Last news in Fakti

14 Август, 2013 13:29 1 594 0

В САЩ блокираха сливането на American Airlines и US Airways

  • american airlines-
  • us airways-
  • сливане
В САЩ блокираха сливането на American Airlines и US Airways - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на правосъдието на САЩ блокира създаването на най-голямата авиокомпания в света от сливането на American Airlines и US Airways, съобщи Би Би Си.

Оценяваната на $11млрд. Сделка беше подкрепена през март от федерален съдия и преди дни от Европейския съюз.

Междувременно министерството на правосъдието в САЩ внесе жалба по антимонополното законодателство срещу сделката. Шест от щатите и окръг Колумбия се включиха в протеста срещу сливането.

Анализатори отбелязват, че това не е случайно. В Тексас е централата на American Airlines, а US Airways в Аризона. Останалите щати са Флорида, Пенсилвания, Тенеси и Върджиния, припомня Ройтерс.

От Министерството на правосъдието смятат, че сливането не се налага от финансовото състояние на двете компании, които могат да успешно да работят поотделно. Сделката щяла изкуствено да намали конкуренцията на пазара.

Босът на US Airways Дъг Паркър обяви, че компанията ще се бори срещу решението. От двете компании обявиха, че в светлината на последния развой на събитията, сливането между двете компании няма да приключи както се планираше до края на 2013 г., обобщава АП. След новите акциите на двете компании паднаха, както и акциите на останалите авиокомпании.

Ако сделката се финализира, новара авиокомпания би имала 6700 полета дневно и годишни приходи от $40 млрд.

За последен път министерството на правосъдието блокира през 2001 г. на сливането на US Airways с United Airlines. В същото време то не се намери да спре Delta да придобие Northwest през 2008 г., или United да вземе Continental Airlines през 2010.

Според анализатори действията на американското правителство имат за цел да получат облаги от авиоиндустрията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА