Last news in Fakti

22 Декември, 2022 21:37 1 980 15

Александър Томов: Безпрецедентен хаос, очаква ни тежка 2023 година

  • александър томов-
  • бюджет-
  • дефицит

Догодина ние ще имаме най-големия дефицит в последните години, добави той

Александър Томов: Безпрецедентен хаос, очаква ни тежка 2023 година - 1
Снимка: БГНЕС

"Това е хаос, който аз не съм виждал 33 години. Безпрецедентен хаос, който вече заради самите депутати, които в момента дебатират, страната ще бъде изправена през много тежка 2023 година. Очертават се безподобни неща, свързани с популизъм, незнание, но догодина ние ще имаме най-големия дефицит в последните години. Има реална опасност да влезем в дългова спирала", каза лидерът на "Българска Социалдемокрация - Евролевица" проф. Александър Томов в студиото на Bulgaria ON AIR.

По думите му служебният бюджет е направил груба грешка с невнасянето на бюджета.

"Те казаха, че ако внесат бюджет, ще започне наддаването, точно обратното - щеше да има систематизация на дебата, права, информация колко е дефицитът. Винаги е имало параметри, които са се заявявали пред нацията, имаме прозрачност. Сега никой не знае какво става. Проблемът е какви ще бъдат капиталните вложения догодина, какъв ще бъде растежът, каква ще бъде инфлацията", допълни проф. Томов.

Той се опасява, че може да се стигне и до ситуацията, в която да ни откажат дълг, или да се стигне до много голямо оскъпяване.

"Това означава, че ние обричаме децата си на драма. На това, че те ще трябва да плащат и че може да влезем в дефицит, който ние няма да може да плащаме. При много висок дефицит и очертаваща се инфлация от 7-8% - ние няма да бъдем приети в еврозоната. Това означава ново откъсване и ново противоречие. Ние на 1 януари 2024 г. еврозона няма да видим, защото от 2 по общо 4 показателя ние не отговаряме", коментира още експертът.

И поясни, че Конституцията не прави разлика в задълженията на служебния и редовния кабинет.

"Служебният кабинет ще носи отговорност за това нещо, каквото и да се случи, защото бяха длъжни да внесат бюджет. Последствията ще бъдат усетени по-късно, когато се види, че по основни направления няма да стигат парите. Това може да се случи с училища и болници", добави проф. Александър Томов.

Според него трябва да има нови политически партии: "Необходими са радикални промени, това не може да продължава така. Никога не съм виждал такъв хаос, казвам го с огромно отвращение."


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дар гор и др

    25 0 Отговор
    лупи,я кажи за бкп и дс от 33г как си направиха капитализъм и "демокрация"!
  • 2 Жълто джудже

    8 4 Отговор
    Русия ви предупреждава
  • 3 Вземете се разберете

    14 0 Отговор
    Дянков вика браво че не са внесли. Тоя вика лошо....всеки май според интереса съди
  • 4 отшелника

    15 3 Отговор
    И КВО ,ядем и пием като за последно ,после ако стане напечено минаваме на страната на Русия избиваме народните врагове или ги пращаме в Сибир и на запада гноясал няма да връщаме нищо ,защото е довел страната до национална катастрофа !
  • 5 1488

    21 2 Отговор
    Професоре, поклон. Затриването на цска ще се помни вовеки.
  • 6 другари комуняги

    8 5 Отговор
    само умрелите комунисти, не сте пуснали да квичат....
  • 7 Реалист

    15 1 Отговор
    Тоя да го правим премиер и да закриваме. После да дойде Гриша Ганчев и да преименува държавата на Бъл-Гария
  • 8 Да бе

    13 0 Отговор
    Лупи има кинти, няма защо да се притеснява за 2023 година. Само ляля пред медиите, вероятно е платено с жълти стотинки.
  • 9 Я, и Лупи изпълзя от дупката 🤣

    15 0 Отговор
    Ти ли ще я оправиш държавата бе, Лупак🤣
    Както оправи ЦСКА ли🤣
    Така е като не ви вкарваме в затвора - трябва постоянно да ви слушаме глупостите🤣
  • 10 Дядо от село

    13 2 Отговор
    Този няма ли кой да го утепе най-накрая,и да се разкара от света..
  • 11 Бай Ганьо

    8 2 Отговор
    Има лесно - обявяваме Тиквата и харвардците за диктатори, правим преврат и обявяваме дълга за омразен и не го плащаме. Има прецеденти бол, САЩ правят така, значи е демократично.
  • 12 Прав си

    1 0 Отговор
    НАЙСТИНА ще тежка. Но за да не се стигне до там има
    Трябва да има промяна от парламент с 240 народни представители да се мине към конгрес
    101 сенатори
    286 народни представите
    Като всички нормални държави
  • 13 Зимна лихва

    1 0 Отговор
    Депутатите гласуваха и възможност да бъде пуснат нов държавен дълг на международните пазари през 2023 г. Министърът на финансите Росица Велкова обясни, че това е необходимо, той като през март има падеж на облигации и трябва да бъде погасен дълг за 3 млрд. лв.
  • 14 Стоян Александров

    8 0 Отговор
    Томеееее Вие всичките сте от едно котило. Я виж какво ТИ НАПРАВИ С ЦЕЦА ОАНЧАРЕВСКА ? ОКРАДЕ Я БЕЕЕЕ, ОКРАДЕ. МИЛИОНИ ОТКРАДНА БЕ КРАДЕЦ. КРЕДИТИ, ФАЛИТ И ЗАЛИЧАВАНЕ. ТОВА СЕ СЛУЧИ. КРАЙ ВЕЧЕ, ЦЕЦА УМРЯ, НЯМА Я. А СЕГА ПОМИСЛИ АКО БЕШЕ СЛУЧАЙНО СТАНАЛ И ГОСПОДАР НА БЪЛГАРИЯ ЗА КОЛНО ВРЕМЕ ЩЕЛЕ ДА Я ФАЛИТАШ И УНИЩОЖИШ ? ТОМЕЕЕЕЕ ТИ СИ ЕДИН ОБИКНОВЕН ЕНИЧАР КАТО ТЯХ. ААААА И НА ИЗБОРИТЕ ЛУНА ВЗИМА В ПЪТИ ПОВЕЧЕ ГЛАСОВЕ ОТ ТЕБ...СРАМ И ПОЗОР
  • 15 ХайлХимарс

    4 0 Отговор
    Тъп, по-тъп, най-тьп, Лупи