солидарност и общ дълг на еврозоната,тоест ако както преди години Гърция, Кипър, Италия и Испания затънаха , всички останали в еврозоната им помагаха. Това ни чака и определено за мен това са все неща ,които със сигурност ще предизвикват инфлация в България, а това ,че сме щели да спестим някакви си няколко милиона от липса на превалутиране лев -евро няма да ни топли ни най -малко.
  • 21 Варналията

    36 2 Отговор
    Пълни измислици в тази публикация. Наслагват на народа мнението,че Еврозоната ще се отрази добре на народа... С приемане на еврото, цените ще се покачат... заплатите не. С приемане на Еврото България Излиза от валутният борд и се освобождават 70 милиарда лева (35 милиарда евро) гаранцията на този борд... От тези 35 милиарда евро все ще остане "мазнинка" за политическата върхушка Не остана вного за крадене в България и затова напъват за това Евро...Като е много хубаво идва въпросът защо Полша,Унгария,Чехия си държат на техните валути???
  • 22 лфльшь

    1 25 Отговор
    Ако бяхме независими в сегашната ни политическа безпътица всяка партия една от друга по-популистки щяха да печатат,печатат, печатат... Само борда ги спъва . Да го махат. Стига с това Евро. Печатайте, печатайте, печатайте! Ето това значи "независима политика".
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Енергетик с 25 години стаж в системата

    22 3 Отговор
    За да се успокоите, ще ви обяадя, че нашият тип реактори не могат да се взривят като чернобилските, които отдавна са изведени от експлоатация навсякъде по света. Разбира се изтичане на радиация при сериозни аварии са възможни, но няма да се стигне до Чернобил 2".

    За да се пртесните, ще ви обадя, че заради американския рекет, евтин ток повече никога няма да видим, а е много вероятно да дойде време на постоянен режим "дискотека".

    Пак легитимирайте продажници на власт.
  • 25 Пърдящият бик

    16 1 Отговор
    ако пък си теглим въжето, няма да има нужда изобщо да плащаме кредитите. Яко, а?
  • 26 Пор Чвор

    22 2 Отговор
    само като и видиш мазния сурат, ти става ясно колко николко морал има в това същество
  • 27 Турция ни чака

    15 0 Отговор
    Тъй като я пускате за "първи" път...

  • 28 Големи ползи роду от еврото

    13 2 Отговор
    А обменния курс? Но моля ви се....
  • 29 Синекур Сансуси

    19 1 Отговор
    Тая потна студена вода не е пила Драпа да се уреди със сладка служба и занапред
  • 30 Моше

    11 3 Отговор
    Не знаех какъв авторитет е Цвети, а тя била от прогресивните социалисти демократи:

    Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите


    Групата SD подкрепя идеята за приобщаващо европейско общество, основано на принципите за свобода, равенство, солидарност, многообразие и справедливост. Членовете на ЕП от нашата група са ангажирани с борбата за социална справедливост, работни места и растеж, права на потребителите, устойчиво развитие, реформа на финансовите пазари и права на човека, за да бъдат изградени една по-силна и по-демократична Европа и едно по-добро бъдеще за всички. В условията на настоящата криза приоритетът на групата SD е да се води борба срещу безработицата и да се гарантира, че нашите общества и пазари ще станат по-справедливи.
  • 31 Сатана Z

    20 1 Отговор
    След подобни глупости наговорените от неква евро подлога цицаща от държавната копаня и Без да съм пророк ,вече съм твърдо убеден ,че пред банките ще има опашки от вложители опитвайки се да спасят и малкото с което разполагат.
    Надявам се това да не стане,че ще изгорим като при Луканов
  • 32 АКО ЦЕЦИТО МИ ПАДНЕ ЩЕ КЛАТЯ ЗДРАВО

    15 1 Отговор
    Цветелина Пенкова: С приемането на еврото лихвите по кредитите ще паднат

    Коментиран от #34

  • 33 аман от калинки

    18 2 Отговор
    патка!
  • 34 ТИ ГОЛА ЛИ Я ИСКАШ

    7 0 Отговор

    До коментар #32 от "АКО ЦЕЦИТО МИ ПАДНЕ ЩЕ КЛАТЯ ЗДРАВО":

    ИЛИ КАКТО СЕ РАЗХОЖДА С КУЧЕТО ДА И СКОЧИШ И ДА Я НАТАКОВАШ ХУБАВИЦАТА АМА АКО КУЧЕТО Е ЗЛО МОЖЕ ТА ТИ УХАПИ ЧИШКАТА

    Коментиран от #37

  • 35 Моше

    21 0 Отговор
    А бе, не е ли странно, че за доброто на хората правят всичко, а не се случва нищо хубаво?

    Коментиран от #49

  • 36 нснс

    16 1 Отговор
    някои имали от вас заем в евро . заема в евро е два пъти по скъп от този в лева . и след това , е малко относително да ли лихвите по заеми ще паднат поради това , че банките като финансови институции са частни .
    Това е малко относително , защото лихвите са част от печалбата на банките .
    А някои задавали си е цените на къде ще тръгнат на долу или нагоре .

    Коментиран от #39

  • 37 ДРЪТ ТРОЛ СЪМ И ИСКАМ НЕЩО МЛАДО

    3 5 Отговор

    До коментар #34 от "ТИ ГОЛА ЛИ Я ИСКАШ":

    Цветелина Пенкова И УБАВО и да не плюе като Пепелянка каквато изглежда убавицата
  • 38 Хохо Бохо

    2 15 Отговор
    Ако имате притеснения от приемането ни в еврото, обърнете си левчетата в евро за да нямате притеснения.
    Банката е наблизо...
  • 39 ...

    10 0 Отговор

    До коментар #36 от "нснс":

    Въпросът ти е точно в десятката!
    Питаш:
    "някои имали от вас заем в евро . заема в евро е два пъти по скъп от този в лева "
    Акцентирам, казваш:
    "заемът в евро е два пъти по скъп от този в лева"
    ЗНАЧИ, КОЙТО Е СКЛЮЧИЛ ПОДОБЕН ЗАЕМ, Е МАЛКО ЗА ПСИХОДИСПАНСЕРА
  • 40 ХА ХА ХА

    14 1 Отговор
    АБЕ ТАЯ КАКВИ ГЛУПОСТИ ГОВОРИ БЕ ? ЩЕЛИ ДА ПАДНАТ ЛИХВИТЕ АКО ПРИЕМЕМ ЕВРОТО ?????? ЩЕ ПАДНАТ ЛИХВИТЕ НА КУКОВО ЛЯТО ЦВЕТЕЛИНА , ТЪЙ КАКТО ПАДНА ЦЕНАТА НА ХЛЯБА ЕДНО ВРЕМЕ КАТО ВЪВЕДОХА ДДС - то ......НАЛИ ПОМНИШ ТАЯ ИСТОРИЯ !!!!
    ТИЯ НЕ СПРЯХА ДА ЛЪЖАТ И ДА НИ БАЛАМОСВАТ ВЪВ ТОЧНО ОБРАТНИТО КОЕТО ЩЕ СЕ СЛУЧИ !!!!!
  • 41 Лъжат !

    17 1 Отговор
    Страните от ЕС са безгласна буква и мълчат като пукали !!!!!!!
    Правят това което им наредят Краварите .......ей затова ще мръзнат зимата !!!!!!!
  • 42 Исторически парк

    11 2 Отговор
    Tия се скъсаха да лъжат...
  • 43 хихи

    14 1 Отговор
    Как точно ще паднат, като са по-високи в ЕС?
  • 44 Вирус

    11 2 Отговор
    Тая икспертка що не каже че там в еврозоната лихвите се вдигат абе за друга професия е ама станала евродепутат
  • 45 Моарейн

    20 2 Отговор
    Колкото повече се опитват да ни успиват с мантрата, че ще потекат реки от мед и масло с приемането на еврото, толкова повече се убеждавам, че всъщност ни готвят страховита тесла.
  • 46 Госпожо

    8 0 Отговор
    Г-н Тошев ни обяснява всеки ден ,че тук е раят на ниската лихва.Още по-ниска ли ще става?
  • 47 тиква

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кредитен":

    Горката, как блика акъла от нея, калинка ли е или мисирка?
  • 48 ГЕРБОФОБ

    9 1 Отговор
    ТаяПатка явно ни взема заМалоумни.. 90%от българите не желаят да имНатресат Еврото защото виждат неизбежния край на ЕС и че ни готвят за курбан на голямотоМу сгромолясване...
  • 49 Мижи да те лажем

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "Моше":

    Това наистина е един неразгадаем парадокс🙄🤔
  • 50 Гробаря

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "Токсик":

    За съжаление, Няма кой вече да брани българщината доСмърт... С тояМатрял дето разполагаме, краварскиОтрепки, лгбтТротинеткаджииИмекиФашисткиКитки.. България вече неСъществува...
    Добре поне, че по отношение на вечността, това няма абсолютно никакво значение...
  • 51 Кралич

    10 0 Отговор
    Пълни глупости! Всички държави в Еврозоната натрупаха огромни дългове.
    По същия начин ни лъгахте за Евросъюза и НАТО.
    Обещавахте, че като влезем и край - чака ни благоденствие.
    Нищо подобно не се случи. Сега е пълна мизерия!
  • 52 Коректен

    4 1 Отговор
    Като знаем кой крадлив башибозук ни е стъпил от 30 г. на шията, очакваме с приемане на Еврото да получим и големи екстри—фалити на банки, хипер инфлация, космически цени, спекула, престъпност и фантастичен държавен дълг , ако може след това България да бъде натечена държава...
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Злобен

    7 1 Отговор
    Лъжат ни мамят ни. По мощни икономики претърпяха големи сътресения. За бедна България как мислите ? Двойно по - бедни най - малко. А спекулата. А инфлацията.
  • 55 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "фклфшд":

    Чорбаджи Грую се изказа по въпроса. Парата, парата, чорбаджи, тя ви е няй-важна на вас. За парата давате и лева, туряте и feca, падате на колене и се търкаляте кат мачка. Пара имате ли, история и култура не ви требе на вас.
  • 56 пенко

    6 1 Отговор
    НЯМАМ ТАКАВА ДЪЩЕРЯ --- ЕВРОТО ЩЕ НИ ЗАРОБИ , А НИЕ НЕ СМЕ НАРОД ОТ РОБИ !!!!!!!!!!!!
  • 57 Извънземен

    2 0 Отговор
    Тая жена къде се научила толкова много да лъже? България щяла да участва във вземането на решения в еврозоната! В нея ГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е ИМА ТЕЖЕСТ САМО 0,6 %!!! Познайте какви решения ще може да взема. Този факт се скрива от българите. Той беше изнесен от честни и компетентни икономисти, но прислужницте на националните предатели им изтриха бързо извленията. Такива са правилата на евроатлантическата демокрация.
  • 58 Гоце

    0 1 Отговор
    Защо няма емотикони, за да й се изхиля мощно на тая офцъ